ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: «Κλικ ζωής»

Spread the love

Ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα όσων διαβιούν μόνοι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, επεξεργάζεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή και την αντιπεριφέρεια Κοινωνικών Δομών. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει βρίσκεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Μιχάλης Δήσσος, «σε πολύ καλό δρόμο. Αναμένουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, κι ένα σημαντικό πρόγραμμα, να τεθεί σ’ εφαρμογή».

Τα οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος είναι πολλά κι αφορούν περί τους 1.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο κ. Δήσσος, αντιλαμβανόμενος έγκαιρα το πρόβλημα απευθύνθηκε στον αναπληρωτή προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, Γαβριήλ Πιπερά κι από κοινού εξέτασαν τα περιθώρια που υπάρχουν, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, για τη χρηματοδότησή του.

Το πρόγραμμα, όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας, «λέγεται ΚΛΙΚ ΖΩΗΣ, κι απευθύνεται, κυρίως σε ηλικιωμένους, ιδιαίτερα σ’ εκείνους που διαβιούν μόνοι τους». Αποτελεί δε χαρακτηριστικό παράδειγμα το πόσοι συνάνθρωποί μας ηλικιωμένοι διαβιούν μόνοι τους, από τα όσα υποστήριξε ο κ. Δήσσος, επικαλούμενος μόνο την ευρύτερη περιοχή του Μανταμάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «περί τους 60 γέροντες και γερόντισσες, βοηθά καθημερινά η εκκλησία, είτε με την προσφορά φαγητού, είτε με άλλες μορφές κοινωνικής βοήθειας».

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή υλοποίησης του προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τα όσα σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται, ο κ. Δήσσος ήταν κατατοπιστικότατος, δίνοντας τη δυνατότητα σε συγγενείς και στους έχοντες ανάγκη βοηθείας, να δηλώσουν συμμετοχή μόλις ξεκινήσει.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΚΛΙΚ ΖΩΗΣ» μπορεί να γίνει από τον άμεσα ενδιαφερόμενο ή κάποιον συγγενή του, στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος αδυνατεί. Αναλυτικά, όπως εξήγησε ο κ. Δήσσος, «η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού (βραχιολάκι) στον συμμετέχοντα, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης από τον εποπτεύοντα της εφαρμογής για το πού βρίσκεται ο συμμετέχων. Τούτο, βέβαια, λαμβάνει υπόψη τα προσωπικά δεδομένα και για το λόγο αυτό τον έλεγχο θα έχει μόνο ο διαχειριστής του προγράμματος. Η ελευθερία του ατόμου και η εχεμύθεια είναι πρωταρχικός παράγοντας του προγράμματος. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ασφάλεια του ηλικιωμένου». 

Επεξηγηματικά, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας, κι αναφερόμενος στην λεπτομερή εφαρμογή, διευκρίνισε ότι «με την τοποθέτηση του βραχιολιού θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίζεται άμεσα ο συμμετέχων, από τη στιγμή που θ’ απομακρύνεται σε ακτίνα 500 μέτρων από το χώρο παραμονής του ή της δραστηριότητάς του. Έτσι, με την εκπομπή σήματος, θα μπορεί ο διαχειριστής του προγράμματος να διαπιστώνει το πού βρίσκεται ο ηλικιωμένος και η ειδική μονάδα περίθαλψης να σπεύδει άμεσα στο σημείο εντοπισμού του».

Για το λόγο αυτό στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λειτουργεί ειδικό κέντρο. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι Δήμοι, οι Σύνδεσμοι και τα κοινωνικά κέντρα που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιδιώκει, σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Δήσσος, «να σταθεί αρωγός στους ηλικιωμένους που χρήζουν άμεσης ανάγκης. Είτε αυτοί ζούνε μόνοι, είτε πάσχουν από Αλτσχάιμερ και δεν έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο να τους βοηθάει. Άλλωστε», κατέληξε ο κ. Δήσσος, «ο αριθμός των συνανθρώπων μας που ζούνε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αγγίζει περίπου τους 1.000, στο δε νησί της Λέσβου τους 500 περίπου. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει πάρα πολύ και με την άμεση εφαρμογή του οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη, θα ζούνε με ασφάλεια».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση