Οδηγίες για την εφαρμογή της διαδικασίας δήλωσης της παραγόμενης και εμπορευόμενης ποσότητας μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων δόθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους μελισσοκόμους, καθώς είναι υποχρεωτική η δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Συγκεκριμένα δηλώνονται η παραγόμενη ποσότητα μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων και η ποσότητα μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που διακινούν, με ταυτόχρονη ψηφιακή μεταφόρτωση των σχετικών παραστατικών.
-Για την ποσότητα μελιού ή και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων που παράγονται και διακινούνται-εμπορεύονται νόμιμα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου έκαστου ημερολογιακού έτους, η καταχώρηση-δήλωση των στοιχείων και η μεταφόρτωση των παραστατικών εμπορίας ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους.
-Για την ποσότητα μελιού ή και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων που παράγονται και διακινούνται, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου έκαστου ημερολογιακού έτους, η καταχώρηση και η μεταφόρτωση των νομίμως εκδοθέντων παραστατικών εμπορίας ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου του αμέσως επόμενου ημερολογιακού έτους.
-Κατ’ εξαίρεση, για την ποσότητα μελισσοκομικών προϊόντων που παρήχθησαν και διακινήθηκαν-εμπορεύτηκαν νόμιμα εντός του 2024, η καταχώρηση-δήλωση των στοιχείων και η μεταφόρτωση των νόμιμων παραστατικών ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι 30/06/2025.
Κατά την καταχώρηση – δήλωση των στοιχείων γίνεται σαφής διάκριση της εμπορευθείσας ποσότητας προϊόντων, η οποία πωλείται απ’ ευθείας στους καταναλωτές (λιανική πώληση) και της ποσότητας που πωλείται σε ενδιάμεσους εμπόρους (χονδρική πώληση).
Στα παραστατικά εμπορίας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που μεταφορτώνονται στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία του παραγωγού – ενεργού μελισσοκόμου, το είδος του εμπορευόμενου προϊόντος (μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός, κερί, δηλητήριο), η βοτανική προέλευση και η εμπορευθείσα ποσότητα. Αποδείξεις λιανικής πώλησης που εκδίδονται από ταμειακή μηχανή, χωρίς την ένδειξη της εμπορευόμενης ποσότητας δεν θεωρούνται αποδεκτές.
Για την ποσότητα των προϊόντων που πωλούνται στη χονδρική είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των στοιχείων του αγοραστή ή των αγοραστών όπως καταγράφονται στα τιμολόγια.
Σχετικά με τον καθορισμό του ακριβούς περιεχομένου και των λεπτομερειών εφαρμογής του προγράμματος στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους στον τομέα της μελισσοκομίας, προβλέπεται η χορήγηση πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 2 ευρώ ανά κατεχόμενη επιλέξιμη κυψέλη, για κάθε κιλό παραγόμενου μελιού ανά κυψέλη που εμπορεύεται νομίμως ο δικαιούχος, κατά το έτος υποβολής της αίτησης συμμετοχής και μέχρι του ποσού των 10 ευρώ ανά κυψέλη ετησίως, επιπλέον του οριζόμενου ως ελάχιστου ποσού βασικής οικονομικής ενίσχυσης, των 4 ευρώ ανά κυψέλη.
Για τους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο Μέτρο στήριξης της μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους το 2024, λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2024, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα νόμιμα παραστατικά. Δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει – δηλώσει παραγωγή και πωλήσεις εντός του 2024, δικαιούνται την προβλεπόμενη βασική οικονομική ενίσχυση, των 4 ευρώ ανά κυψέλη.
Κατ’ εξαίρεση, μόνο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η υποβολή δήλωσης κατεχόμενων κυψελών έτους 2024 νοείται ως υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους για το 2024, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα ιδιοπαραγόμενου μελιού που πωλήθηκε νόμιμα εντός του 2024 και δηλώνεται σύμφωνα με τα ανωτέρω. Στην περίπτωση αυτή η παράλειψη της ψηφιακής δήλωσης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 5 της υπ’ αριθ. 455/231690/24-08-2020 ΥΑ όπως ισχύει, δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την ενίσχυση.