Δεν υπάρχει Κράτος για τα νησιά

Spread the love

Η περίπτωση της Λήμνου είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα οποία καταδεικνύεται ότι το Κράτος δεν λειτουργεί για τα ακριτικά νησιά και πρόκειται για το ίδιο Κράτος, που κατά τα άλλα ενθαρρύνει στα λόγια την αγροτική οικονομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την τοπική παραγωγή για να συγκρατήσει τους πληθυσμούς στην ύπαιθρο! 

Οι Λημνιοί κτηνοτρόφοι παραμένουν αποκλεισμένοι για παρατεταμένο διάστημα από την αγορά μη μπορώντας να διαθέσουν τα αρνιά τους, καθώς στο δεύτερο νησί του Νομού μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα επιτήρησης για τις ζωονόσους (και  για τα εξωτικά νοσήματα), αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπάρχουν κτηνίατροι. Αν και το προηγούμενο διάστημα αυτό πέρασε απαρατήρητο ή στα ψιλά γράμματα, τώρα οι Κτηνοτρόφοι του νησιού, που προσδοκούσαν να εξαγάγουν τα αρνιά τους με καλές τιμές στην αγορά λόγω του Πάσχα, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό ζήτημα μια και οι οικονομικές συνέπειες είναι σοβαρές. 

Τραγέλαφος

Από τον Ιανουάριο ο μόνιμος κτηνίατρος και προϊστάμενος του κτηνιατρικού γραφείου της Λήμνου έχει γίνει Αντιδήμαρχος Τουρισμού. Με άλλα λόγια η Δήμαρχος του νησιού, Ελεονώρα Γεώργα, αξιοποιώντας τον τελευταίο εναπομείναντα κτηνίατρο σε θέση Αντιδημάρχου την ώρα που δεν υπήρχε αντικαταστάτης άφησε ακέφαλο το γραφείο. Υπηρετούσε όμως τόσα χρόνια ένας κτηνίατρος στη Λήμνο;; Προφανώς όχι!

Έχει προηγηθεί από τις 25 Νοεμβρίου η παραίτηση μόνιμου κτηνιάτρου που είχε προσληφθεί στο δεύτερο νησί του Νομού μας, καθώς αποφάσισε να εγκαταλείψει το Δημόσιο και να ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα. Η παραίτηση του κτηνιάτρου υποβλήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 2024, ενώ η διοίκηση, δηλαδή εν προκειμένω  η Περιφέρεια, στις 15 Δεκεμβρίου κοινοποίησε το κενό που υπάρχει στη θέση ώστε να προχωρήσει άμεσα σε διορισμό του πρώτου επιλαχόντα. Από το Δεκέμβριο του 2024 έχουν περάσει 4 μήνες και ακόμα δεν έχει διοριστεί επιλαχών κτηνίατρος στη Λήμνο. Σαν να μην έφτανε αυτή η αργοπορία, η συμβασιούχος κτηνίατρος που υπηρετούσε στο γραφείο του νησιού εγκατέλειψε και η ίδια τη θέση της καθώς διορίστηκε σε μόνιμη θέση στην ηπειρωτική Ελλάδα!

Κατόπιν των παραπάνω το κτηνιατρείο της Λήμνου από τον Ιανουάριο έχει μείνει ακέφαλο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα νησί που έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, καλύπτοντας και τον Άγιο Ευστράτιο! Κάπως έτσι, το αρνάκι και κατσικάκι της Λήμνου, το οποίο το 2024 πανηγυρικά ανακοινώθηκε ότι μπήκε στη λίστα των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ  (με απλά λόγια έγινε προϊόν με ταυτότητα, όπως τα ΠΟΠ!) διατίθεται από τους κτηνοτρόφους στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, καθώς δεν μπορεί να εξαχθεί ούτε για σφαγή από τη Λήμνο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κτηνίατρος για να εφαρμόσει το πρόγραμμα επιτήρησης για τις ζωονόσους, δηλαδή να ελέγχει σε συνεχή βάση τα κοπάδια.

Σημειώνεται ότι οι τιμές παραγωγού για αρνιά στα νησιά μας τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στα 8,50 ευρώ και αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη φέτος και από τις χώρες της βαλκανικής, λόγω των ζωονόσων που βρίσκονται σε έξαρση σε περιοχές, όπως η Βουλγαρία, αλλά και στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια της Κτηνιατρικής

Με τα παραπάνω δεδομένα το πώς η Λήμνος ουσιαστικά έχει μέχρι τώρα γλιτώσει από την εξάπλωση της ευλογιάς την οποία η Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας κατάφερε να σταματήσει είναι επίτευγμα, χωρίς κτηνιάτρους και οφείλεται στο ότι αντιμετώπισε επιθετικά τα πρώτα κρούσματα παίρνοντας μέτρα, τα οποία τηρούνταν απαρέγκλιτα και ταξιδεύοντας οι κτηνίατροι από την Μυτιλήνη για να μπορούν τουλάχιστον να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες και να λειτουργεί και το σφαγείο στο δεύτερο νησί του Νομού μας, καθώς αλλιώς η Λήμνος θα είχε κατεβάσει ρολά και θα αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα από την ευλογιά.

Την ίδια ώρα όμως τώρα βλέποντας οι κτηνοτρόφοι να παίρνουν τα αρνιά ζωντανά (ζώον βάρος) οι έμποροι με 5,30 ευρώ το κιλό στη Λέσβο και στη Λήμνο 2,50 ευρώ έως 3,50 ευρώ έχουν ξεσηκωθεί, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να κατεβούν με μαύρες σημαίες. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί η Δήμαρχος της Λήμνου έκανε αντιδήμαρχο το μοναδικό κτηνίατρο του νησιού και προϊστάμενο του κτηνιατρείου, ενώ θα μπορούσε να περιμένει 4 μήνες να βγει τουλάχιστον το Πάσχα. Να αναφέρουμε ότι ο μοναδικός κτηνίατρος της Λήμνου ήταν ούτως ή άλλως και το 2024 Αντιδήμαρχος, αλλά από το 2025, δηλαδή εδώ και 4 μήνες, έγινε έμμισθος (ήταν άμισθος τον πρώτο χρόνο) Αντιδήμαρχος, που σημαίνει ότι εγκατέλειψε τη θέση του για να αναλάβει τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου εφόσον πλέον μισθοδοτείται ως Αντιδήμαρχος. Με μια αυτοδιοικητική θητεία που για την τρέχουσα περίοδο είναι πενταετής, απορεί κανείς γιατί θα έπρεπε η Δήμαρχος να μετατρέψει την Αντιδημαρχία σε έμμισθη από τον Ιανουάριο και όχι για παράδειγμα μετά το Πάσχα! 

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω κωμικοτραγικά για ευρωπαϊκό κράτος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει ως απλός παρατηρητής αδυνατώντας να εξασφαλίσει έστω και πρόσκαιρα για 6 μήνες κτηνιάτρους για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα επιτήρησης, ώστε το δεύτερο νησί του Νομού μας να βγει από την καραντίνα.  Φυσικά η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια, όταν όμως η Περιφέρεια εγκαίρως έχει ενημερώσει από 15 Δεκεμβρίου ζητώντας από το ΑΣΕΠ να αναλάβει ο επιλαχών τη θέση του κτηνιάτρου που παραιτήθηκε και το ΑΣΕΠ μέχρι τώρα Απρίλιο δεν τον έχει διορίσει, αντιλαμβάνεται κανείς ποια μπορεί να είναι η λειτουργία του κράτους σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα ακριτικά νησιά μας, όταν το εισόδημα των κτηνοτρόφων εξαρτάται από έναν μόνιμο υπάλληλο.

Κάπως έτσι τα αρνιά της Λήμνου αν και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκαν στη λίστα ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών προϊόντων ως ΠΓΕ (για τα οποία κάποιοι πανηγύριζαν κιόλας!) όχι μόνο την υπεραξία δεν μπορούν να εισπράξουν, αλλά ούτε τις τιμές που ισχύουν για όλους τους άλλους κτηνοτρόφους στα νησιά.

Βλέπει το γραφείο του Εισαγγελέα ο Παρασκευαΐδης

Ο βουλευτής, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, κατέθεσε ερώτηση τις προηγούμενες ημέρες αναδεικνύοντας τα ζητήματα αυτά που προκύπτουν για την κτηνοτροφία της Λήμνου, καθώς όμως οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να ασχολούνται με το πρόβλημά της, απεναντίας μάλιστα η δημόσια διοίκηση της χώρας μας ετοιμάζεται για την χαλάρωση και τις διακοπές του Πάσχα, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Όπως ο ίδιος δήλωσε στα Νέα της Λέσβου «το Κράτος δεν λειτουργεί με τους μηχανισμούς του και η μόνη ελπίδα για την προστασία του πολίτη είναι η δικαιοσύνη. Δεν σας κρύβω ότι σκέφτομαι πολύ σοβαρά να απευθυνθώ με μηνυτήρια αναφορά στο γραφείο του Εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου, όλα αυτά που συμβαίνουν στη Λήμνο μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι».


ΣΤΑ 8,50 ΕΥΡΩ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

 15 ευρώ το αρνάκι στη Λέσβο

Στα 15 ευρώ το κιλό θα πληρώσουν το αρνάκι στη Λέσβο από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία οι καταναλωτές φέτος το Πάσχα και 16 ευρώ το κιλό το κατσίκι με τις τιμές που διαμορφώνονται στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, καθώς η τιμή παραγωγού για τους κτηνοτρόφους έχει φτάσει στα 8,50 ευρώ το κιλό για το αρνί που σημαίνει ότι το προϊόν θα φτάσει στην κατανάλωση σχεδόν στη διπλάσια τιμή.

Φέτος καθώς συμπίπτει το Πάσχα των Ορθοδόξων με το Πάσχα των Καθολικών, ενώ η παραγωγή είναι μικρότερη στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Βαλκανικής αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά, οδηγώντας τις τιμές καταναλωτή στα ύψη, καθώς το αρνάκι να πληρωθεί φέτος πανάκριβα για το πασχαλινό τραπέζι, θα εισπράξουν όμως και οι κτηνοτρόφοι ένα καλό εισόδημα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση