- Δεν συμπεριλαμβάνεται η Λέσβος και γενικότερα το Βόρειο Αιγαίο στην ίδρυση Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων
- Αντιδρούν για την ίδρυση των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς
Ένα ισχυρό brand name από τον τομέα της εκπαίδευσης στερείται το νησί μας και γενικότερα το Βόρειο Αιγαίο. Όπως φαίνεται από τα τελικά αποτελέσματα που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μαζί με το Ίδρυμα Ωνάση, τα ακριτικά σημεία της περιοχής μας δεν «πληρούν τα κριτήρια» για να αποκτήσουν ένα Δημόσιο Ωνάσειο Σχολείο (ΔΗΜ.Ω.Σ.).
Το γεγονός ότι ήδη έχουμε Πρότυπα σχολεία στο νησί μας, οδήγησε τους εμπλεκόμενους να βγάλουν από το χάρτη των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων τον τόπο μας. Η επιλογή όμως αυτή αποκλείει την ισότιμη κατανομή των ΔΗΜ.Ω.Σ. σε όλη τη χώρα και στερεί τους ακρίτες μαθητές από μια τέτοια σημαντική εκπαιδευτική εξέλιξη. Την ίδια ώρα αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στις πόλεις που επιλέχθηκαν για να ιδρύσουν τα ΔΗΜ.Ω.Σ..
Τα κριτήρια
Μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Καίτη Στρατάκη, η οποία είναι ενημερωμένη για τη διαδικασία επιλογής των κριτηρίων, εξηγεί ότι η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν πληρούν τα κριτήρια που έθεσαν το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση για να αποκτήσουν ένα Δημόσιο Ωνάσειο Σχολείο. Όπως διευκρινίζει, τα ΔΗΜ.Ω.Σ. δημιουργούνται σε μέρη όπου δεν υπάρχουν Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.
Χαρακτηριστικά η κ. Στρατάκη αναφέρει ότι η Λέσβος διαθέτει Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ η Σάμος και η Χίος διαθέτουν Πειραματικά σχολεία. Όπως διευκρίνισε, στα Πειραματικά σχολεία η επιλογή των μαθητών γίνεται με κλήρωση, ενώ στα Πρότυπα σχολεία η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με εξετάσεις. Επίσης, για να δημιουργηθεί ένα Πρότυπο σχολείο πρέπει να λειτουργούν περισσότερα από τρία Γυμνάσια στην πόλη. Αντίθετα, τα Πειραματικά σχολεία μπορούν να δημιουργηθούν σε πιο μικρά μέρη, όπως εξηγεί.
Τι είναι τα ΔΗΜ.Ω.Σ.;
Τι είναι, όμως, τα ΔΗΜ.Ω.Σ. τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία ναγνωρίσουν οι μαθητές του Βορειοανατολικού Αιγαίου; Όπως αναγράφεται, πρόκειται για ένα δίκτυο υφιστάμενων σχολείων, τα οποία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση θα μετατραπούν σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Συνολικά είναι 22 Σχολεία σε όλη τη χώρα, από τα οποία τα 11 είναι Γυμνάσια και τα άλλα 11 είναι Λύκεια. Το Σεπτέμβριο του 2025 αναμένεται να λειτουργήσουν τουλάχιστον οι πρώτες έξι σχολικές μονάδες, δηλαδή τρία Λύκεια και τρία Γυμνάσια, ενώ γίνονται προσπάθειες για να λειτουργήσουν 12 σχολικές μονάδες. Οι σχολικές μονάδες που θα ενταχθούν στην αρχική φάση εφαρμογής θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2025.
«Οι μαθήτριες και οι μαθητές που κατά την έναρξη λειτουργίας των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα φοιτούν στη Β΄ και την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου και του Λυκείου παραμένουν και ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους σε αυτά. Ο συνολικός αριθμός μαθητών και μαθητριών στα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα φτάσει τις 6.000 ανά έτος και συνολικά πάνω από 22.000 σε ορίζοντα δωδεκαετίας», προστίθεται.
Οι περιοχές
Όπως φαίνεται, τη μερίδα του λέοντος στην ίδρυση των εν λόγω σχολείων καλύπτει η Αττική, ενώ μόνο ένα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα ιδρυθεί στο Νότιο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 22 σχολείων, τα 10 Γυμνάσια και Λύκεια θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 12 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αττική, θα ιδρυθούν στον Κολωνό, την Κυψέλη, το Μενίδι, το Πέραμα και το Περιστέρι. Δύο περιοχές επιλέχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, η Ξηροκρήνη και ο Εύοσμος. Ενώ, στην περιφέρεια, ΔΗΜ.Ω.Σ. θα υποδεχθούν η Κοζάνη, η Ξάνθη, η Ρόδος και το Ηράκλειο.
Οι αντιδράσεις
Ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν αντιδράσεις, με καταλήψεις και κινητοποιήσεις, από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, διότι η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο θα καταβάλει ένα ποσό για την κτιριακή αναβάθμιση των σχολείων, αλλά θα συμμετέχει και στη διοικούσα επιτροπή των ιδρυμάτων, αλλάζει και τον τρόπο λειτουργίας αυτών των σχολείων καθώς πλέον η φοίτηση σε αυτά θα γίνεται μετά από εξετάσεις που μοιάζουν με αυτές των Πρότυπων σχολείων.
Σύμφωνα με τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Αττική και την Κοζάνη, «η μετατροπή των ήδη υφιστάμενων σχολείων σε Ωνάσεια σημαίνει ότι οι μαθητές της γειτονιάς “εξορίζονται” από τα σχολεία τους και πολύ πιθανόν και από την περιοχή τους. Αυτό που κάνετε είναι να μας πετάτε τελικά έξω από τα σχολεία της γειτονιάς μας και να μας αναγκάζετε να δίνουμε κι άλλες εξετάσεις για να συνεχίσουμε το σχολείο. Απαιτούμε να μην προχωρήσουν τα Ωνάσεια Σχολεία γιατί διαχωρίζουν τους μαθητές και μας διώχνουν από τα σχολεία μας! Ξέρουμε πως τα ίδια λένε οι συμμαθητές μας σε Εύοσμο και Ρόδο που κάνουν αυτές τις μέρες καταλήψεις και πορείες, αλλά και στην Κρήτη, στην Θράκη».
Η απόφαση
Σημειώνεται ότι «βασικό κριτήριο επιλογής ήταν η ενίσχυση περιοχών που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και έχουν πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων. Προϋπόθεση ήταν επίσης να μην υπάρχουν άλλα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία σε κοντινή απόσταση, ενώ ρόλο έπαιξε και η γεωγραφική εγγύτητα των Γυμνασίων και Λυκείων που επελέγησαν, ώστε να διευκολύνεται η μεταξύ τους συνεργασία καθώς και η συνεργασία τους με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.Η τελική απόφαση για τις περιοχές ελήφθη ύστερα από στενή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Ωνάση».