Μετεωρολογικούς σταθμούς ετοιμάζει ο Τσιβγούλης

Μετεωρολογικός σταθμός στα Εκπαιδευτήρια «Πλάτων»
Spread the love

Τους πρώτους μετεωρολογικούς σταθμούς από δημόσιο φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να αποκτήσει η Λέσβος. Όπως αποκαλύπτει στα «Νέα της Λέσβου» ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Μυτιλήνης, Χρήστος Τσιβγούλης, έχει έρθει σε επικοινωνία με ειδικούς από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να τον βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους ώστε να τοποθετήσει μετεωρολογικούς σταθμούς στις έξι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης, δηλαδή στη Γέρα, το Πλωμάρι, τον Ευεργέτουλα, τη Μυτιλήνη, τη Θερμή και την Αγιάσο. «Πρόθεσή μας είναι κάθε Δημοτική Ενότητα να έχει έναν τουλάχιστον μετεωρολογικό σταθμό», διευκρινίζει.  

Όπως τονίζει ο κ. Τσιβγούλης, οι παραπάνω ειδικοί «έχουν την τεχνογνωσία για να μας κατευθύνουν σε αυτή την πρωτοβουλία, επιδιώκοντας τη διασύνδεση και την πρόσβαση σε στοιχεία». Κληθείς να σχολιάσει πόσο θα είναι το κόστος για έξι μετεωρολογικούς σταθμούς στο Δήμο Μυτιλήνης αναφέρει ότι «πιο πολύ είναι το διαδικαστικό κομμάτι παρά το κόστος». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια συσκευή, η οποία αν και δεν κοστίζει ακριβά έχει μεγάλη χρησιμότητα και πολλά σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους αγρότες, που διαθέτουν πλέον την τεχνογνωσία. «Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης είναι πρώιμο ακόμα», λέει, συμπληρώνοντας ότι αυτό το όραμα έχει «χαμηλό κόστος και μεγάλη χρησιμότητα». 

Την απόφαση την έλαβε ο ίδιος ο κ. Τσιβγούλης με αφορμή μια περσινή κακοκαιρία που σημειώθηκε στη Λέσβο. «Μας έχει απασχολήσει και το τρέχουμε για να το υλοποιήσουμε. Πολλές φορές γίνεται μια μεγάλη κακοκαιρία και χρειαζόμαστε στοιχεία για τεκμηρίωση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή μας», εξηγεί προσθέτοντας ότι πρέπει «να έχουμε δεδομένα για να αποδείξουμε αυτό που λέμε».

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες

 Σήμερα στη Λέσβο λειτουργούν ορισμένοι μετεωρολογικοί σταθμοί σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο και σε σχολεία της Μυτιλήνης (π.χ. 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης), στην παραλία Θερμής (από τους αλιείς) και στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, τους οποίους διαχειρίζονται κρατικοί φορείς και ιδιώτες. Μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ο εκπρόσωπος των Εκπαιδευτηρίων «Πλάτων» και καθηγητής Πληροφορικής, Στρατής Πλάτων, ο οποίος διαθέτει από το 1997 μετεωρολογικό σταθμό στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στην ταράτσα των εκπαιδευτηρίων του, εξηγεί ότι στη Λέσβο λειτουργούν σταθμοί που καταγράφουν τον καιρό στο παρόν και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προβλέψουν τον αυριανό ή τον μελλοντικό καιρό

Ερωτηθείς για το αν θα ήταν καλό να αποκτήσει η Λέσβος περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς απαντά ότι θα ήταν καλό να υπάρχουν σε πιο πολλά σημεία, καθώς ο καιρός είναι πλέον πιο άστατος και μπορεί να διαφέρει ακόμη και σε κοντινές αποστάσεις. Όπως αναφέρει, αυτοί που ενημερώνονται περισσότερο από την ιστοσελίδα του μετεωρολογικού σταθμού του (meteomyt.gr) είναι κυρίως οι αγρότες, αλλά και πολίτες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, όλη η εγκατάσταση ενός μετεωρολογικού σταθμού στοιχίζει περίπου 3.000 ευρώ (υπάρχουν και φθηνότεροι) συμπεριλαμβανομένων των οργάνων, των εργαλείων, των συστημάτων, των προγραμμάτων, των αισθητήρων που συλλέγουν τις πληροφορίες και των εφαρμογών που τις καταγράφουν ώστε να ενημερωθεί μέσω του διαδικτύου το κοινό. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση