Ούτε βαρκούλα δεν μπορεί να έχει πια κανείς από τα χαράτσια. Τα τέλη ελλιμενισμού έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 200% περίπου, σύμφωνα με το πλαίσιο, το οποίο αν και έχει τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2021 πολλοί από τους ιδιοκτήτες σκαφών τώρα το αντιλαμβάνονται, μια και βγαίνουν τα κοστολόγια από το Λιμενικό Ταμείο και καλούνται να τα πληρώσουν για να ανανεώσουν τις άδειες για τα σκάφη τους.
Να σημειωθεί ότι η ανανέωση των αδειών των σκαφών για τους ερασιτέχνες ψαράδες γινόταν μία φορά στα 8 χρόνια, ωστόσο αυτό το πλαίσιο άλλαξε και γίνεται πλέον κάθε τετραετία η ανανέωση. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες έρχονται τώρα αντιμέτωποι με τις νέες κοστολογήσεις για τα τέλη ελλιμενισμού, καθώς καλούνται να τα πληρώσουν αναδρομικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου πως διαφορετικά δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια του σκάφους τους στο Λιμεναρχείο αν δεν προσκομίσουν το παραστατικό πληρωμής από το Λιμενικό Ταμείο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 ο κάθε ερασιτέχνης ψαράς για τα μικρά σκάφη μέχρι 7 μέτρα πλήρωνε 11 ευρώ το μέτρο, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 και μετά, τα 11 ευρώ τριπλασιάστηκαν και πλέον καλείται να πληρώσει 30 ευρώ το μέτρο! Με απλά λόγια ένας ιδιοκτήτης ερασιτεχνικού αλιευτικού σκάφους μήκους 7 μέτρων, που στο παρελθόν πλήρωνε 77 ευρώ το χρόνο στο Λιμενικό Ταμείο, τώρα καλείται να πληρώνει 210 ευρώ. Καθώς, δε, πολλοί δεν πλήρωναν, ο συνολικός λογαριασμός τετραετίας και πλέον βγαίνει τώρα που πηγαίνουν στο λιμεναρχείο για να ανανεώσουν τις άδειές τους, οπότε κάποιοι ψαράδες καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα πλήρωναν λιγότερα από τα μισά. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Παναγιώτης Τακτικός, σημείωσε στην εφημερίδα μας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι τα κοστολόγια αυτά δεν καθορίζονται από το Λιμενικό Ταμείο αλλά από τα Υπουργεία. Όπως είπε ο κ. Τακτικός «αυτά καθορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και εμείς καλούμαστε να κάνουμε την εφαρμογή του πλαισίου, άρα δεν ευθύνεται το Λιμενικό Ταμείο γι’ αυτές τις αυξήσεις και θέλω να το διευκρινίσω για να μην νομίζει κανείς ότι εμείς τις κάνουμε».
Οι αποφάσεις για αυξήσεις που ισχύουν από το 2021 και καλούνται να τις πληρώσουν αναδρομικά τώρα οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν επηρεάζουν τα μεσαία και μεγάλα σκάφη, καθώς από 7 μέτρα και πάνω το κοστολόγιο παραμένει το ίδιο στα 150 ευρώ το μέτρο. Ωστόσο τα 150 ευρώ είναι πολλά λεφτά, καθώς μας αναφέρθηκε μια περίπτωση ιδιοκτήτη παραδοσιακού ξύλινου σκάφους, μήκους 8 μέτρων, ο ιδιοκτήτης του οποίου κλήθηκε να πληρώσει λογαριασμό πάνω από 4.000 ευρώ για τα τελευταία 4 χρόνια.
Όπως σημείωσε ο ιδιοκτήτης του σκάφους στα Νέα της Λέσβου «το τρεχαντήρι το έχουμε στην Επάνω Σκάλα και από τους 20 τουρίστες που θα περάσουν καθημερινά και θα το δουν, οι 15 θα το φωτογραφίσουν. Δυστυχώς όμως μας αναγκάζουν να το αποσύρουμε καθώς αυτά τα ποσά είναι δυσβάσταχτα για να τα πληρώσουμε. Δεν μπορείς για 8 μέτρα σκάφος να πληρώνεις 1.200 ευρώ το χρόνο και με ποιες υποδομές, αφού στα αλιευτικά καταφύγια δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή να πει κανείς ότι με τόσα χρήματα θα είχαμε τα σκάφη μας δεμένα στη μαρίνα Μυτιλήνης και όχι εκτεθειμένα στα λιμανάκια», είπε ο κάτοχος του σκάφους.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ευχαριστήσει τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, καθώς όπως ανέφερε «ευτυχώς δέχτηκαν την ένστασή μας ότι το μισό διάστημα το σκάφος το είχαμε βγάλει από τη θάλασσα και έτσι μας χρέωσαν τις 2.000 ευρώ για να πληρώσουμε τελικά. Είχαμε, δηλαδή, μία σημαντική έκπτωση και θέλω να τους ευχαριστήσω για την κατανόηση, καθώς αυτά τα ποσά είναι εξοντωτικά για να μπορέσει να τα πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ερασιτεχνικού σκάφους και ιδιαίτερα ενός ξύλινου σκαριού, που προσπαθούμε να το κρατήσουμε ζωντανό συντηρώντας το κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς μας αναγκάζουν να το αποσύρουμε με αυτά τα κοστολόγια», είπε ο ερασιτέχνης ψαράς.