Στο επίκεντρο της επιστήμης η Λέσβο

Ο Δρ. Νικόλαος Ζούρος Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, απευθύνει χαιρετισμό
Spread the love

“Αέρας” γεωεπιστημονικού ενδιαφέροντος φυσάει αυτές τις μέρες στο νησί της Λέσβου, καθώς φιλοξενεί το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, τη μεγαλύτερη διοργάνωση για τις Γεωεπιστήμες στην Ελλάδα. Από τις 28 έως τις 31 Μαΐου, η Μυτιλήνη και το Σίγρι μετατρέπονται σε τόπους συνάντησης για περισσότερους από 500 επιστήμονες, ερευνητές, πανεπιστημιακούς και φοιτητές από την Ελλάδα και 20 ακόμη χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κίνα κ.ά.. 

Το Δημοτικό Θέατρο φιλοξένησε την τελετή έναρξης

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία. Η τελετή έναρξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα στήριξε την εκδήλωση, ενώ παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ζαχαρούλα Ιωακείμ, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Στυλιανός Ξανθόπουλος, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Γεωλογικής Ελληνικής Εταιρείας, Αθανάσιο Γκανά

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης πρόεδροι και διευθυντικά στελέχη φορέων, συλλόγων και ιδρυμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν και δεν απηύθυναν όλοι χαιρετισμό, η παρουσία τους υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης για την ευρύτερη περιοχή και τις Γεωεπιστήμες.

Ο Δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης στην ομιλία του για το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης

Η βραδιά περιλάμβανε την παρουσίαση ενός πρωτότυπου ηχόραματος για τη Λέσβο, δημιουργία του φωτογράφου Δημήτρη Ταλιάνη, ενώ ακολούθησε ομιλία του Έφορου Αρχαιοτήτων Λέσβου,  Δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη για το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν όλοι οι διατελέσαντες πρόεδροι της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. Επιπλέον, χθες το πρωί, είχε προηγηθεί εναρκτήρια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το συνέδριο απλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων: Από τη σεισμολογία και την υδρογεωλογία, μέχρι τη γεωπληροφορική και τη γεω-εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση σε επίκαιρα ζητήματα, όπως οι φυσικοί κίνδυνοι, η κλιματική κρίση αλλά και η αειφορία, οι πρώτες ύλες κ.ά.. 

Κάποιες από τις ειδικές θεματικές ενότητες που ξεχωρίζουν είναι η σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στη Σαντορίνη αλλά και το ζήτημα του σεισμού της Λέσβου το 2017 που είχε σημαντικές επιπτώσεις. Η αυλαία του συνεδρίου θα πέσει το Σάββατο, με μια εκδρομή στα γεωλογικά – επιστημονικού ενδιαφέροντος κι όχι μόνο – “διαμάντια” της Λέσβου: Από τα ενεργά ρήγματα και τις θερμές πηγές, μέχρι το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος. Η Λέσβος δεν φιλοξενεί απλώς ένα συνέδριο αλλά βρίσκεται ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της επιστήμης και των συζητήσεων για το μέλλον. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση