Να μη βρεθούμε στη θέση της Χίου 

Spread the love

  • Οι υπόνοιες για εμπρησμό δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που πυροδοτεί τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και φορέων, για την ελλιπέστατη κι έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων
  • Οι δορυφόροι, τα εποπτικά μέσα, καθώς και το έμπειρο έμψυχο δυναμικό, μπορούν να καταστούν ασπίδα προστασίας του φυσικού μας πλούτου  

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη γειτονική μας Χίο, αποτελεί μια τραγική υπενθύμιση των ελλείψεων στην πρόληψη και διαχείριση τέτοιων κρίσεων. Με τρία ενεργά πύρινα μέτωπα, εκκενώσεις 16 οικισμών και εκατοντάδες πυροσβέστες να καταβάλλουν αγώνα δίχως τέλος, τίθεται εύλογα το ερώτημα ποιες είναι οι κρατικές ευθύνες και πώς μπορούμε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Δυστυχώς, η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων αρνητικής αντιμετώπισης ανάλογων πυρκαγιών, καθώς επίσης και της λήψης προληπτικών μέτρων αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιών.

Κι αυτά σε μια εποχή που η τεχνολογία, οι δορυφόροι και τα εποπτικά μέσα, καθώς και το έμπειρο έμψυχο δυναμικό, μπορούν να καταστούν ασπίδα προστασίας του φυσικού μας πλούτου.  

Η πυρκαγιά στη Χίο ξεκίνησε σε τρεις διαφορετικές εστίες (Κοφινά, Αγία Άννα, Άγιο Μακάριο Βροντάδου) μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, ενισχύοντας τις υποψίες για εμπρησμό. Παράλληλα, σε όλες τις περιοχές υπήρχαν δίκτυα ηλεκτροδότησης, γεγονός που δείχνει πιθανή αμέλεια στη συντήρηση υποδομών. Σε συνδυασμό με τις υπόνοιες που έχουν διατυπωθεί για εμπρησμό, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που πυροδοτεί τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και φορέων για την ελλιπέστατη κι έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

Η φωτιά στη γειτονική μας Χίο δεν άφησε ανεπηρέαστους τους Λέσβιους πολίτες. Κύμα συμπαράστασης, αλλά και βοήθειας, απ’ όσους είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν στη Χίο και να παλέψουν με τις ελάχιστες δυνάμεις τους για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που κατά καίει το νησί του Ομήρου. 

Ωστόσο, το γεγονός αυτό αφυπνίζει το ένστικτο επιβίωσης των κατοίκων της Λέσβου, καθώς ανάλογες καταστάσεις, παρουσία μεταναστών με απροσδιόριστες βλέψεις, έλλειψη πυροσβεστών και σύγχρονων εποπτικών μέσων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και πολλά ακαθάριστα οικόπεδα και αγροτεμάχια γράφουν ένα σενάριο τρόμου με τίτλο «Μήπως συμβεί και σε μας».

Κι αυτή η αγωνία των κατοίκων και επισκεπτών της Λέσβου μεγαλώνει ώρα με την ώρα, με το σκεπτικό πως αν τύχει και ξεσπάσει ανάλογη φωτιά στη Λέσβο, πού θα πρωτοπρολάβουν να πάνε τα πυροσβεστικά μέσα και οι πυροσβέστες, τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλα σοβαρά μέτωπα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της Χαραμίδας και τα όσα είχαν συμβεί. 

Οι φωνές διαμαρτυρίας ότι «παλεύουμε μόνοι μας» ηχούν ακόμη σαν πυροσβεστική σειρήνα στ’ αυτιά των δημοτών της Λέσβου.

Για να μην μένουμε όμως, μόνο στα συμπεράσματα και στις θλιβερές διαπιστώσεις, αλλά και στο τι οφείλει να πράξει άμεσα η πολιτεία και τα εντεταλμένα όργανά της, παραθέτουμε τις απόψεις ειδικών που αφορούν στη λήψη μέτρων και στις απαραίτητες ενέργειες. 

Δραστικά μέτρα πρόληψης πυρκαγιών

Απαιτείται η ενίσχυση ελέγχων σε ηλεκτρικές γραμμές και ευάλωτες δασικές περιοχές.  

  • Η χρήση τεχνολογίας (drones, θερμικές κάμερες) για έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών.  
  • Οι αυστηρότερες ποινές για εμπρησμούς, όπως ανέφερε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Γ. Κεφαλογιάννης. 
  • Ο έγκαιρος κι επισταμένος καθαρισμός πέριξ των δασικών εκτάσεων και των κατοικημένων περιοχών.
  • Ο εκσυγχρονισμός των εποπτικών πυροσβεστικών μέσων και η άμεση πρόσληψη προσωπικού.  
  • Μόνιμη ενίσχυση της Πυροσβεστικής με περισσότερα εναέρια μέσα και ειδικευμένα τμήματα για δασικές πυρκαγιές.  
  • Αξιόπιστη υποδομή (εφεδρικές γεννήτριες, ανανεωμένα δίκτυα) σε κρίσιμες περιοχές.  
  • Συντονισμός με τον Στρατό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ταχεία κινητοποίηση μηχανημάτων και εθελοντών.  

 Ανεπαρκής προετοιμασία και ενίσχυση δυνάμεων  

Αξίζει να τονισθεί ότι παρόλο που η Πυροσβεστική αντέδρασε γρήγορα, οι δυνάμεις αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου εδάφους. Επιπλέον, η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στον Βροντάδο για πάνω από 18 ώρες δυσχέρανε τις επιχειρήσεις. Συνέβη όμως και κάτι που οφείλουν να το λάβουν οι αρμόδιοι σοβαρά υπόψη τους και να παραδειγματιστούν, καθώς υπήρξαν ασαφείς οδηγίες για εκκενώσεις και κακός συντονισμός στον τομέα της επικοινωνίας με τους κατοίκους, ενώ πρέπει να σημειωθεί και η άρνηση πολλών κατοίκων να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς την πόλη της Χίου.

Παράλληλα, τα μηνύματα του 112 ήταν αποσπασματικά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργώντας σύγχυση. Στο ουσιώδες αυτό κεφάλαιο που αφορά στην εκπαίδευση του πληθυσμού για τον σωστό και μεθοδικό τρόπο αντίδρασης οι επιφορτισμένοι γι’  αυτό το σκοπό προτείνουν:

-Την εκπαίδευση κατοίκων, σε προληπτικές ασκήσεις εκκένωσης.  

– Τη βελτίωση του συστήματος ειδοποιήσεων, όπως γεωστόχευση μηνυμάτων, ενημερωτικές καμπάνιες.  

– Την ψυχολογική υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Επιπλέον, για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των κατοίκων των οικισμών απαιτείται η χρηματοδότηση προγραμμάτων για αντιπυρικές ζώνες γύρω από οικισμούς και η συνεργασία με εθελοντές και τοπικές κοινότητες για επιτήρηση και συντήρηση.

Η Χίος, όπως πολλές ελληνικές περιοχές, έχει υποστεί αποψίλωση και έλλειψη προληπτικών μέτρων, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός ξερών κλαδιών. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω της πυκνής βλάστησης και των πεύκων και για το λόγο αυτό οφείλουν απαξάπαντες οι εμπλεκόμενοι να μεριμνούν για τον ετήσιο προληπτικό καθαρισμό δασών και αγροτικών περιοχών.  

Εν κατακλείδι μια σύγχρονη Πολιτική Προστασίας είναι υποχρέωση του Κράτους. Η τραγωδία στη Χίο δεν είναι απλώς μια φυσική καταστροφή, αλλά μια συστημική αποτυχία. Για να αποφύγουμε επαναλήψεις, απαιτείται: 

1.Επενδύσεις σε πρόληψη στην τεχνολογία και στις υποδομές.  

  1. Αυστηρός έλεγχος σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και δασικές περιοχές.  
  2. Άμεση και οργανωμένη αντίδραση σε έκτακτες καταστάσεις.  

Το κράτος οφείλει να μετατρέψει τα λάθη του παρελθόντος σε πράξεις για ένα ασφαλέστερο μέλλον. Διαφορετικά, οι φωτιές θα συνεχίσουν να γίνονται ετήσιες καταστροφές αντί για προληπτικές δοκιμές. Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών δεν είναι προνόμιο, είναι υποχρέωση των κυβερνώντων και των κρατικών μηχανισμών.   

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση