Πρόσληψη ναυαγοσωστών και νέο σκάφος

Το νέο σωστικό σκάφος που παρέλαβε ο Δήμος Μυτιλήνης την Παρασκευή
Spread the love

  • Τέσσερα σωστικά σκάφη διαθέτει πλέον ο Δήμος για την κάλυψη των αναγκών στις πολυσύχναστες παραλίες Τσαμάκια, Άγιος Ισίδωρος και Χαραμίδα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Δήμο Μυτιλήνης για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο σε ό,τι αφορά τις παραλίες και δη τις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες και όσες διεκδικούν την βράβευση με τη Γαλάζια σημαία. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή παρελήφθη ένα νέο ναυαγοσωστικό σκάφος, το οποίο έλαβε το όνομα «Σαπφώ», για την κάλυψη των αναγκών των λουομένων. 

Μέχρι πρότινος ο Δήμος διέθετε ένα μεγάλο, 6μετρο φουσκωτό σκάφος που είχε προμηθευτεί η Δημοτική Αρχή Κύτελη και δύο μικρότερα 3,5 μέτρων, τα οποία βρίσκονται κάθε καλοκαίρι στα Τσαμάκια και στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου. Η παραλαβή του νέου σκάφους έγινε παρουσία του Δημάρχου, Παναγιώτη Χριστόφα, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Χρήστου Τσιβγούλη και στελεχών της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου και από την 1η Ιουνίου θα βρίσκεται στην παραλία της Χαραμίδας που έχει χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη, ενώ τα τελευταία χρόνια βραβεύεται και με τη Γαλάζια σημαία.

Έξι οι πολυσύχναστες παραλίες

Για το 2025 η αρμόδια Επιτροπή του Λιμεναρχείου, με απόφασή της, χαρακτήρισε ως πολυσύχναστες έξι παραλίες του νησιού μας, τρεις στο Δήμο Μυτιλήνης και τρεις στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, ενώ πέρυσι ήταν μόλις δύο, τα Τσαμάκια και η παραλία της Σκάλας Ερεσού. Οι τρεις πολυσύχναστες παραλίες στο Δήμο Μυτιλήνης είναι τα Τσαμάκια, η παραλία της Χαραμίδας και ο Άγιος Ισίδωρος, ενώ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου τον ίδιο χαρακτηρισμό έλαβαν οι παραλίες της Σκάλας Ερεσού, της Πέτρας και των Βατερών.

Με βάση αυτή την απόφαση οι Δήμοι οφείλουν να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους για την πρόσληψη ναυαγοσωστών και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού προκειμένου να είναι σύννομοι και να αποφύγουν την επιβολή τσουχτερών προστίμων, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Τσιβγούλης, οι διαδικασίες για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών έχουν προχωρήσει και θα βρίσκονται στις θέσεις τους από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. 

Παράλληλα, έχει ανανεωθεί ο εξοπλισμός, τοποθετούνται νέες πινακίδες και σημάνσεις και συντηρούνται τα αποδυτήρια σε όλες τις παραλίες. «Κάθε χρόνο προσπαθούμε να προσθέτουμε και κάτι με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργίας των παραλιών αλλά και την ασφάλεια των λουομένων, ντόπιων και επισκεπτών. Με το νέο σκάφος καλύπτουμε τις ανάγκες και στις τρεις πολυσύχναστες παραλίες, όπως είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο, ενώ αναμένουμε και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών», τόνισε ο ίδιος.

Το Μάιο οι “Γαλάζιες σημαίες”

Σε ό,τι αφορά τις “Γαλάζιες σημαίες”, πέρυσι το νησί μας είχε κερδίσει συνολικά 29 (αριθμό ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές), 17 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και 12 στο Δήμο Μυτιλήνης. Φέτος ο Δήμος Μυτιλήνης διεκδικεί δύο επιπλέον, στις γνωστές παραλίες Φυγόκεντρο, στη Χαραμίδα και στα Φαρά. Η εκδήλωση απονομής των βραβεύσεων γίνεται κάθε χρόνο μέσα στο Μάιο από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Εξάλλου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος αναμένει την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού επί της πρότασης που είχε καταθέσει για τη δημιουργία νέων υποδομών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη θάλασσα στο πρόγραμμα που αφορά στη χρηματοδότηση της προμήθειας και τοποθέτησης εξοπλισμών βελτίωσης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένη κινητικότητα. Ο Δήμος διεκδικεί το ποσό των 279.231 ευρώ για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε τέσσερις παραλίες και συγκεκριμένα στη Χαραμίδα, το Τάρτι, την Ευρειακή και τα Μιστεγνά. 

Η τοποθέτηση του εξοπλισμού θα γίνει σε παραχωρημένους χώρους, άνευ ανταλλάγματος, από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο εξοπλισμός θα αποτελείται από μηχανισμούς πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με κινητικά προβλήματα (sea track) στη Χαραμίδα, το Τάρτι και τα Μιστεγνά και ειδικούς μηχανισμούς πρόσβασης για τυφλούς στην παραλία της Ευρειακής, τέσσερα μη μόνιμα αποδυτήρια για άτομα με ειδικές ανάγκες με ντουζ και εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα, τέσσερα συστήματα τηλεμετρίας, ξύλινους διαδρόμους μήκους 215 μέτρων στη Χαραμίδα, το Τάρτι και τα Μιστεγνά και ειδικούς διαδρόμους για την όδευση τυφλών 35 μ. στην παραλία της Ευρειακής, τέσσερις χημικές WC για άτομα με ειδικές ανάγκες, χώρους σκίασης και πινακίδες σήμανσης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση