Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας εξέδωσε απόφαση, στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία πρόσφυγες υγιείς από την Γερμανία μπορούν να επιστρέφονται στην Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου τους στην ΕΕ, με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της, με τον τίτλο, διαχείριση της μετανάστευσης, διαπιστώνει ότι οι υποδομές στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες βελτιώθηκαν σημαντικά, και υπάρχει το κατάλληλο, έδαφος για απελάσεις από την Γερμανία. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στο σύστημα του Δουβλίνου για τις μεταφορές αιτούντων άσυλο.
Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΑΘΕΝΤΕΣ, καθώς εάν οι απελαθέντες έχουν νόμιμα έγγραφα, δεν μπορεί να εμποδιστεί η είσοδός τους στην χώρα μας. Η εν λόγω είσοδος θα συνοδεύεται κατά πάσα πιθανότητα και με ένα χρηματικό ποσό που θα καταβάλει η Γερμανική κυβέρνηση για κάθε έναν πρόσφυγα.
Η Αθήνα σήμερα τηρεί στάση αναμονής, δεδομένου ότι αίτημα τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί στην ελληνική πλευρά. Το βέβαιο είναι ότι θα αντιδράσει με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει την αρχή της αναλογικής κατανομής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δυστυχώς, όμως, στην πράξη μέχρι σήμερα, κάθε φορά που δοκιμάστηκε η αρχή της αλληλεγγύης τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.
Το Υπουργείο μετανάστευσης αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου για την ρύθμιση των επιστροφών, το οποίο θα περιέχει σημαντικές αλλαγές, αλλά χωρίς πρόβλεψη για το ζήτημα των απελάσεων από Γερμανία που ανακύπτει.
Τι άλλο αναμένεται να κάνει η ΑΘΗΝΑ, σε περίπτωση που επιστραφούν πρόσφυγες κατά χιλιάδες; Θα τους χορηγήσει προσωρινές άδειες, για να καλύψει εργατικό δυναμικό κυρίως στον αγροτικό τομέα, και θα τους διοχετεύσει στις περιφέρειες της χώρας που έχουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Πώς όμως αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έχουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση στο σύστημα ΥΓΕΙΑΣ, που προϋποθέτει ΑΜΚΑ; Εδώ θα εισέλθει μάλλον η κατά κεφαλή αποζημίωση από την Γερμανική Κυβέρνηση, για να δεχθεί η Ελληνική Κυβέρνηση να τους κρατήσει.
Ίσως η ιδιαίτερη τοποθέτηση του κ. Βορίδη στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν και ο προπομπός των όσων θα ακολουθήσουν στο μεταναστευτικό. Θυμίζουμε τις κατά χιλιάδες πρόσφυγες, κατά κανόνα ΣΥΡΙΟΥΣ, που πέρασαν στην αρχή της κρίσης από το νησί μας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τότε πλήρωναν περίπου 1.000 ΕΥΡΩ για να φθάσουν στην ΤΟΥΡΚΙΑ, και από 3.000 ευρώ και πάνω για το ταξίδι ΤΟΥΡΚΙΑ – ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ. Τώρα σχεδιάζεται η επιστροφή τους ΠΙΣΩ. Σήμερα στην Γερμανία η διαμονή τους είναι σε δομές προσφύγων, όπου έχουν πρόσβαση στο φαγητό και την υγεία, και λαμβάνουν περίπου 170 ευρώ τον μήνα. Πολλοί όμως από αυτούς παρακολουθούνται από ψυχιάτρους, γιατί παρουσιάζουν σημαντικές διαταραχές.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η χώρα με την δεύτερη, εάν δεν κάνω λάθος, υψηλότερη μεταναστευτική πίεση. Εάν οι απελαθέντες από την Γερμανία είναι ένας αριθμός απίστευτα μεγάλος, πώς η χώρα μας θα τους δεχθεί; Γιατί, για να φθάσουν πίσω στην Ελλάδα, θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσει και η Ελληνική κυβέρνηση.
Η Βάστρια, λοιπόν, έχει σχεδιασθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, και έχει υποδομή να φιλοξενήσει πολύ κόσμο. Μόνο που στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο δίνονταν μάχη για το ΝΑΙ Ή ΟΧΙ στην δημιουργία της ΥΠΕΡΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΤΡΙΑ. Οι υπερασπιστές της άποψης του ΝΑΙ έλεγαν ότι την κάνουμε για να αδειάσουμε τον ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ και να φύγουν μέσα από την πόλη. Το ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ δεν θα κλείσει, θα είναι χώρος Α’ υποδοχής, κάτι εξάλλου που δήλωσε ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Παναγιωτόπουλος.
Δεν μας τα έλεγαν τότε καλά ή δεν ήξεραν καλά τι σχεδιάζεται. Και στην μία, και στην άλλη περίπτωση είναι υπεύθυνοι και σήμερα υπόλογοι γιατί η ψήφος τους θα επηρεάσει μελλοντικά το νησί μας.
*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας