Η οικονομική δυνατότητα που έχει ο εκάστοτε δήμος, αποτελεί σημαντική παράμετρο της επίλυσης των προβλημάτων που αφορούν στην πολιτική προστασία, ευθύνη, η οποία, εν πολλοίς έχει πέσει στις πλάτες των υπευθύνων που έχουν επιφορτιστεί με αυτήν την ευθύνη. Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με τις αναφορές του αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή, μ΄ αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο και τις κατατιθέμενες προστάσεις από την πλευρά του δήμου, προς το αρμόδιο υπουργείο κι ενόψει της υλοποίησης του νέου προγράμματος.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτική Προστασίας του δήμου Δυτικής Λέσβου, αναφέρθηκε στο οξυμένο πρόβλημα της χρηματοδότησης, αλλά και στον τρόπο, με τον οποίο «Ο δήμος μας μπορεί και οφείλει να λύσει τα προβλήματα εάν οι αρμόδιοι αποδεχθούν την πρότασή μας και μας χρηματοδοτήσουν ανάλογα».
Χαρακτηριστικά, ο κ. Αξής, εστίασε την προσοχή του, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου, στην συνολική πρόταση και η οποία, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση, «Είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Σ αυτήν συμπεριλαμβάνονται η αγορά οχήματος unimac, Γκρέιντερ, υδροφόρας, τσάπας, bobcat, γενήτριες ρεύματος κι ένα τριαξονικό φορτηγό.»
Το κεφάλαιο της πολιτικής προστασίας, ιεραρχικά, είναι από τα πρώτα στον κατάλογο υλοποίησης της κάθε δημοτικής αρχής. Τόσο ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου όσο κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχουν κατανοήσει σε βάθος το ρόλο που διαδραματίζει ο δήμος, σε σχέση με το αρμόδιο υπουργείο, στάση την οποία εξήγησε επαρκώς ο κ. Αξής υποστηρίζοντας ότι με τα ελάχιστα χρήματα που μας δίνει κάθε χρόνο το υπουργείο δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε επαρκώς τα όσα απαιτούνται, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που οι ανάγκες σε προμήθεια εξοπλισμού και έμψυχου δυναμικού είναι μεγάλες.
Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, «έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση στο υπουργείο, για χρηματοδότηση ύψους 2.000.000 ευρώ κι ευελπιστούμε ότι μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση».
Ακόμη δεν παρέλειψε να εστιάσει και σ΄ ένα άλλο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Δυτικής Λέσβου, πρόβλημα βέβαια που αφορά και όλους τους δήμους της χώρας και έχει να κάνει «Με τις αρμοδιότητες αλλά και τις ευθύνες εκτέλεσης έργων, με τις οποίες μας έχει επιφορτίσει το αρμόδιο υπουργείο. Από τη μία μας υποχρεώνει να είμαστε έτοιμοι ν΄ αντιμετωπίσουμε επαρκώς την νέα αντιπυρική περίοδο, κι από την άλλη δεν μας χορηγεί τ΄ απαραίτητα κονδύλια για να μπορούμε να το πράξουμε».
Χαρακτηριστικό του εν λόγω προβλήματος είναι η περυσινή εκταμίευση με 350 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που όπως είπε ο κ. Αξής πρέπει να διατεθούν για να καλύψουν μεγάλο τμήμα δασικών εκτάσεων που έχει στη διάθεσή του ο δήμος Δυτικής Λέσβου. Αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης πως υπάρχει βαθύ χάσμα ανάμεσα σ΄ αυτά που χρειαζόμαστε και σ΄ αυτά που μας χορηγεί η πολιτεία για την εκτέλεση των έργων και των ενεργειών που απαιτούνται για την ικανοποιητική προστασία των δημοτών.
«Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά και να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες, κατέληξε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Δυτικής Λέσβου, χρειαζόμαστε έμψυχο δυναμικό. Ζητάμε την πρόσληψη 6 ατόμων που θα είναι μόνιμοι για να μην αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο πρόβλημα στελέχωσης της αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας».
Για εφέτος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αξής θα προσληφθούν 31 εποχιακοί υπάλληλοι, οι οποίοι, θα συνδράμουν στο έργο της αντιπυρικής προστασίας ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο
Υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών από το Δήμο Μυτιλήνης
Στην κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, προχωρά ο δήμος Μυτιλήνης, με στόχο την ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών. Χθες, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας και ο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Καρασάββα, υπόγραψαν τη σύμβαση που αφορά στο έργο κατασκευής αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά οικισμών του Δήμου Μυτιλήνης.
Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 4.465 μέτρων και μέσου πλάτους 10 μέτρων περιμετρικά των οικισμών Αγίας Μαρίνας, Μυτιλήνης, Αλυφαντών, Πηγής, Λάμπου Μύλων, Μεσαγρού, Σκοπέλου και Πλωμαρίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 100.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που έχει ως στόχο την ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α βαθμού με περιαστικά δάση.