Με τουρκικές συμμετοχές φέτος το φεστιβάλ «Τίτος Ξηρέλλης»

Spread the love

Με χορωδίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε φέτος το 4ο πανελλήνιο φεστιβάλ χορωδιών «Τίτος Ξηρέλλης» στο νησί μας. Για πρώτη φορά συμμετείχε χορωδία από μια άλλη χώρα και συγκεκριμένα από το Αϊβαλί της Τουρκίας, καθιστώντας το φεστιβάλ διεθνές. Χορωδίες, επίσης, συμμετείχαν από την Αθήνα, τη Σάμο, τη Χίο, τις Σέρρες και αλλού. Συνολικά από 29 χορωδίες, με μικρούς και μεγάλους χορωδούς, αντήχησαν μελωδίες και μουσικές στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης τα δύο περασμένα Σαββατοκύριακα.

Όπως αναφέρει στα «Νέα της Λέσβου» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, Εριφύλη Χιωτέλλη «κάθε χρόνο η συμμετοχή στο φεστιβάλ «Τίτος Ξηρέλλης» γίνεται όλο και μεγαλύτερη, και βελτιώνεται η ποιότητα, συμμετέχοντας χορωδίες και από άλλα μέρη. Ο Δήμος ενισχύει οικονομικά αυτή τη δραστηριότητα και θα τη στηρίξει ακόμη περισσότερο γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικό τέτοιες πρωτοβουλίες, που αφορούν τους ανθρώπους του τόπου μας, που ασχολούνται με τον πολιτισμό να στηρίζονται από τον Δήμο. Με αυτόν τον τρόπο η Λέσβος γίνεται γνωστή και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας για την ποιότητα του πολιτισμού που παράγει», συμπληρώνει η ίδια.

Νέα εκδήλωση

Μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» το μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Πολυφωνικής Χορωδίας, Γιώργος Βερβέρης, ανέφερε ότι την ερχόμενη  Κυριακή, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί από την Πολυφωνική Ορχήστρα Μυτιλήνης, η οποία αποτελείται από 50 μέλη, εκδήλωση με 12 τραγούδια, με συνοδεία βιολιών, αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη. Όπως εξηγεί ο κ. Βερβέρης, η απόφαση για τη δημιουργία του φεστιβάλ «Τίτος Ξηρέλλης» πάρθηκε όταν «ο αξιόλογος μαέστρος, Στέλιος Λασκαρίδης μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισαν να ξεκινήσουν την προσπάθεια με πέντε – έξι χορωδίες στην αρχή».

Τίτος Ξηρέλλης

Όπως μας διηγείται ο κ. Βερβέρης, ο Τίτος Ξηρέλλης γεννήθηκε το 1898 από φτωχή οικογένεια στα Πάμφιλα. Ο τότε Δεσπότης τον πήρε κοντά του καθώς διαπίστωσε ότι είχε πολύ καλή φωνή και μεγάλη κλίση προς τη μουσική. Κοντά του έλαβε τις πρώτες γνώσεις στη Βυζαντινή και στην ευρωπαϊκή μουσική. Το 1915 πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και αρίστευσε. Στη συνέχεια από το 1926 μέχρι το 1935 ταξίδεψε στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αμερική και την Κύπρο όπου απέκτησε διεθνή φήμη στην αρμονία, στη σύνθεση και στο τραγούδι. Μελοποίησε ποιήματα του Αργύρη Εφταλιώτη, του Λορέντζου Μαβίλη, και έκανε διασκευές δημοτικών τραγουδιών.

Οι χορωδίες

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετείχαν συνολικά 29 χορωδίες από τις οποίες οι 20 ήταν από διάφορα μέρη της Λέσβου, όπως τα Πάμφιλα, την Πηγή, τα Μιστεγνά, την Ερεσό και αλλού. Το φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά στη Λέσβο, έλαβε χώρα τα δύο περασμένα Σαββατοκύριακα, 26 – 27 Απριλίου και 3 – 4 Μαΐου, στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Μαΐου συμμετείχαν οι εξής χορωδίες από την Ελλάδα και την Τουρκία: Σύμπραξη Χορωδιών Θρακικής Εστίας Σερρών – Καλών Δέντρων – Γυναικών Προβατά – Θρακών Σκουτάρεως, Χορωδία Ενηλίκων του Λ.Π.Ο.Χ. «Λέων Αλλάτιος», Χορωδία Αρμαλίον, Χορωδία Aykusad A Capella Choir, Χορωδία Μελίρρυτος, Χορωδία Amabile, Harmonia Juris Πολυφωνική Χορωδία Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Χορωδία «Ηδύλη Σάμου. 

Την Κυριακή 4 Μαΐου στο φεστιβάλ συμμετείχαν χορωδίες από τη Λέσβο και συγκεκριμένα το Γυναικείο Πολυφωνικό Εργαστήρι Λαλίτσες, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Fractals, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Gitamo, η Χορωδία του Χ.Ο.Μ. «Αιολείς», η Δημοτική Χορωδία «Νίκος Μυρογιάννης», η Χορωδία Animato, η Χορωδία CANTAλαλούν και η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης.

Το Σάββατο 26 Απριλίου συμμετείχαν η Παιδική Ορχήστρα Animato, η Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου-Παράρτημα Μυτιλήνης, Animato Youth Voices, Χορωδία Geremia, Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας, Μικτή Χορωδία Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων. Την Κυριακή 27 Απριλίου συμμετείχαν η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, η Παιδική Χορωδία Polyphonica Αιγαίου, η Χορωδία Παγγεραγωτικού Συλλόγου, η Μικτή Χορωδία Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μανταμάδου «Τα Αηδόνια», η Χορωδία Λουτρόπολης Θερμής «Αρτέμιδα» και η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Μιστεγνιώτες».

Η διοργάνωση υλοποιήθηκε από την Πολυφωνική Ορχήστρα Μυτιλήνης και η είσοδος προς το κοινό ήταν ελεύθερη. Χορηγός ήταν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης. Το φεστιβάλ «Τίτος Ξηρέλλης» ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια ως τοπικό με χορωδίες από τη Λέσβο, συνέχισε ως πανελλήνιο εντάσσοντας στο πρόγραμμά του χορωδίες από την υπόλοιπη Ελλάδα και κατέληξε φέτος σε διεθνές με τη συμμετοχή χορωδίας από το Αϊβαλί. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων καθοριστική είναι η συμβολή του Μαρίνου Ζαχαρίου για την πορεία και την ενδυνάμωση της Πολυφωνικής Χορωδίας Μυτιλήνης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση