Στην καρδιά της Μυτιλήνης υψώνεται αγέρωχος ο Ναός του Αγ. Θεράποντα, ένα σύμβολο για την πόλη της Μυτιλήνης που συνδυάζει την θρησκευτική κατάνυξη με την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια. Πέρα από την καθημερινή του λειτουργία ως χώρος λατρείας και προσκυνήματος των πιστών, ο ναός αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ιστορίας και ταυτότητας της Μυτιλήνης. Αυτή η ιστορία, σήμερα «ξαναγράφεται» μέσα από τις επισκευές συντήρησης και αποκατάστασης.
Τα Νέα της Λέσβου επικοινώνησαν με τον π. Αθανάσιο Γιουσμά, ο οποίος σημείωσε για το έργο: «Όταν ήρθα το 1989 ξεκινήσαμε τότε κάποιες σωστικές εργασίες εσωτερικά και εξωτερικά του ναού με τους ειδικούς να μας λένε ότι έπειτα από 10-15 χρόνια θα υπάρξουν πάλι παρόμοια προβλήματα στην πέτρα ή στο μάδημα του εσωτερικού διακόσμου. Φαίνεται έκαναν οι προηγούμενοι καλή δουλειά και τα τελευταία χρόνια, στα πιο πρόσφατα, παρουσιάστηκαν ξανά τα προβλήματα, γεγονός που είναι φυσιολογικό εάν σκεφτεί κανείς ότι και στο σπίτι μας βλέπουμε ότι μετά από 1-2 χρόνια χρειάζεται ένα βάψιμο, μία συντήρηση. Πόσο μάλλον ένας ναός που είναι έμβλημα για το νησί μας και είναι και τόσο μεγαλοπρεπής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ειδική μελέτη που απαιτούσε το έργο, με στόχο να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί: «Την ειδική μελέτη, την «χρωστάμε» στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου π. Εφραίμ, που έπειτα από προσωπικές μου παρακλήσεις, ανταποκρίθηκε στο αίτημα και έκτοτε βλέπουμε τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει». Επίσης τόνισε ότι ως εφημέριος του ναού είναι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτήν την εξέλιξη τόσο επειδή έχει την σχετική ευθύνη, αλλά κυρίως επειδή αγαπά τον ναό, όπως επίσης όλοι οι κάτοικοι και τουρίστες.
Κομβικό ρόλο στην πρόοδο του έργου διαδραματίζει ο πολιτικός μηχανικός και υπεύθυνος εργοταξίου, Μιχάλης Κινικλής. Όπως είπε ο ίδιος: «Το έργο υλοποιείται απευθείας από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν εμπλέκεται η τοπική Αρχαιολογία, η οποία ωστόσο παράλληλα με αυτό το έργο εκτελεί εργασίες συντήρησης των όψεων». Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός κυμαίνεται στα 1.450.000 ευρώ με το μεγαλύτερο ποσοστό – πιο συγκεκριμένα 1.239.000 ευρώ – να καλύπτεται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Όσον αφορά το κομμάτι των τεχνικών επισκευών σημείωσε: «Το βασικό πρόβλημα του ναού ήταν ότι έβαζε νερά στο εσωτερικό από πάνω και για το λόγο αυτό το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης αναφέρεται στην γενική επισκευή της στέγης και των τρούλων του ναού. Στόχος είναι να προστατευτεί το άνω μέρος του ναού αλλά και να τοποθετηθούν περισσότερες υδρορροές που κατεβάζουν τα βρόχινα νερά κάτω, όπως κι ένα στραγγιστήρι που περνάει γύρω από το ναό που ήδη το έχουμε σκάψει και τοποθετήσει, με σκοπό να μαζεύει όλα τα νερά και να τα οδηγεί στο δίκτυο απορροής ομβρίων της πόλης».
Ακόμη αναφέρθηκε και στις εσωτερικές εργασίες που υλοποιούνται στο ναό, όπως κάποιες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αντικαταστάσεις κουφωμάτων αλλά και εγκατάσταση αλεξικέραυνων για την μέγιστη προστασία του ναού από τα καιρικά φαινόμενα. Σε ερώτησή μας για το πόσα χρόνια πιστεύει τα έργα αυτά να «αντέξουν», η απάντηση δόθηκε με χαμόγελο λέγοντας: «Αυτήν την στιγμή ο ψευδάργυρος που τοποθετείται πάνω, οι κατασκευαστές του δίνουν διάρκεια ζωής περίπου 100 χρόνια». Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η τεχνική εταιρεία «ΑΚΛΙΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας να είναι ο Αχιλλέας Καρπούζης, με καταγωγή από την Γέρα.
Καθώς οι εργασίες προχωρούν ομαλά με στόχο το έργο να παραδοθεί σύντομα, ο ναός δεν παύει να υπενθυμίζει τη διαχρονική του παρουσία, να αποτελεί μέρος προσέλευσης εκατοντάδων επισκεπτών αλλά και πολιτών καθημερινά, να συνεχίζει να φωτίζει την πρωτεύουσα της Λέσβου όχι μόνο με την ομορφιά αλλά και με την αξία του.