ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ: «Η ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα»

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας, Π. Παρασκευαΐδης
Spread the love

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας από το Τεχνικό Επιμελητήριο για το νέο Προεδρικό Διάταγμα που καθιστά επί της ουσίας εκτός πλαισίου δόμησης τα οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων για τα χωριά – οικισμούς (με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων).

Ο Βουλευτής με ερώτηση που κατέθεσε, χθες, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκαλεί την Κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις του ΠΔ 194 του 2025, παρατηρώντας ότι πλήττει καίρια τη μικρομεσαία ιδιοκτησία που αποτελεί εδώ και δεκαετίες τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων των νησιών του Αιγαίου. Τονίζει, δε, ότι η μείωση των ορίων που επιφέρει, θέτει εκτός ορίων οικισμών χιλιάδες οικόπεδα που εντάχθηκαν σε αυτούς μετά το 1983, τα μετατρέπει σε χωράφια εν μια νυκτί, καταστρέφοντας οικονομικά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες τους, αφού η απαξίωση φθάνει μέχρι και το 70% περίπου.

Ο Βουλευτής ζητά, από τον Υπουργό, άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, για την πλήρη προστασία της περιουσίας των ιδιοκτητών που πλήττονται, επικαλούμενος το άρθρο 17 του Συντάγματος, περί προστασίας της περιουσίας των πολιτών, και την υποχρέωση της Πολιτείας για την τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος.

Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρει ότι το ΠΔ δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και αγωνία, για την τύχη των περιουσιών τους, σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων στη χώρα.

Οι οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων, είναι πάρα πολλοί στις νησιωτικές περιοχές, και αγγίζουν τους 600, συνολικά, στο Βόρειο Αιγαίο.

Όπως εξηγεί ο Βουλευτής «το ως άνω ΠΔ που δίνει κατεύθυνση και δεσμεύει ως νόμος του Κράτους τους Μελετητές των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, καθώς και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, χωρίζει όλους τους οριοθετημένους Οικισμούς της χώρας, κάτω των 2.000 κατοίκων, σε τρεις Ζώνες:

  • Α’ Ζώνη με τον ιστορικό πυρήνα των οικισμών που είχε δημιουργηθεί έως το έτος 1923,
  • Β’ Ζώνη με το συνεκτικό τμήμα του οικισμού που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983,
  • Γ’ Ζώνη με το διάσπαρτο τμήμα που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983.

Κατά συνέπεια, δημογραφικά, τίθενται εκτός ορίων όλοι οι οικισμοί που δημιουργήθηκαν μετά το 1983, αλλά και οι όποιες επεκτάσεις παλαιότερων έγιναν μετά το 1983, με αποτέλεσμα, όλα τα ευρισκόμενα εντός αυτών οικόπεδα, που αγοράστηκαν ως οικόπεδα, που πλήρωσαν και πληρώνουν φόρους οικοπέδων, μετατρέπονται σε Αγροτεμάχια (χωράφια), προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στους ιδιοκτήτες τους».

Ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρει ότι από το συγκεκριμένο θέσπισμα πλήττεται, ουσιαστικά, η κοινωνική συνοχή σε αυτούς τους οικισμούς, δεδομένου πως η μέση εμπορική αξία των εντός οικισμών οικοπέδων είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία εκτός ορίων.

Παραθέτει, δε, τις εκτιμήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου σύμφωνα με το οποίο το 15%-25% των εντός ορίων οικοπέδων στους 12.800 οικισμούς της χώρας κάτω των 2.000 κατοίκων, θα βρεθεί εκτός ορίων οικισμού. 

«Η συνολική απώλεια για τους ιδιοκτήτες, από την απαξίωση των ακινήτων τους, που θα επέλθει με το ΠΔ 194/2025, μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 δις ευρώ πανελλαδικά!!!!!» τονίζει ο Βουλευτής, καθώς τα οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων χάνουν την αρτιότητά τους και δεν θα οικοδομούνται.

Όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευαΐδης «το πλήγμα είναι μεγάλο, καθότι στους παραλιακούς και ορεινούς οικισμούς των νησιών του Αιγαίου, η μικροϊδιοκτησία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ανάπτυξης. 

Το Βόρειο Αιγαίο καταρρέει δημογραφικά, όπως έχω καταθέσει με Ερώτησή μου στη Βουλή, και τέτοιες απαράδεκτες ρυθμίσεις, επιτείνουν το πρόβλημα της ερημοποίησης και εγκατάλειψης της υπαίθρου των νησιών με ολέθριες συνέπειες για την χώρα, που στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν και μείζονα εθνικό χαρακτήρα».

Συνεχίζοντας στην ερώτησή του ο ίδιος επισημαίνει ότι δημιουργείται το πλαίσιο για να περάσει, ειδικά στους μικρούς παραλιακούς οικισμούς των νησιών, η απαξιωμένη μικρομεσαία ιδιοκτησία σε τιμή ευκαιρίας σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που με τη θεσμοθετημένη, πλέον, ιδιωτική πολεοδόμηση, θα δημιουργήσουν νέους οικισμούς, για τους έχοντες Έλληνες και αλλοδαπούς, απαξιώνοντας και την ακίνητη περιουσία στους παλαιούς υφιστάμενους οικισμούς των γηγενών κατοίκων τους. 

Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευαΐδης υπογραμμίζει ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει την ιδιοκτησία και η κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την συνταγματική πρόβλεψη και επιταγή, ενώ ζητά αναλυτικά να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προς άρση των δυσμενών προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση