Εκδήλωση για την κοπή βασιλόπιτας, τον απολογισμό δράσεων για το 2024, τη βράβευση μαθητών από τα σχολεία της Λέσβου, καθώς και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το 2025 πραγματοποίησε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο χώρο του μουσείου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λέσβου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ο Αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κυρατζής, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου Αξέξανδρος Ροδίτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ την κοπή της πίτας ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης Πρόχορος. Το παρών έδωσαν και αρκετοί εκπαιδευτικοί, όπως και μαθητές από τα σχολεία της Λέσβου με τη βράβευση 14 συνολικά σχολείων για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου.
Στο χαιρετισμό του ο Βουλευτής κ. Παρασκευαΐδης χαρακτήρισε το Μουσείο «σύμβολο για τη Λέσβο», έδωσε τα συγχαρητήριά του για τη λειτουργία και το έργο του και τη σημασία εκμετάλλευσης όλων των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού στη δυτική Λέσβο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κυρατζής, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και συνεχάρη το Μουσείο για το έργο του, ενώ ανέφερε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμπαρασταθεί για την υλοποίηση των έργων του Μουσείου.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Π. Χριστόφας συνεχάρη κι εκείνος το Μουσείο για τη διαδρομή του και τις δράσεις που πραγματοποιεί και αναφέρθηκε στη στενή τους συνεργασία στο πλαίσιο του Γεωπάρκου Λέσβου και στις δράσεις συνεργασίας του Δήμου με το Μουσείο, για την ανάπτυξη ξανά της τουριστικής αγοράς στη Γερμανία.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία του Μουσείου όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά κυρίως στον επιστημονικό τομέα, το οποίο έχει βάλει τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη των Γεωπάρκων.
86.000 επισκέπτες στο Απολιθωμένο Δάσος το 2024
Στον απολογισμό του, ο Διευθυντής του Μουσείου Νίκος Ζούρος επεσήμανε τη μεγάλη αναπτυξιακή πορεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του, επισημαίνοντας πως το 2024 το Μουσείο σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας με 86.000 επισκέπτες να καταγράφονται στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και 38.000 επισκέπτες στις εγκαταστάσεις του Μουσείου. Παράλληλα αναφέρθηκε στο πλήθος εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δράσεων, σχολείων και πανεπιστημίων, τις ποικίλες δράσεις και προβολή στο πλαίσιο συμμετοχής της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, αλλά και τη στενή συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής στο εξωτερικό.
Τέλος, τόνισε τη σημασία ολοκλήρωσης σημαντικών έργων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου, τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των ευρημάτων του Απολιθωμένου δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου αλλά και το έργο ανάδειξης του Απολιθωμένου δάσους Κερασιάς Ευβοίας.