Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είχε κεντρικό θεματολογικό άξονα “Το σπίτι μας, ο πλανήτης”. Συμμετείχαν πάνω από 160 σημαντικοί Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες, από 16 χώρες.
Τιμώμενο πρόσωπο φέτος ήταν ο ποιητής και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Τίτος Πατρίκιος, ενώ πέρσι τιμώμενη ήταν η Ρέα Γαλανάκη. Ανάμεσα στους συγγραφείς ο σημαντικότερος Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα, ο πολυβραβευμένος Πορτογάλος πεζογράφος και ποιητής Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, ο διάσημος Γαλλοβενεζουελάνος Μικγέλ Μπονφουά, ο δημοφιλής Σουηδός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Άρνε Νταλ, η Αργεντινή συγγραφέας Κλαούδια Πινιέιρο, ο Γάλλος Παλαιστινιακής καταγωγής Καρίμ Κατάν, ο Ισραηλινός Έτγκαρ Κέρετ, ο γνωστός στην Ελλάδα Ζουφλί Λιβανελί, ο Βρετανός – πολιτογραφημένος Έλληνας – Ντέιβιντ Κόνολι, η Νορβηγίδα Χάνε Έρσταβικ, ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος καθηγητής Πανεπιστημίου – δημιουργός ντοκιμαντέρ Αλέν Γλυκός, οι Κύπριες συγγραφείς Μαρία Ιωάννου και Κωνσταντίνα Σωτηρίου.
Επίσης συμμετείχαν 130 Έλληνες συγγραφείς, εκδότες, ακαδημαϊκοί καλλιτέχνες.
Εκτός από παρουσιάσεις βιβλίων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου – φύσης, τις οικογενειακές σχέσεις στον σημερινό μεταβαλλόμενο κόσμο, τις διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες, και όλα αυτά, σε σχέση και αλληλεπίδραση με τη λογοτεχνία. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 100 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια, δράσεις, συναυλίες· σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού και αρκετοί πολιτιστικοί και πνευματικοί φορείς.
Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Τα παραπάνω αναφέρονται στο Φεστιβάλ βιβλίου Χανίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε για τέταρτο (4ο) χρόνο στα Χανιά. Ήδη έχει περιληφθεί στον παγκόσμιο χάρτη των συγγενικών παγκόσμιων φεστιβάλ.
Τα παραπάνω – αντλημένα από την παρουσίαση του φεστιβάλ – μπορούν να μας κάνουν να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε γιατί εδώ, στη Μυτιλήνη και στη Λέσβο, στο νησί των γραμμάτων και του πολιτισμού δεν έχει αναπτυχθεί κάτι παρόμοιο. Ναι, έχουμε το φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης, το πέμπτο θα πραγματοποιηθεί φέτος. Αλλά είναι κάτι άλλο. Το ότι ονομάστηκε “Στράτης Μυριβήλης” δεν λέει τίποτα. Και εγώ συμμετείχα και θα συμμετέχω σ’ αυτό, αλλά μήπως χρειάζεται κάτι άλλο που θα του δώσει αίγλη, και θα προσφέρει στο βιβλίο, στους συγγραφείς, στον τόπο;
Μπορούμε να θυμηθούμε τα “Διεθνή Συνέδρια Λογοτεχνίας” που πραγματοποιήθηκαν γύρω στο 2010, από το περιοδικό “Αιολικά Γράμματα” και την “Εταιρία Αιολικών Μελετών”. Συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές, καθηγητές Πανεπιστημίων, άνθρωποι των γραμμάτων από πολλές χώρες έρχονταν στη Λέσβο και συμμετείχαν στα Συνέδρια. Το καθένα είχε δική του θεματολογία και πραγματοποιούνταν σε διάφορα μέρη του νησιού μας. Παλαιότερα υπήρχαν τα συνέδρια της “Εταιρίας Αιολικών Μελετών” και ακόμα πιο πίσω στον χρόνο, από το 1975 και για πολλά χρόνια πραγματοποιούνταν τα “Διεθνή Συμπόσια του Αιγαίου”, από τον αείμνηστο Γιώργο Βαλέτα.
Ό,τι γίνεται καλώς γίνεται, λένε οι παλιοί άνθρωποι. Αλλά κάθε φορά χρειάζεται να πάμε παρακάτω, να βελτιώσουμε ό,τι έχουμε, ό,τι γίνεται. Χρήματα μπορούν να βρεθούν, δεν είναι απαραίτητο ο φορέας να βάζει μόνο δικά του χρήματα. Χρειάζεται καλό “στήσιμο”, άνθρωποι που κατέχουν τα αντικείμενο, έχουν ασχοληθεί, μπορούν να συμβάλλουν. π.χ. στα Χανιά υπάρχει Οργανωτική Επιτροπή με διευθυντή τον Μανώλη Πιμπλή, ο οποίος προηγουμένως ήταν διευθυντής της έκθεσης βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ας πάμε παρακάτω, καταπώς λέει το τραγούδι. Το οφείλουμε στον τόπο μας.