- «Τώρα που πρέπει να ανταποκριθούμε στις παραγγελίες εν όψει καλοκαιριού δεν έχουμε πρώτη ύλη», φωνάζουν ο ποτοποιοί
- Πού βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τα νησιά μας, που είναι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις και οι μεταφορές;;
Παρά την κραυγή απόγνωσης των Συνεταιρισμών πού αδυνατούν να μεταφέρουν χορτονομές από τη Βόρειο Ελλάδα στο νησί μας, παρά την επαπειλουμένη κατάρρευση της ποτοποιίας στη Λέσβο χωρίς την εισαγωγή οινοπνεύματος για την παραγωγή ούζου και παρά το γεγονός ότι οι ποτοποιίες του νησιού μας αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την εξαγωγική δραστηριότητα όχι μόνο της Λέσβου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ουδείς εκ των αρμοδίων φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με αυτό το πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο οι χορτονομές και το οινόπνευμα, αλλά και χημικά που χρησιμοποιούνται στα πυρηνελαιουργεία και μπαταρίες και υγραέριο και άλλα ειδικά φορτία για τα οποία έχει διακοπεί κάθε τροφοδοσία της Λέσβου. Την ίδια ώρα ούτε το νοσοκομείο δεν μπορεί να αποσυμφορηθεί από τα μολυσματικά απόβλητα των χειρουργείων και άλλες εταιρείες δεν μπορούν να μεταφέρουν εύφλεκτα υλικά.
Όσο η Λέσβος βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτή την σοβαρή κατάσταση που έχει να κάνει με την τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και με την μεταφορά ειδικών φορτίων εκτός Λέσβου, δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα οι τοπικοί φορείς, καθώς με εξαίρεση τον βουλευτή, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο των ποτοποιών, Δημήτρη Σπέντζα, ο οποίος αγωνίζεται για να βρεθεί λύση έχοντας στήριξη από το Επιμελητήριο, ουδείς άλλος τοπικός εκπρόσωπος έχει τοποθετηθεί δημόσια.
Κι αυτό ενώ θα περίμενε κανείς αντιδράσεις και ψηφίσματα σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά πρωτίστως και από την Περιφέρεια να γίνουν διαβήματα για την άρση του αδιεξόδου. Μάλιστα ως προς το τελευταίο δεν είναι λίγοι οι παράγοντες του συνεταιριστικού κλάδου που φέρονται δυσαρεστημένοι και με τη στάση του Αντιπεριφερειάρχη, Στρατή Κυρατζή, ο οποίος προέρχεται από τον κτηνοτροφικό και συνεταιριστικό τομέα και για τον οποίο, όπως μας έλεγαν συνεταιριστές «τον στηρίξαμε στην κάθοδό του στην Περιφέρεια θέλοντας να έχουμε ένα δικό μας άνθρωπο μέσα στα πράγματα κι έπρεπε τώρα να ήταν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και να το είχε αναδείξει αυτό σε θέμα πρώτου μεγέθους».
Και τα φορτηγά περιμένουν
Όσο οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης στη Λέσβο… δεν έχουν αρμοδιότητα στα ναυτιλιακά και δεν χτυπούν το χέρι τους στο τραπέζι για να βρεθεί λύση, τα φορτηγά για την μεταφορά των ειδικών εμπορευμάτων παραμένουν σε στάση αναμονής. Όπως είπε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Κάπης Χρήστος Ψαραδέλης, στα Νέα της Λέσβου «είναι άδικο να ταξιδεύουν τα αυτοκίνητα από τη Βόρεια Ελλάδα για να έρθουν στη Μυτιλήνη μέσω Πειραιά και να μην έρχονται, καθώς επιτρέπεται μόνο 2 αυτοκίνητα σε κάθε δρομολόγιο. Αυτό το επιπλέον μεταφορικό κόστος το πληρώνουν οι Συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι. Είναι αδιανόητο για ένα Νομό που βρίσκεται στην τρίτη θέση σε κτηνοτροφική παραγωγή στην Ελλάδα να είναι αποκομμένος και να μην υπάρχει τροφοδοσία σε χορτονομές για τη σίτιση των κοπαδιών, ενώ βρισκόμαστε στην γαλακτοκομική περίοδο», ανέφερε με εμφανή την αγανάκτηση ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι η κραυγή απόγνωσης των Συνεταιρισμών δεν έχει ακουστεί από τους αρμόδιους.
Με εξαίρεση ένα δρομολόγιο που είναι προγραμματισμένο να γίνει από το Ταλώς την ερχόμενη Δευτέρα, μέχρι τώρα μόνο υποσχέσεις υπάρχουν για τη δρομολόγηση άλλου πλοίου Ro-Ro στη Μυτιλήνη και με άγνωστο, επί του παρόντος, πρόγραμμα δρομολογίων!
Ο Δημήτρης Σπέντζας
«Το Ταλώς που θα εκτελέσει το δρομολόγιο τη Δευτέρα δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τη Λέσβο αλλά κι άλλες περιοχές, που είναι οι ενδιάμεσοι σταθμοί, δηλαδή δεν λύνει το πρόβλημα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποτοποιών, Δημήτρης Σπέντζας, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτηση του κλάδου του, καθώς όπως υπογραμμίζει «εμείς χρειαζόμαστε άμεσα 13 βυτιοφόρα με οινόπνευμα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και η όποια καθυστέρηση θα είναι ολέθρια για τον κλάδο μας. Η κατάσταση με την τροφοδοσία στα εργοστάσια παραγωγής ούζου πρέπει να ομαλοποιηθεί άμεσα καθώς αυτό το διάστημα πρέπει να ανταποκριθούμε στους πελάτες μας. Αυτή είναι η περίοδος που προμηθεύεται ο καθένας εν όψει του καλοκαιριού κι αν δεν έχουμε πρώτη ύλη, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτό συνεπάγεται με την απόλυτη καταστροφή. Τι να τα κάνουμε τα χτυπήματα στην πλάτη και τα λόγια συμπάθειας. Θέλουμε πράξεις, θέλουμε διεκδίκηση για να δοθεί λύση για την απρόσκοπτη σύνδεση της Μυτιλήνης με πλοίο Ro-Ro, το ελάχιστο μία φορά την εβδομάδα», είπε ο κ. Σπέντζας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποτοποιιών «έχουμε ενημερώσει και τους τρεις βουλευτές και τον κ. Αθανασίου και τον κ. Παρασκευαΐδη και την κ. Κομνηνάκα ζητώντας την παρέμβασή τους. Περιμένουμε όμως και την παρέμβαση των άλλων φορέων της Λέσβου καθώς πρέπει να υπάρξει μια μαζική διεκδίκηση. Όλοι δηλώνουν ότι βρίσκονται κοντά μας, αυτό όμως θα πρέπει να εκφραστεί και προς το αρμόδιο Υπουργείο και την κυβέρνηση. Τώρα τους χρειαζόμαστε όλους. Οι ποτοποιίες της Λέσβου βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, χωρίς να ευθυνόμαστε».
Ο Ηλίας Πίκουλος
Από τη δική του πλευρά ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, που είναι και ο κεντρικός πράκτορας της Blue Star σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι οι ανάγκες του νησιού μας επιβάλλουν την κατ’ ελάχιστο σύνδεσή του με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα με Ro-Ro ώστε να μπορούν να καλύπτονται απρόσκοπτα οι μεταφορικές ανάγκες: «Εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα με τα επιβατικά πλοία να μεταφέρουμε ειδικά εμπορεύματα, απαγορεύεται από το νόμο και μάλιστα ο νόμος επιβάλλει και τη μεταφορά δύο φορτηγών με χορτονομές σε κάθε δρομολόγιο, δεν μπορούμε να πάρουμε περισσότερα τώρα. Δεν σας κρύβω, δε, ότι ανησυχώ ιδιαίτερα τώρα που το Δήλος εντός των ημερών θα αντικατασταθεί από το Μύκονος, που παίρνει 15 λιγότερα φορτηγά, καθώς και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες μικρές αρρυθμίες όσο δεν έχουμε εξυπηρέτηση της Λέσβου από πλοίο ειδικών εμπορευμάτων, με το οποίο ταξιδεύουν και άλλα φορτηγά», είπε ο κ. Πίκουλος.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο Βόρειο Αιγαίο, στο ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης και σε ένα κράτος που από το 2013 έχει θεσπίσει μεν το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά η νησιωτική πολιτική επί της ουσίας έχει μπει στον αυτόματο πιλότο, σε σημείο ώστε να μην μπορούν να έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση όχι μόνο τα μικρονήσια, όπως ο Άγιος Ευστράτιος, που τα έχουν αφήσει πραγματικά στην τύχη τους, αλλά ακόμα και μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος, που συνεισφέρουν σημαντικά στην εξαγωγική δραστηριότητα. Να υπάρχουν εταιρείες έτοιμες να εξάγουν και να μην υπάρχει ο μηχανισμός για να μεταφέρουν πρώτη ύλη καθώς επίσης και τα εμπορεύματά τους εκτός Λέσβου, ώστε να απειλείται η βιωσιμότητά τους. Κατά τα άλλα το Σάββατο θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο Υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Χατζηδάκης, για να κόψει την πίτα της Νέας Δημοκρατίας!