- «Είμαστε ευτυχείς γιατί ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημά μας», δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Β. Βογιατζής
Έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και δίνει τη δυνατότητα να αντλούν νερό από τη θάλασσα για να γεμίζουν τις πισίνες των συγκροτημάτων τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας είναι οι ξενοδόχοι της Λέσβου, εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των ξενοδόχων, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, που ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και η νέα απόφαση έχει άμεση εφαρμογή στις μονάδες των νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών, που θα μπορούν να γεμίζουν τις πισίνες τους με θαλασσινό νερό εύκολα και οικονομικά για την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων.
Θυμίζουμε άλλωστε ότι στο τέλος της περσινής τουριστικής περιόδου η ΔΕΥΑΛ είχε εκδώσει ανακοίνωση για τη λήψη σειράς μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και μεταξύ αυτών ήταν και η απαγόρευση χρήσης του νερού για τις πισίνες των ξενοδοχειακών μονάδων.
Η συμβολή του Αλ. Βασιλικού
Η θετική αυτή εξέλιξη για τα ξενοδοχεία συζητήθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς τιμήν του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρου Βασιλικού, ο οποίος είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο αίτημα στην ηγεσία του Υπουργείου, ενώ την ίδια πρόταση είχε καταθέσει εδώ και 20 χρόνια και ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει κανονισμούς για την εγκατάσταση αγωγών για την άντληση θαλασσινού νερού μέσα και έξω από τις πισίνες των παραλιακών ξενοδοχείων. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα εξοικονόμησης νερού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες αστικές χρήσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Άλλωστε, οι συνθήκες ξηρασίας δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης και η επερχόμενη τουριστική περίοδος θα επιβαρύνει περαιτέρω τους υδάτινους πόρους, ειδικά στα νησιά που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς διακοπών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό είναι έντονο στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην Κρήτη, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις.
Χρόνιο αίτημα
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, «σίγουρα η απόφαση αυτή στηρίζει τη λειτουργία των ξενοδοχείων και είμαστε ευτυχείς γιατί ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημά μας. Βρισκόμαστε δίπλα στη θάλασσα και ήταν πραγματικά κρίμα να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το θαλασσινό νερό στις πισίνες, αλλά να αντλούμε από γεωτρήσεις και μάλιστα σε εποχές λειψυδρίας. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει εξοικονόμηση στους υδάτινους πόρους κι αυτό θα φανεί άμεσα από το ερχόμενο καλοκαίρι».
Ευχαριστήρια επιστολή γι’ αυτή την απόφαση απέστειλε στην Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Π. Αντωνίου, προσκαλώντας την παράλληλα να επισκεφθεί το νησί μας. «Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους επιτρέπεται η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών των καταλυμάτων με θαλασσινό νερό, υποστηριζόμενη και από την WWF, συνδέοντας το όνομά σας, με αυτή τη μεγάλη εύλογη, δίκαιη και βιώσιμη παρέμβαση, που αποτελούσε πάγιο, διαχρονικό και αναπάντητο αίτημα του κλάδου μας. Ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία η απαγόρευση χρήσης θαλασσινού νερού στις πισίνες, που ίσχυε μόνο στη χώρα μας, στερώντας την, καθώς και εμάς από πάρα πολλά και λειτουργώντας υπέρ των ανταγωνιστριών μας χωρών. Ιδιαίτερες επίσης ευχαριστίες, πέραν της προσέλκυσης νέων ομάδων επισκεπτών, καθώς και της εξασφάλισης μεγαλύτερης τουριστικής περιόδου και αύξησης των ημερών διαμονής τους, σας οφείλουμε και για την εξοικονόμηση πόρων, λόγω χρήσης του θαλασσινού νερού, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις», καταλήγει ο κ. Αντωνίου.