Σφίγγει η “θηλιά στο λαιμό” των ξενοδόχων

Spread the love

Μεγάλα είναι τα παράπονα των ξενοδόχων τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο για τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλει η κυβέρνηση αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συνέπεια, “κάνοντας” ταμείο στο τέλος κάθε σεζόν, να μην αντικατοπτρίζεται στα έσοδά τους η αύξηση της τουριστικής κίνησης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό, ζητούν την παρέμβαση των Υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στα ξενοδοχεία, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα με την αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου έχει ζητήσει από τους Δήμους του νησιού μας να μην προχωρήσουν σε αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, που έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις μονάδες.

Πολλά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις λόγω πρόσθετων χρεώσεων από τους Δήμους, οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω τον κλάδο. Αυτές οι επιβαρύνσεις περιλαμβάνουν τα τέλη καθαριότητας, δημοτικά τέλη και άλλους φόρους, που σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς οι ξενοδόχοι υπογραμμίζουν ότι «τέτοιες πρακτικές πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξανόμενες δαπάνες για ενέργεια και πρώτες ύλες επηρεάζουν ήδη την κερδοφορία των επιχειρήσεων». Παράλληλα ζητούν να διασφαλιστεί ότι οι Δήμοι θα εφαρμόζουν τους νόμους και θα σταματήσουν να επιβαρύνουν υπέρμετρα τα ξενοδοχεία, διασφαλίζοντας την τήρηση των κανονισμών και την προστασία των ξενοδόχων από άδικες χρεώσεις.

Αφορμή γι’ αυτό το ξέσπασμα των ξενοδόχων στάθηκαν οι αποφάσεις πολλών Δήμων για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμα και το 300%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων που δεν δέχονται να εφαρμόσουν τις ρητές διατάξεις που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των τελών καθαριότητας για τα δωμάτια των ξενοδοχείων και τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις. Παράλληλα, θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,50 ευρώ σε 0,75%, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Το μεγαλύτερο χαράτσι όμως αφορά στους πελάτες των ξενοδοχείων, αφού πριν λίγους μήνες αποφασίστηκε ο πολλαπλασιασμός του τέλους διανυκτέρευσης, κλιμακωτά, για όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων. Μέχρι πρότινος το τέλος διανυκτέρευσης για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων ήταν 1,50 ευρώ και πλέον εκτοξεύθηκε στα 5 ευρώ ανά πελάτη. Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων από 4 ευρώ εκτινάχτηκε στα 10 ευρώ και στα 5άστερα ξενοδοχεία από 7 ευρώ στα 15 ευρώ.

Η αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης προβλέπεται στο πρόγραμμα φυσικών καταστροφών του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων όπου εγγράφονται ετησίως πιστώσεις τουλάχιστον ισόποσες των εσόδων, που κατά το εκάστοτε τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την επιβολή του, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έργα υποδομών και δαπάνες βελτίωσης των υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας. 

Οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη την κατάργησή του, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που και στη σχετική διάταξη ρητά προβλέπεται η κάλυψη από το ποσό αυτό έργων υποδομών, θα πρέπει μέρος του ποσού αυτού, μέσω ειδικού λογαριασμού, να δίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού για την εκτέλεση των αντίστοιχων έργων και όχι να καλούνται οι επιχειρήσεις να καταβάλουν και νέα τέλη.

Οι ξενοδόχοι ζητούν να διασφαλιστεί η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τα δωμάτια των ξενοδοχείων και τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις, να υπάρχει πλήρης και αναλυτική καταγραφή, καθώς και δημοσιοποίηση των έργων/δράσεων στις οποίες τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται διοχετεύονται και να προσδιοριστούν οι περιπτώσεις στις οποίες οι Δήμοι έχουν το δικαίωμα να προβούν στην επιβολή νέων τελών ή εισφορών, ώστε αυτή να αξιοποιείται πράγματι στις περιπτώσεις που οι συγκεκριμένες ανάγκες (έργα – υπηρεσίες) δεν καλύπτονται από τα ήδη θεσμοθετηθέντα τέλη ή/και δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές χρηματοδότησης. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, «δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι διαμαρτυρίες μας είναι φωνές βοώντων εν τη ερήμω. Από την μια θέλουμε και επιδιώκουμε την αύξηση του τουρισμού και από την άλλη χτυπάμε αλύπητα τις επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα με όλα αυτά τα τέλη και τους φόρους που επιβάλλονται και αυξάνονται συνεχώς. Πρέπει να μπει ένα τέλος για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις επιχειρήσεις μας και να σταθούμε όρθιοι, ειδικά εμείς στη Λέσβο που δοκιμαστήκαμε επί μία 10ετία».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση