Τα Κέντρα Υγείας Μυτιλήνης και Καλλονής είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας “Σπύρος Δοξιάδης” μαζί με 6 ιδιώτες γυναικολόγους και συγκεκριμένα τους Παναγιώτη Προβέτζα, Γιάννη Χατζηλία, Νίκο Ρούπα (και Καλλονή), Αφροδίτη Ζαφειρίου, Απόστολο Γεωργαντή και Αγγελική Ρομπόρα, καθώς και η εταιρεία Life Check στην Πέτρα, μέσω των οποίων μπορούν οι γυναίκες να κάνουν δωρεάν τεστ Παπανικολάου, μια και η αμοιβή για τη λήψη του δείγματος και την εξέταση, που θα ακολουθήσει σε κυτταρολογικό εργαστήριο, είναι καλυμμένη μέσω του προγράμματος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις γυναίκες.
Στο σύστημα εμφανίζεται ως το μοναδικό κυτταρολογικό εργαστήριο που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, που λειτουργεί υπό την ιατρό κυτταρολόγο, Ελεονόρα Μανιάτη. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, τα δείγματα που λαμβάνονται από τους γιατρούς αποστέλλονται σε εταιρεία των Αθηνών που είναι συμβεβλημένη με το πρόγραμμα, καθώς να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για τα παλιά απλά τεστ Παπανικολάου, αλλά για ένα πιο διευρυμένο πολλαπλό τεστ, που στοχεύει σε καλύτερο έλεγχο των γυναικών, χρησιμοποιώντας πλέον τα μέσα της σύγχρονης ιατρικής διαγνωστικής τεχνολογίας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η Ελεονόρα Μανιάτη
Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου η κυτταρολόγος του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονόρα Μανιάτη «το πρόγραμμα χωρίζει ηλικιακά τις γυναίκες σε δύο ομάδες από 21 έως 29 ετών και από 30 έως 65 ετών, οι οποίες λαμβάνουν μηνύματα sms στα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να προχωρήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους για να κάνουν το τεστ. Προφανώς το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις γυναίκες αυτών των ηλικιών και γι’ αυτό αν κάποιες συμπολίτισσές μας δεν λάβουν σχετικό μήνυμα θα πρέπει να απευθυνθούν είτε εδώ σε εμάς και στην Καλλονή ή στους ιδιώτες γυναικολόγους που συνεργάζονται για να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να κάνουν το τεστ, εφόσον το δικαιούνται δωρεάν. Εμείς ως Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης συμμετέχουμε στο πρόγραμμα διαθέτοντας άρτια εξοπλισμένο κυτταρολογικό εργαστήριο στο οποίο έχω τη χαρά και την τιμή να υπηρετώ εδώ και χρόνια και είμαστε στη διάθεση κάθε γυναίκας να έρθει από εδώ, να κάνουμε την λήψη και να ακολουθήσει ο έλεγχος».
Σχολιάζοντας η κ. Μανιάτη το πρόγραμμα σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που μέσω των προγραμμάτων “Φώφης Γεννηματά” και “Σπύρος Δοξιάδης” η πολιτεία έρχεται κοντά στους πολίτες της με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Φυσικά με τις μαστογραφίες είχαμε πρόβλημα στο παρελθόν γιατί δεν υπήρχαν συμβεβλημένοι μαστογράφοι. Ωστόσο με το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” και για τον καρκίνο του μαστού είναι συμβεβλημένο ιδιωτικό κέντρο της Μυτιλήνης, εκτός από το νοσοκομείο σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, ενώ και για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι συμβεβλημένοι ιδιώτες γυναικολόγοι και εμείς στα Κέντρα Υγείας Μυτιλήνης και Καλλονής. Κατά την άποψή μου με έναν τέτοιο σύγχρονο τρόπο θα πρέπει να λειτουργεί η πολιτεία στο κρίσιμο κομμάτι της πρόληψης για τα διάφορα νοσήματα, καθώς με την πρόληψη ουσιαστικά προλαμβάνει και αυτό σημαίνει και σε οικονομικά μεγέθη μικρότερο κόστος, αφού μία γυναίκα που θα προλάβει στα αρχικά στάδια τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μαστού, εκτός από την ίαση, που είναι το σπουδαιότερο φυσικά, θα επιβαρύνει λιγότερο και τις ιατρικές δαπάνες που θα πρέπει να κάνει το Κράτος σε σύγκριση με τις δαπάνες που γίνονται όταν ένα νόσημα διαγνωστεί σε πιο προχωρημένο στάδιο».
Και συνεχίζει: «Να γιατί η πρόληψη είναι το θεμέλιο και για τη μακροβιότητα του πληθυσμού, αλλά και για τη μείωση των δαπανών στην υγεία και υπ’ αυτήν την έννοια, οι δαπάνες του κράτους σε αυτόν τον τομέα όχι δεν πρέπει να θεωρούνται σπατάλη από τους πολιτικούς μας, αλλά απεναντίας είναι μια σημαντικότατη επένδυση στην κοινωνία και στη μείωση των δαπανών υγείας. Αυτό πλέον δείχνει να το αντιλαμβάνεται η πολιτεία, η οποία καλεί η ίδια τις γυναίκες να κάνουν δωρεάν τεστ και θεωρώ ότι ούτε μία γυναίκα δεν θα πρέπει να αφήσει αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη αναβάλλοντας ή αδιαφορώντας».
Σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης”, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις είναι για όλους τους πολίτες, με στόχο τη δημιουργία για πρώτη φορά ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος πρόληψης. Η Πολιτεία σήμερα δεν περιμένει τους πολίτες να επισκεφτούν τον ιατρό, αλλά τους προσεγγίζει η ίδια, θεμελιώνοντας ένα νέο μοντέλο πρόληψης στη χώρα μας με επίκεντρο τον πολίτη: «Ξεκινώντας με την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Mαστού, συνεχίζουμε με τη θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, που αποτελεί παγκοσμίως τον δεύτερο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο, καθώς και την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο στον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό.
Επιπλέον, στόχος ήταν η εξάλειψη των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη επεκταθεί η κάλυψη του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV σε κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15-18 και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι δικαιούχοι του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να εκμεταλλευτούν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς όσο πιο έγκαιρα εντοπίζεται η νόσος τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στον ιό HPV (ιό ανθρώπινων θηλωμάτων). Με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, εντοπίζονται έγκαιρα τόσο οι ενδεχόμενες προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις, όσο και οι τύποι του ιού HPV πριν ακόμα οδηγήσουν σε αλλοιώσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη πρόληψη.
Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες από 21 έως 65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες».
Οι δυο ομάδες
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο σε ασυμπτωματικές γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
- Οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 21 έως και 29 έτη και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST ή HPV-DNA TEST κατά τα 3 προηγούμενα ημερολογιακά έτη, οι οποίες δικαιούνται:
- Να υποβληθούν σε γυναικολογική εξέταση και PAP-TEST και εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα,
- να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε Ιατρό Γυναικολόγο για τη διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας.
- Οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 65 έτη και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση HPV – DNA TEST κατά τα 5 προηγούμενα ημερολογιακά έτη και PAP-TEST κατά τα 3 προηγούμενα ημερολογιακά έτη, οι οποίες δικαιούνται:
- Να υποβληθούν σε γυναικολογική εξέταση και HPV-DNA TEST και εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα,
- να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε ιατρό γυναικολόγο για τη διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας.