Γεμάτα αναμένονται και φέτος τα πλοία της γραμμής για το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο την Κυριακή των Μυροφόρων 4 Μαΐου, καθώς το προσκύνημα εορτάζει την επέτειο των θυρανοιξίων του το έτος 1888 και φέτος συμπληρώνονται 137 χρόνια.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυξημένες είναι οι κρατήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια των τελευταίων ημερών της εβδομάδας μέχρι το Σαββατοκύριακο καθώς και για επιστροφή, ενώ με τα πλοία της γραμμής ήδη έχει μεγάλη πληρότητα το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο της Παρασκευής από Πειραιά που φτάνει το πρωί του Σαββάτου στην Μυτιλήνη μια και με τα στοιχεία της Παρασκευής τα εισιτήρια ξεπερνούσαν τα 1.100.
Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο τουριστικός πράκτορας και κεντρικός πράκτορας της Blue Star Ferries, Ηλίας Πίκουλος «στο δρομολόγιο που ξεκινά από τον Πειραιά το απόγευμα της Παρασκευής και φτάνει το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη δεν «θα πέφτει καρφίτσα» έτσι όπως τα βλέπουμε, ενώ το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στο δρομολόγιο της Κυριακής με αντίστροφη κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Πειραιά. Αυξημένη θα είναι η κίνηση και την Παρασκευή όπως αναμένουμε, καθώς τα εισιτήρια αγοράζονται συνεχώς, δεδομένου ότι είναι πολύς ο κόσμος που θα έρθει από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να κάνουν το τάμα τους, όπως κάθε χρόνο, στο προσκύνημα του Μανταμάδου».
Έρχονται τέσσερις μητροπολίτες
Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της εκκλησίας του Μανταμάδου για το μεγάλο πανηγύρι του Σαββατοκύριακου, καθώς το προσκύνημα αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα της εβδομάδας και να κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεκάδες χιλιάδες πιστοί αναμένεται να κατευθυνθούν στην περιοχή του Μανταμάδου, ενώ το προσκύνημα των αρχαγγέλων είναι δημοφιλές και στους Τούρκους δεδομένου ότι το ισλάμ αποδέχεται τους αρχαγγέλους ως απεσταλμένους του Θεού και οι μουσουλμάνοι πιστεύουν σε αυτούς. Γι’ αυτό άλλωστε και η επισκεψιμότητα του προσκυνήματος του Μανταμάδου όλο το χρόνο και από Τούρκους τουρίστες.
Τέσσερις θα είναι οι μητροπολίτες που θα έρθουν από άλλες περιοχές της Ελλάδας φέτος για να συνεορτάσουν το πανηγύρι μαζί με τους μητροπολίτες Μηθύμνης, Χρυσόστομο, που είναι ο οικοδεσπότης και τον αδελφό μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιάκωβο. Πρόκειται για τον μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο και μάλιστα εδώ να σημειώσουμε ότι ο μητροπολιτικός ναός στις Σέρρες είναι αφιερωμένους στους Ταξιάρχες.
Επίσης στη Λέσβο θα μεταβεί ο μητροπολίτης Γρεβενών, Δαβίδ, που φέτος ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στους Άγιους Τόπους για την παραλαβή του Αγίου φωτός. Εκτός από τον μητροπολίτη Γρεβενών στη Λέσβο θα βρεθεί και ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου, Ιερόθεος, καθώς επίσης και ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως (γεννηθείς στο Μεσαγρό) Χρυσόστομος.
Δεκάδες χιλιάδες
Ειδικά τα τελευταία χρόνια το προσκύνημα του Μανταμάδου καταγράφει τη μεγαλύτερη προσέλευση όλων των εποχών. Κι αυτό καθώς υπολογίζονται σε ετήσια βάση κάθε χρόνο το τριήμερο του πανηγυριού περί τα 40.000 με 50.000 άτομα από τη Λέσβο οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και πάνω από 2.000 άτομα ρομά, τα οποία έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς θεωρούν τον αρχάγγελο Μιχαήλ ως προστάτη τους λόγω του σκούρου χρώματος της εικόνας.
Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ της Μυτιλήνης καταρτίζει πρόγραμμα δρομολογίων προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των επιβατών για την μεταφορά τους από και προς το Μανταμάδο, ενώ έμποροι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναμένεται και φέτος να κατακλύσουν τον εξωτερικό χώρο του ναού καθώς έξω από το προσκύνημα λειτουργεί εμποροπανήγυρη. Από την πλευρά της εκκλησίας όλα είναι έτοιμα και για την σφαγή ταύρου, η οποία τα τελευταία χρόνια μετά τις διαμαρτυρίες φιλόζωων γίνεται στο σφαγείο του χωριού του Μανταμάδου και το κρέας χρησιμοποιείται για την ολονύχτια παρασκευή του πατροπαράδοτου κισκέτς, το οποίο προσφέρεται αφού το ευλογούν οι ιεράρχες σε όλους τους πιστούς την Κυριακή των Μυροφόρων.