Εκδήλωση, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών με τίτλο: «Όταν πυκνώνει το “σκοτάδι”, ανάβουμε τη φλόγα που το διαλύει. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο των λαών», διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, την Παρασκευή 9 Μάη, στις 19.00, στον ιστορικό χώρο του μνημείου των 42 εκτελεσμένων αγωνιστών στα Τσαμάκια.
Στην εκδήλωση βασική ομιλήτρια θα είναι, η Γραμματέας της Τ.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ, Χριστίνα Μπέλλα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Τ.Ε Λέσβου του ΚΚΕ «στα Τσαμάκια έγιναν 14 ομαδικές εκτελέσεις με 39 θύματα από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, κατά την 40μηνη παρουσία τους στη Λέσβο».
Αρχικά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «οι ναζί έκαναν τις πρώτες τρεις εκτελέσεις με τρία θύματα στα Μπλόκια. Ωστόσο, επειδή εκείνος ο χώρος είχε οπτική επαφή από το παλιό λιμάνι και οι ψαράδες γίνονταν αυτόπτες μάρτυρες, ο τόπος εκτελέσεων μεταφέρθηκε στα Τσαμάκια».
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Τ.Ε. του ΚΚΕ στη Λέσβο «η ιστορία έχει γράψει και δεν ξεγράφει, όσο βρώμικο μελάνι κι αν χύσουν η ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, τα κόμματα του συστήματος, που νομίζουν ότι η 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, θα περάσει στη λήθη, επειδή αυτοί την έχουν βαφτίσει Μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Όσο κι αν αξιοποιώντας τον αντικομμουνισμό και την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων αθωώνουν τους ναζί, και κυνηγούν τους κομμουνιστές και όσους σηκώνουν κεφάλι, σκιάζονται από το γεγονός ότι αυτή η πάλη συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια αγωνιστές και κομμουνιστές, εργάτες και λαό όπου γης στην πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στον καπιταλισμό».