Του Δρ. Γιάννη Σουβατζή,
Professor
Brand Marketing & Corporate Identity Expert
PhD in Brand Marketing & Corporate Identity
MBA in Operations Management
MSc. in Marketing
M.A. in Management
Β. Α. Economics / Finance
Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα διεθνώς αποτελεί έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό. Κάθε τουριστικό προϊόν, υπηρεσία ή προορισμός που θέλει να διατηρήσει την μοναδικότητα του χαρίσματος της φυσικής ομορφιάς αλλά και της πολιτιστικής εύνοιας που κληροδότησε από την φύση, υποχρεούται να διαφυλάξει το πολλαπλό αυτό κληροδότημα και να το αναπτύξει περαιτέρω.
Ένα τρανό παράδειγμα αποτελεί το τουριστικό θαύμα της Τήνου, ναι της νήσου Τήνου που από την τουριστική αφάνεια μεσουρανεί τελευταίως ως ένας από τους πιο «HOT» τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και όχι μόνο.
Αναμφίβολα η τουριστική Τήνος δεν αποτελεί καμιά έκπληξη, διότι το νησί και οι αποφασίζοντες δεν εφησύχασαν και δεν περιορίστηκαν στις επισκέψεις των ευλαβών προσκυνητών, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τα επιπλέον εμφανή και μη έκδηλα τουριστικά χαρακτηριστικά του νησιού για να το εξελίξουν σαν ένα μοναδικό και ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό προς αναψυχή και εξερεύνηση. Προσωπικά δεν με εκφράζει ο τουριστικός όρος του «θρησκευτικού τουρισμού» διότι η θρησκεία δεν χρήζει της ανάγκης του μάρκετινγκ, αρκείται στην ειλικρινή προσέλευση των πιστών για ένα αγνό και βαθύ προσκύνημα.
Το τουριστικό θαύμα της Τήνου είναι γεγονός διότι τόλμησε να προβάλλει την μοναδική αυθεντική ταυτότητα του νησιού διαμέσου των γηγενών γνήσιων χαρακτηριστικών του με την εφαρμογή ενός πολυδιάστατου στρατηγικού πλάνου.
Θεωρώ ότι οι Τηνιακοί δημιούργησαν ένα τουριστικό portfolio ή ένα τουριστικό μείγμα (mix) που περιείχε όλες τις μορφές τουρισμού, όπως γαστρονομικό, αρχαιολογικό, ναυτικό, περιπατητικό, αγροτικό, εικαστικό, αφού ακόμα προέβαλλαν και τους «περιστερώνες» ως ένα εντόπιο τουριστικό και μοναδικό στοιχείο θαυμασμού και προβολής της ταυτότητας του νησιού. Οι Τηνιακοί έκαναν το θαύμα.
Άλλωστε, όλο το μάρκετινγκ και branding ενός προορισμού βασίζεται στο σύστημα αξιών «values» που αποτυπώνονται και προσδιορίζουν τον ίδιο τον προορισμό, την ταυτότητά του, την προσωπικότητά του, την κουλτούρα του, την αξιοπιστία του, τις δυνατότητές του, και το μέλλον του για την διαμόρφωση της δικής του γνήσιας και μοναδικής εικόνας. Επίσης συντελεί και η σύμφωνη γνώμη όλων των τοπικών φορέων και μη (stakeholders).
Δυστυχώς οι παλαιές πρακτικές προβολής διαμέσου των «παζαριών», «πανηγυριών» και «εκθέσεων» αποτελούν προσεγγίσεις περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Οι αποτελεσματικές και νεωτεριστικές στρατηγικές marketing & branding απαιτούν άλλη θεώρηση και προσεγγίσεις.
Η Λέσβος, το νησί μας, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να θέσει τις βάσεις για έναν «mega τουριστικό προορισμό». Τα φυσικό-περιβαλλοντολογικά, αρχαιολογικά, εικαστικά, μορφο-πνευματικά, γαστρονομικά, και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του νησιού, αλλά και τα προϊόντα του είναι μοναδικά, αλλά όμως δεν προβάλλονται επαρκώς και πειστικά. Υπάρχει πανσπερμία γνωμών, ιδεών, προσεγγίσεων, χωρίς μια ομοιογενή επιστημονική και στρατηγική κατεύθυνση. Ίσως, λείπει η εμπειρία των στελεχών και γενικά του ανθρώπινου κεφαλαίου να διαχειριστούν την τύχη του λεσβιακού προορισμού εντός του ανταγωνιστικού τουριστικού περιβάλλοντος. Προσπάθεια γίνεται, αλλά στερείται του νεωτεριστικού μάρκετινγκ και branding. Εξαίρεση αποτελεί η προβολή του Απολιθωμένου Δάσους καθώς η διοίκησή του προβάλλει αυτό το γεωλογικό φαινόμενο, μεθοδικά, επιστημονικά και με την ανάλογη διαχειριστική ευαισθησία.
Η ανάδειξη της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό, αυστηρή θεώρηση των παραμέτρων και την αποτύπωση του DNA των υλικών και άυλων χαρακτηριστικών αλλά και της κουλτούρας του νησιού.
Η δημιουργία ενός συγκριτικού και πρωτίστως ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος απαιτεί γνώση και εμπειρία. Απαιτεί την σύμφωνη γνώμη όλων των συντελεστών για την δημιουργία και διαχείριση του λεσβιακού τουριστικού προορισμού. Επιτάσσει μελέτη και σπουδή των χαρακτηριστικών και της ιδιομορφίας του λεσβιακού προορισμού.
Η περιφερειακή, δημοτική, παραγωγική, ακαδημαϊκή αρχή αλλά και ο ξενοδοχειακός παράγοντας πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα αποδεκτό στρατηγικό πλάνο έξυπνων δράσεων. Το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να βασίζεται στην μεθοδολογική προσέγγιση δημιουργίας και χτισίματος του λεσβιακού επώνυμου προορισμού, βασισμένου αυστηρά στα αυθεντικά χαρακτηριστικά του.
Είναι αναγκαίο να συνταχθεί ένα ξεχωριστό σχέδιο δράσης, πρώτον σε περίοδο τουριστικής αιχμής, και δεύτερο ένα άλλο σχέδιο δράσης «συνεργατικού-cooperative / hospitality model» με την εμπλοκή ολόκληρου του ξενοδοχειακού κλάδου στην «off season» περίοδο, όπου ένα δυναμικό επικοινωνιακό πλάνο μάρκετινγκ (integrated communication model), προσανατολισμένο σε επιλεγμένα τμήματα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς θα επιδιώξει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουριστικού μας προορισμού.
Οι τουριστικοί προορισμοί δημιουργούνται βάσει της αυθεντικότητάς τους, του συστήματος αξιών τους, της ποιότητας των υπηρεσιών τους, αλλά και της συνεργατικότητας των συντελεστών, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα για την ταχεία ανάπτυξη και εξέλιξή του.
Πόσο μακριά αλήθεια είμαστε από ένα πιθανό λεσβιακό τουριστικό θαύμα; Μπορούμε να μιμηθούμε τους Τηνιακούς ή μάλλον να καινοτομήσουμε τουριστικά;
Δώστε την απάντηση για το καλό του νησιού.