Έξω από την Περιφέρεια θα βρεθούν αύριο Τετάρτη, διαδηλώνοντας, οι παράκτιοι αλιείς μαζί με τις μηχανότρατες που θα καταπλεύσουν από το Πέραμα στη Μυτιλήνη, όπως αναμένεται. Οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών διαμαρτύρονται για την εφαρμογή των νέων μέτρων με την τήρηση των ημερολογίων και τη χρήση των ηλεκτρονικών ζυγαριών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του my data των ψαράδων, όπως έγραψαν σχετικά τα Νέα της Λέσβου και ζητούν την απόσυρσή τους. Σημειωτέον ότι για το θέμα αυτό έχει κληθεί από τον Ιανουάριο να απαντήσει σε ερώτηση της Νέας Αριστεράς ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για υποχρεώσεις της χώρας μας σύμφωνα με την εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών.
Η Υπουργική Απόφαση αφορά στην υποχρέωση ζύγισης των αλιευτικών προϊόντων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τη διαδικασία ανανέωσης των αλιευτικών αδειών. Οι αλιευτικές άδειες ανανεώνονται κάθε δύο έτη, εφόσον κατά την περίοδο ισχύος τους και μέχρι την έναρξη του επόμενου τριμήνου οι αλιείς έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους για υποβολή στοιχείων της δραστηριότητάς τους σχετικά με την αλιεία, τα αλιευθέντα είδη και τη συνολική παραγωγή.
Ωστόσο σχολιάζοντας τις εξελίξεις το μέλος του γραφείου αγροτικού της Νέας Αριστεράς, Στρατής Νικολάου, σημείωσε ότι «οι ρυθμίσεις που εισάγονται με το νέο νόμο είναι αδιέξοδες και στερούνται στοιχειώδους ρεαλισμού. Συγκεκριμένα, η υποχρέωση οι αλιείς να ενημερώνουν τη λιμενική αρχή τέσσερις ώρες πριν βγουν στο λιμάνι, για την ποσότητα και το είδος των αλιευμάτων τους, όπως και το να ζυγίζουν τα αλιεύματά τους σε πιστοποιημένη ζυγαριά και να τα τοποθετούν σε ξεχωριστά ιχθυοκιβώτια ανά είδος, είναι εξοντωτικά μέτρα για ανθρώπους που καλούνται να αναπαράγουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».
Όπως τονίζει ο κ. Νικολάου «οι αλιείς διεξάγουν μια πολύ κοπιώδη και εξαντλητική εργασία εντός θαλάσσης και οι ρυθμίσεις που έφερε το αρμόδιο Υπουργείο στην ουσία επιμηκύνουν τεχνητά τις ώρες εργασίας των αλιέων και στην πράξη εμποδίζουν την εργασία τους. Παράλληλα, η πρόβλεψη επιβολής ποινών μέσω μοριοδότησης για όσους αλιείς δεν συμμορφωθούν με τα ανωτέρω, με κίνδυνο να χαθεί ακόμα και η άδεια άσκησης επαγγέλματος, είναι απαράδεκτη και αντιαναπτυξιακή, καθώς επιβάλλει σε ανθρώπους που κατά τεκμήριο συνήθως αγνοούν τον χειρισμό ψηφιακών εργαλείων, να αποστέλλουν στοιχεία μέσω ψηφιακών πλατφορμών σε μηνιαία βάση στο αρμόδιο Υπουργείο.
Είναι ολοφάνερο πως πρόκειται για μέτρα αλιευτικής πολιτικής που ωθούν εκτός κλάδου μεγάλη μερίδα των αλιέων, με καταστροφικά γι’ αυτούς αποτελέσματα και ευεργετικές επιδράσεις σε όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο και διαθέτουν στρατηγικά αποθέματα, όπως π.χ. οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας», αναφέρει καταλήγοντας το μέλος του κεντρικού γραφείου αγροτικού της Νέας Αριστεράς.