Θέλοντας να διευκρινίσει ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα όσον αφορά την περισυλλογή των αδέσποτων ιπποειδών, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε δρόμους του νησιού μας, καθώς αυτή ανήκει καθαρά στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, παρενέβη στα Νέα της Λέσβου ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στρατής Τσομπανέλλης.
Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Τσομπανέλλη αποτέλεσε το ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου την περασμένη Παρασκευή για το αδέσποτο άλογο που κινούνταν επικίνδυνα στην ευθεία του δρόμου του Ιππείου, σε διάστημα λιγότερο του μηνός από το θανατηφόρο τροχαίο στην περιοχή της Γέρας, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δύο αδέσποτα άλογα στην ευθεία Μπιλέλια από Παπάδο προς Πέραμα.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσομπανέλλης «η νομοθεσία ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι για τα αδέσποτα ιπποειδή η αρμοδιότητα ανήκει ως προς την περισυλλογή τους στους Δήμους, καθώς οι Κοινότητες θα πρέπει να καθορίζουν χώρους για την προσωρινή μεταφορά και φύλαξη ιπποειδών. Ο κάθε Κοινοτάρχης ή και σε συνεργασία με γειτονικές κοινότητες θα πρέπει να προσδιορίζει τέτοιους χώρους και από κει και πέρα οι Κοινότητες είναι αυτές που μεριμνούν ενημερώνοντας τους Δήμους για την περισυλλογή των ιπποειδών που διαπιστώνουν ότι περιφέρονται στους χώρους ευθύνης τους ελεύθερα. Μετά τη μεταφορά των ζώων στους προκαθορισμένους αυτούς χώρους θα πρέπει να γίνεται με το ειδικό σκάνερ έλεγχος για να διαπιστωθεί αν φέρουν microchip. Σε περίπτωση που φέρουν microchip ενημερωνόμαστε εμείς ως Περιφέρεια και αναλαμβάνουμε πλέον τα περαιτέρω για να εντοπίσουμε τους ιδιοκτήτες και να επιβάλλουμε τα προβλεπόμενα. Σε περίπτωση που τα ζώα αυτά δεν φέρουν microchip και οι περισσότερες των περιπτώσεων των αδέσποτων ιπποειδών είναι τέτοιες, καθώς αλλιώς δεν θα τα άφηναν αδέσποτα οι ιδιοκτήτες τους υπό τον φόβο να βρεθούν εκτεθειμένοι, ο δήμος προχωρά σε δημοπρασία για να τα αγοράσουν ενδιαφερόμενοι αγρότες ή άλλοι πολίτες».
Με αυτά τα λόγια ο κ. Τσομπανέλλης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια δεν είχε αρμοδιότητα παρέμβασης για το άλογο του Ιππείου, ενώ με την ευκαιρία σημείωσε ότι «έχω πει και συνεχίζω να λέω επανειλημμένα ότι η σήμανση των ιπποειδών με microchip είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας, για το οποίο και εμείς ως Υπηρεσία ενημερώνουμε συνεχώς και πρέπει και οι Δήμοι και κάθε άλλος φορέας να ασχοληθούν, ώστε όλοι οι ιδιοκτήτες, που είναι και υποχρεωμένοι σε τελική ανάλυση, να φροντίζουν για την εμφύτευση των microchip στα ζώα τους και με αυτό τον τρόπο και έλεγχος να μπορεί να γίνεται από πλευράς μας σε περίπτωση που βρεθεί τέτοιο ζώο ελεύθερο, αλλά και δυσκολότερα ένας ιδιοκτήτης να αφήνει το ζώο του όταν είναι βέβαιο ότι θα τον εντοπίσουν», είπε καταλήγοντας ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.