ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ: Αργεί η επισκευή των Παιδικών Κατασκηνώσεων

Spread the love

Μακριά βρίσκεται ακόμη η επισκευή και επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων των πρώην Παιδικών Κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ, στη Νεάπολη, όπως διαφάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μυτιλήνη “Α.Ε.”, Παναγιώτης Χριστόφας σε σχετική ερώτηση που υπέβαλλε η Δημοτική Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Δήμητρα Αλεξανδρή, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής. 

Η κ. Αλεξανδρή ζήτησε ενημέρωση γενικότερα για την εξέλιξη των έργων που έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία και επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα που είχε απασχολήσει και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με σκοπό να “ξαναζωντανέψει” ο χώρος που είχε καταληφθεί από ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης. Όπως είπε ο κ. Χριστόφας, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μελέτη για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, ενώ όπως είχε εκτιμήσει η Διοίκηση της “Μυτιλήνη Α.Ε.” από πέρυσι, το ποσό που θα απαιτηθεί αγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το 2020, ο Δήμος Μυτιλήνης έλαβε χρηματοδότηση 270.000 ευρώ για την επισκευή των εγκαταστάσεων και η επαναλειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων ήταν το πρώτο έργο με το οποίο καταπιάστηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός όταν πήρε το φάκελο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τον Δεκέμβριο του 2021, με σκοπό να προχωρήσει γρηγορότερα τις διαδικασίες. Στην πορεία όμως προέκυψαν αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις επειδή η νομοθεσία ως προς την αδειοδότηση και τη λειτουργία των χώρων των παιδικών κατασκηνώσεων έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. 

Αυστηρή νομοθεσία

Η προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, στη σύνταξη των τοπογραφικών, στη μελέτη σκοπιμότητας του έργου και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά όταν έφθασε η ώρα να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις για την επισκευή των εγκαταστάσεων, η Επιτροπή που είχε συσταθεί για την εκτέλεση του έργου αποφάνθηκε ότι απαιτείται η διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού με την κατάθεση προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. 

Παράλληλα, έπρεπε να ληφθούν υπόψη τα αυστηρά μέτρα που έθεσε η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια στην αδειοδότηση της λειτουργίας των Παιδικών Κατασκηνώσεων. Στην πορεία ανατέθηκε και δεύτερη εργολαβία, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, για τις ξυλουργικές εργασίες και ταυτόχρονα ο Αναπτυξιακός Οργανισμός προχώρησε στην εγκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, ποσό που είχε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Για το λόγο αυτό οι διαδικασίες “κόλλησαν” για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον πιστώσεις

Ωστόσο, το ποσό των 270.000 ευρώ αποδείχθηκε ανεπαρκές για να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε όλο το οικόπεδο των 37 στρεμμάτων, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί επί σειρά ετών. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αφορούν στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η σύνταξη σχετικής μελέτης, επισκευές στα υπόλοιπα σπιτάκια, ο εξοπλισμός της κουζίνας, της τραπεζαρίας και των δωματίων και ο καθαρισμός όλου του οικοπέδου. 

Η πρώην Αντιδήμαρχος στην ερώτησή της άφησε σαφείς αιχμές για τη διοίκηση και λειτουργία της Αναπτυξιακής Εταιρείας τον τελευταίο χρόνο, τονίζοντας ότι «στη “Διαύγεια” υπάρχουν δημοσιευμένες και αναρτημένες όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο και μια ενδελεχής μελέτη καταδεικνύει ότι από τον Ιούλιο του 2024, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου, το βασικό εργαλείο ανάπτυξης και ανεύρεσης πόρων γι’ αυτή ασχολείται ουσιαστικά μόνο με προσλήψεις προσωπικού και εξωτερικών συνεργατών. Δεν θα μπω στη λαϊκίστικη λογική του τρόπου και των διαδικασιών διενέργειας αυτών των προσλήψεων, μιας και είναι πάντα καλό άνθρωποι να δουλεύουν και να αμείβονται για τη δουλειά τους, θα σχολιάσω όμως το γεγονός πως στον προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2024 που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. στην συνεδρίαση της 18ης/06/2024, από ένα σύνολο δαπανών 249.200 ευρώ, ποσό 210.200 ευρώ αφορούν μισθοδοσία και αμοιβές συνεργατών – τρίτων», σημείωσε η ίδια.

Η κ. Αλεξανδρή συνέχισε λέγοντας ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πάλι σε ερώτηση που είχε υποβάλει σχετικά με την πρόοδο ή μη των εργασιών αποκατάστασης των Κατασκηνώσεων Νεάπολης, «ο Τεχνικός Διευθυντής, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος, παρουσίασαν ένα εντελώς θολό τοπίο χωρίς να υπάρχει ένας ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών και έναρξης λειτουργίας τους, προς όφελος των δημοτών».

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για όλα τα έργα που έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία, ενώ για τις πρώην Παιδικές Κατασκηνώσεις είπε: «Είμαστε στη φάση εκπόνησης της σχετικής μελέτης. Μόλις ολοκληρωθεί και έχουμε στα χέρια μας τον ακριβή προϋπολογισμό που απαιτείται θα υποβάλλουμε αίτημα για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση