Νέα παράταση μέχρι το τέλος του έτους ζητά για την αντικατάσταση των ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με την ταυτόχρονη παροχή της δυνατότητας επιδοτούμενων προγραμμάτων στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων για να μπορέσουν με επιδότηση να αντικαταστήσουν τα παλιά ασανσέρ.
Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε τέλος Απριλίου και ενώ ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη λήξη της εξάμηνης παράτασης που έχει δώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Δεκέμβριο (2024) μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2025. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα για το τέλος Ιουνίου οι διαχειριστές των πολυκατοικιών καλούνται να δηλώνουν την πιστοποίηση των ανελκυστήρων, βάσει των συγκεκριμένων οδηγιών που έχει εκδώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους ανελκυστήρες, καθώς όπως εξηγεί ο νομικός σύμβουλος και μέλος και ο ίδιος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου, Ταξιάρχης Κουφέλος «το πρόβλημα είναι ότι στις παλιές πολυκατοικίες οι ανελκυστήρες που λειτουργούν δεν έχουν τις προβλεπόμενες άδειες και γι’ αυτό τώρα ζητούνται οι πιστοποιήσεις. Προκειμένου όμως να πιστοποιηθεί ο ανελκυστήρας προβλέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και το κόστος αυτών των εργασιών, όπως είναι φυσικό, το πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων ή των επαγγελματικών χώρων αν πρόκειται για ακίνητο που στεγάζει επιχειρήσεις και γραφεία».
Ο κ. Κουφέλος εξήγησε ότι σε αρκετές πολυκατοικίες τα παλιά ασανσέρ συντηρούνται κατά υποδειγματικό τρόπο και υπ’ αυτή την έννοια δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Ωστόσο σημείωσε ότι «υπάρχουν ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες που δεν συντηρούνται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και γι’ αυτό το λόγο η υποχρέωση της πιστοποίησης έρχεται να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί κάποιο απρόοπτο ή και ατύχημα». Ο ίδιος τονίζει ότι η ΠΟΜΙΔΑ και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου δεν είναι αντίθετοι στην πιστοποίηση των ανελκυστήρων, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να γίνει με το φόβο των προστίμων. «Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ένας εύλογος χρόνος για να αποκτήσουν όλοι οι ανελκυστήρες πιστοποίηση πριν επεκταθεί η επιβολή των προστίμων, τα ποσά των οποίων δεν είναι και ευκαταφρόνητα», είπε ο Ταξιάρχης Κουφέλος.
Και συνέχισε: «Επιπλέον θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εργαλεία χρηματοδότησης γι’ αυτές τις ανακαινίσεις, δηλαδή προγράμματα που θα δίνουν την ευέλικτη δυνατότητα στις πολυκατοικίες όπου οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν για τις πιστοποιήσεις των ανελκυστήρων».
Τα πρόστιμα
Από τη στιγμή που θα καταστεί υποχρεωτική η πιστοποίηση των ανελκυστήρων, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτό θα γίνει από τον προσεχή Ιούλιο, ο έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και εν προκειμένω την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα είναι πολύ εύκολος. Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή και τη συντήρηση ασανσέρ έχουν την πλήρη εικόνα των ακινήτων που δεν έχουν πιστοποιημένα ασανσέρ και θα κληθούν να χορηγήσουν τα στοιχεία όταν τους ζητηθούν. Από κει και πέρα τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή που δεν εξασφαλίζει την ανανέωση του πιστοποιητικού ανελκυστήρα.
- 15.000 έως 60.000 ευρώ σε περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας ανελκυστήρα που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μη συμμόρφωσης και έχει προκληθεί ατύχημα.
- 1.500 έως 15.000 ευρώ για παραλείψεις συντηρητών ή μη τήρηση των απαιτήσεων για κινητά συνεργεία συντήρησης.
- 6.000 έως 9.000 ευρώ για παράνομη ηλεκτροδότηση ανελκυστήρα.
Πρακτικά για να αποφύγει μια πολυκατοικία τα παραπάνω πρόστιμα θα πρέπει να απενεργοποιήσει τον ανελκυστήρα με απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχουν άτομα με κινητικά προβλήματα στους ορόφους.
Σύμφωνα με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και συντήρηση ανελκυστήρων, στη Λέσβο ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλιών ανελκυστήρων ή στην βελτίωση των υπαρχόντων με τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Υπάρχουν όμως και ακίνητα που τα ασανσέρ παραμένουν στη μορφή που λειτουργούσαν εδώ και χρόνια.
Το κόστος
Το κόστος για έναν συντηρημένο ανελκυστήρα 40 ετών πολυκατοικίας κυμαίνεται από 4.000 έως 6.000 ευρώ, ενώ το κόστος του πιστοποιητικού 300 ευρώ.
Η διαδικασία της πιστοποίησης περιλαμβάνει αρχικά επιτόπιο έλεγχο, καταγραφή των απαιτούμενων παρεμβάσεων, επανέλεγχο μετά τις εργασίες και τελική καταχώριση στο μητρώο.
Ο επιμερισμός του κόστους στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων γίνεται με τα χιλιοστά, δηλαδή δεν πληρώνουν όλοι το ίδιο ποσό, αλλά ο καθένας υψηλότερο ή μικρότερο ποσό ανάλογα με τα τετραγωνικά του διαμερίσματος και τον όροφο στον οποίο βρίσκεται, καθώς τα διαμερίσματα στους πάνω ορόφους πληρώνουν περισσότερα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Ταξιάρχη Κουφέλο, η ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύει την ανάγκη ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού «Ενιαίου Μητρώου Ανελκυστήρων» και προτείνει την καθιέρωση κλιμακωτών προθεσμιών καταχώρησης, με κριτήρια όπως η δεκαετία κατασκευής του κάθε ανελκυστήρα, για να διευκολυνθούν τόσο οι πολίτες όσο και οι επαγγελματίες του κλάδου. Τέλος, υπογραμμίζει ότι χωρίς την παροχή επιδότησης, οι διαχειρίσεις πολυκατοικιών αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των απαραίτητων εργασιών, γεγονός που αποτελεί βασικό λόγο της μέχρι σήμερα περιορισμένης προόδου στο κρίσιμο αυτό ζήτημα ασφαλείας.