Με πρώτο θέμα την επάρκεια νερού εν όψει του ερχόμενου καλοκαιριού και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, συνεδριάζει αύριο το απόγευμα, στις 7:30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου. Το ζήτημα αυτό έθεσε η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που ζητά από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΛ τη λήψη μέτρων για τη διαχείριση του νερού και την κάλυψη των αναγκών τόσο στον τομέα της ύδρευσης όσο και στην άρδευση. Η παράταξη της αντιπολίτευσης μιλά για την εκτέλεση έργων που πρέπει να δρομολογηθούν για να συγκρατηθούν τα νερά των βροχών, ώστε να χρησιμοποιηθούν τους επόμενους μήνες, ενώ συγχρόνως θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού μας, που πλήθος γεωτρήσεων υπεραντλούν.
Η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι καμία δραστηριότητα ανάπτυξης (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, τουρισμός) αλλά και η ίδια η ζωή των συνδημοτών μας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νερό: «Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι εντονότερο την περίοδο Μαΐου – Νοεμβρίου. Πρέπει πέρα από τη σωστή διαχείριση του νερού, να δρομολογηθούν μελέτες και έργα για μόνιμες λύσεις, ώστε να μην βρίσκουμε στην έλλειψη του νερού την εύκολη δικαιολογία των “λιγοστών βροχοπτώσεων”. Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία θα πρέπει να αποτελέσουν τις αιτίες για να ξεκινήσουν σοβαρά έργα υποδομής».
Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή μικρών φραγμάτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με τα αντίστοιχα δίκτυα, ώστε να απαιτήσουν στη συνέχεια ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των έργων. Παράλληλα προτείνει να γίνουν άμεσα όποιες ενέργειες απαιτούνται για την κατασκευή του φράγματος στον Σταυρό και τη λιμνοδεξαμενή Μάκρης Βασιλικών, καθώς υπάρχουν έτοιμες μελέτες εδώ και χρόνια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης ζητά την επισκευή της λιμνοδεξαμενής του Βαφειού, στο Μόλυβο, που εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, ενώ μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ύδρευσης στην περιοχή Μολύβου – Πέτρας, ακόμη και της Στύψης. Σε ό,τι αφορά το φράγμα Ερεσού, προτείνει να δρομολογηθούν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, ενώ στο φράγμα της Στύψης ζητά να κατασκευαστεί δίκτυο για άμεση χρήση από τους αγρότες της περιοχής.
Ακόμη, υπενθυμίζει την ανάγκη σύνταξης μελέτης επί της πρότασης – προμελέτης του καθηγητή Γεωλογίας, Γεωργίου Κατσικάτσου για το φράγμα Στενοκλείδι – Μικρή Λίμνη – Κουρούπης, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση ύδρευσης – άρδευσης στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου. Τέλος, επισημαίνει τις πάγιες εργασίες που πρέπει να εκτελούνται, όπως η υδρομάστευση πηγών, οι επισκευές δεξαμενών – καθαρισμός γεωτρήσεων, η διάνοιξη καινούργιων – επέκταση δικτύου άρδευσης – ύδρευσης, που βοηθούν και δίνουν λύσεις στο πρόβλημα. Όπως υπογραμμίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης, οι γεωτρήσεις αποτελούν επικουρικές λύσεις, καθώς η υπεράντλησή τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπως στο Σίγρι, όπου οι κάτοικοι έχουν επισημάνει την υφαλμύρωση του δικτύου άρδευσης.