Αθωράκιστη η Λέσβος 

Spread the love

  • Ενώ οι απαιτήσεις μεγαλώνουν στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση το φάσμα των προβλημάτων διογκώνεται 

Μπροστά σ’ ένα σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να βρεθεί η Λέσβος το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, καθώς διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε μόνιμο κι εποχικό προσωπικό, στην Πυροσβεστική υπηρεσία. Χθες μάλιστα, στον κατάλογο των προβλημάτων προστέθηκε και η παραίτηση δύο εποχικών πυροσβεστών. Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, όσον αφορά στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση εντός των οικισμών, το φάσμα των προβλημάτων διογκώνεται κι αναμένεται να διογκωθεί κι άλλο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι πλέον αρμόδιοι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αρχιπυροσβέστης, Γιώργος Ντίνος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζει ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε το προηγούμενο διάστημα για την επαρκή πρόσληψη εποχικών δασοπυροσβεστών και με δεδομένες τις ευθύνες και τις δράσεις της υπηρεσίας μας σε αρκετούς τομείς, διαπιστώθηκε ότι η Λέσβος θα είναι αθωράκιστη κατά την αντιπυρική περίοδο».

Σημαντική παράμετρος, σύμφωνα πάντα με τα όσα τόνισε ο κ. Ντίνος, αποτελεί το γεγονός «της πρόσληψης μόνιμων κι εποχικών δασοπυροσβεστών, μιας και θα υπάρξουν και παραιτήσεις συναδέλφων, οι οποίοι δεν πρόκειται να μεταβούν στη Λήμνο. Τούτο», εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, «οφείλεται στο ότι από τους 18 εποχικούς πυροσβέστες που αναφερόταν στην προκήρυξη για να προσληφθούν στη Λήμνο, μόνο οι 6 αποδέχτηκαν την πρόσληψη».

Το γεγονός αυτό έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λέσβο έχει ενταγμένη και τη Λήμνο, οπότε, από τον κατάλογο εκείνων που έχουν προσληφθεί κάποιοι θα πρέπει, εάν το αποδεχθούν, να μετακινηθούν στη Λήμνο. Στην περίπτωση, δε, που από τον κατάλογο των επιλαχόντων προκύψει αδυναμία, οι διαδικασίες που θα ξεκινήσει η Πυροσβεστική είναι χρονοβόρες και πιθανόν να φθάσουμε στον μήνα Αύγουστο κι ακόμη να μην έχει στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία μας».

Στο μακρύ κατάλογο, που αφορά στη δραστική αντιμετώπιση των περιστατικών εκδήλωσης πυρκαγιάς, απεγκλωβισμού, δασοπροστασίας, προστίθεται η παραμονή των 36 πυροσβεστών στο αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης, γεγονός που αποδυναμώνει εν πολλοίς τη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Μυτιλήνη.

«Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν», επισημαίνει ο κ. Ντίνος, «ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σ’ επιφυλακή. Δεν προλαβαίνουμε, παρά το γεγονός ότι με αυταπάρνηση ασκούμε τα καθήκοντά μας. Υπάρχουν μέρες που δεν κοιμόμαστε. Διότι, το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με δεδομένες τις νέες ανάγκες είναι πολυποίκιλο και με μεγάλο εύρος. Θα το χαρακτήριζα τεράστιο. Από τη μία έχουμε τις δασικές πυρκαγιές, κατά την αντιπυρική περίοδο, κι από την άλλη, έχουμε την κατάσβεση πυρκαγιών σε κατοικημένες περιοχές, τον απεγκλωβισμό από ανελκυστήρες και στην περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων, από οχήματα, φωτιές που προκαλούνται από χημικές ενώσεις κι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο για τους συναδέλφους μας, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, μέχρι τη διάσωση ζώων συντροφιάς κι αδέσποτα».

Να σημειωθεί ότι στον τομέα εκσυγχρονισμού των μέσων κατάσβεσης πυρκαγιών, δεν υπάρχει ο απαραίτητος μηχανικός εξοπλισμός για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. «Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την υπηρεσία μας», τόνισε  ο κ. Ντίνος, καθώς στην πόλη της Μυτιλήνης κυκλοφορούν πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ζήτημα που οφείλει να το εξετάσει το αρμόδιο υπουργείο. Τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού, όσο και σ’ επίπεδο εκπαίδευσης προσωπικού για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα εξοπλισμού, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε και σ’ αυτόν τον τομέα πρόβλημα. Αυτά εστιάζονται κυρίως, στην παλαιότητα ορισμένων οχημάτων, αλλά και στην προμήθεια σύγχρονων μέσων αντιμετώπισης των πυρκαγιών».

Ένα drone για όλη την περιφέρεια Β. Αιγαίου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζουν τα πάσης φύσης περιστατικά, αποτελεί η χρήση του μοναδικού DRONE που έχουν στη διάθεσή τους και το οποίο χρησιμοποιούν για τον έλεγχο κι εντοπισμό πυρκαγιών σ’ ολόκληρη την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το συγκεκριμένο εποπτικό μέσο βρίσκεται στο γραφείο του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτρη Μαλλιαρού. Το χειρισμό του έχουν αναλάβει εκπαιδευμένοι πυροσβέστες που έχουν την έδρα τους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οπότε, σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς σε κάποιο νησί, ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας δίνει εντολή ν’ αποσταλεί για να χρησιμοποιηθεί από τους πυροσβέστες. 

Όμως, το γεγονός αυτό, δημιουργεί πρόβλημα στους ειδικούς χειριστές, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Ντίνος «στην υπηρεσία μας στη Λέσβο, υπάρχουν οκτώ εκπαιδευμένοι χειριστές του DRONE, οι οποίοι, παράλληλα με τα συγκεκριμένα καθήκοντά τους, είναι υποχρεωμένοι να ασκούν και υπηρεσία μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Αντιλαμβάνεται ο οιοσδήποτε ότι υπάρχουν μέρες που οι συνάδελφοι δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν. Και το να φέρουν την ευθύνη χειρισμού ενός πανάκριβου εποπτικού μέσου (η αξία του φθάνει τις 120.000 ευρώ), είναι πολύ επίπονη. Το αναφέρω για να καταδείξω μια σειρά ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και στις δυσκολίες εκτέλεσης των υπηρεσιών με τις οποίες έχουμε επιφορτιστεί στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Στο κάδρο και η Βάστρια

Σε σχετική ερώτηση για το τι προτίθεται να πράξει η υπηρεσία στην περίπτωση που το νέο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Βάστρια, λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, ο κ. Ντίνος, εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι κάτι πολύ δύσκολο για μας. Και λόγω της έλλειψης προσωπικού και λόγω της ιδιαιτερότητας που υπάρχει. Είναι εν γνώσει των αρμοδίων, ότι για να υπάρχει επαρκής προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής, που συνορεύει με το νέο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια, χρειάζεται να προσληφθεί επαρκής αριθμός πυροσβεστών, να υπάρξει η ενδεδειγμένη προμήθεια οχημάτων και μέσων κατάσβεσης πυρκαγιάς. Η Βάστρια είναι ένα από τα μείζονα θέματα που μας απασχολούν και μέχρι σήμερα δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση για το τι προτίθεται να πράξει η πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα».

Ακόμη, ένα θέμα που τέθηκε προς συζήτηση με τους επιτελείς του αρμόδιου υπουργείου, αφορά στην τομέα της πρακτικής των αξιωματικών και των πυροσβεστών της σχολής. Θα είναι για την πυροσβεστική υπηρεσία μεγάλο όφελος, εάν αποφασισθεί ορισμένοι εξ αυτών να κάνουν την πρακτική τους, όπως ορίζει ο κανονισμός της σχολής, στη Μυτιλήνη.

Έμειναν πυροσβέστες εκτός λόγω ηλικίας

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Κώστας Παπαντώνης, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες υποστήριξε ότι «έγιναν προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών. Οι 600 παραμένουν εκτός, όσοι είναι άνω των 40 ετών, οι μάχιμοι, παραμένουν εκτός. Οι οδηγοί άνω των 50 ετών παραμένουν εκτός». Πρόσθεσε ότι «πολλοί συνάδελφοι που έμειναν έξω λόγω ηλικίας, αναγκάστηκαν να κάνουν τα χαρτιά τους να γίνουν οδηγοί. Αυτοί όμως οι άνθρωποι έχουν εμπειρία στη φωτιά, αλλά δεν έχουν εμπειρία στα οχήματα. Το έχουμε τονίσει στον υπουργό. Προτείναμε κάποια πράγματα και μας απάντησε ότι δεν γίνεται».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση