ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2026-27: Απευθείας στη Γ’ Εθνική ο πρωταθλητής Λέσβου!

Spread the love

Μια σημαντική εξέλιξη επιβεβαιώνεται επίσημα μέσα από την προκήρυξη της ΕΠΟ για τη Γ’ Εθνική, η οποία φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο ανόδου από τα τοπικά πρωταθλήματα από τη σεζόν 2025-26 και έπειτα.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι πρωταθλήτριες ομάδες των 53 Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) θα ανεβαίνουν απευθείας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής 2026-2027, χωρίς να απαιτείται συμμετοχή σε αγώνες μπαράζ, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο πρωταθλητής Λέσβου της αγωνιστικής περιόδου 2025-26 θα ανέβει απευθείας στη Γ΄ Εθνική της σεζόν 2026-27, χωρίς να δώσει αγώνες μπαράζ. Πρώτα φυσικά θα πρέπει να ξεπεράσει  το εμπόδιο του πρωταθλητή Λήμνου, αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι ο νομός Λέσβου θα έχει σίγουρα μια ομάδα στη Γ΄ Εθνική της αγωνιστικής περιόδου 2026-27. 

Επιπλέον, τρεις ακόμη ομάδες, και συγκεκριμένα οι δευτεραθλήτριες από τις ιδρύτριες Ενώσεις (Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας), θα προβιβάζονται επίσης στη Γ΄ Εθνικη, ανεβάζοντας το σύνολο των ομάδων που θα εξασφαλίζουν άνοδο στις 56. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι οι κατά τόπους Ενώσεις είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν στην ΕΠΟ τους εκπροσώπους τους (πρωταθλητές και, όπου προβλέπεται, δευτεραθλητές) το αργότερο έως τις 15 Μαΐου 2026. Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της αύξησης των ομάδων που προγραμματίζει η ΕΠΟ για τη Γ΄ Εθνική, η οποία από τη μεθεπόμενη σεζόν θα περιλαμβάνει 10 ομίλους των 10 ή 12 ομάδων, ενώ είναι δεδομένο πως θα δημιουργηθεί και Κρητικός όμιλος, ο οποίος θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό. 

Από κει και πέρα η αγωνιστική περίοδος 2025-2026 αποκτά τεράστιο βάρος για τα σωματεία που στοχεύουν στην άνοδο, καθώς οι ομάδες των τοπικών κατηγοριών γνωρίζουν από νωρίς ότι η άνοδος είναι στα χέρια τους, χωρίς την αβεβαιότητα των μπαράζ. Επίσης, Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη θα έχουν επιπλέον εισιτήριο ανόδου, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και δίνοντας διπλό κίνητρο στις ομάδες αυτών των ΕΠΣ. Το νέο αυτό πλαίσιο προδιαγράφει μια ιδιαίτερα απαιτητική αλλά και ξεκάθαρη σεζόν 2025-26 για τα τοπικά πρωταθλήματα. 

Οι πιθανοί έξι όμιλοι για το νέο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής

Ένα καθαρό «κάδρο» της νέας Γ’ Εθνικής έχει διαμορφωθεί πια και θα αποτελείται από έξι ομίλους των 72 ομάδων.

Οι παραμένοντες είναι 40 (δέκα από κάθε όμιλο) και σε συνδυασμό με τις 32 ομάδες που ανέβηκαν από τους οκτώ ομίλους των μπαράζ των πρωταθλητών των ΕΠΣ φτάνουμε στις 68 ομάδες.

Υποβιβάστηκαν από τον Α’ όμιλο της Super League 2 ο Εθνικός Ν. Κεραμιδίου και ο Διαγόρας

Από τον δεύτερο όμιλο υποβιβάστηκαν η ΑΕΚ Β (αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση για το πώς θα πορευτεί τη νέα χρονιά), ο Παναργειακός και η Παναχαϊκή. Πάντως η ομάδα του Άργους δικαιώθηκε από το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ στην έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Super League 2 και όλα δείχνουν πως θα αγωνίζεται και του χρόνου στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ το κενό που θα προκύψει στη Γ΄ Εθνική θα καλυφθεί από ομάδα που τερμάτισε στην τέταρτη θέση των μπαράζ ανόδου των πρωταθλητών των ΕΠΣ. 

Οι πιθανοί έξι όμιλοι στη Γ΄ Εθνική για τη σεζόν 2025-26:

1ος ΟΜΙΛΟΣ (12)
ΕΠΣ Έβρου: Ορέστης Ορεστιάδας
ΕΠΣ Θράκης: Πανθρακικός
ΕΠΣ Ξάνθης: ΑΟ Ξάνθης
ΕΠΣ Καβάλας: Αετός Οφρυνίου
ΕΠΣ Δράμας: Δόξα Δράμας
ΕΠΣ Σερρών: Ηρακλής Αμμουδιάς
ΕΠΣ Μακεδονίας: Ποσειδών Μηχανιώνας, Θερμαϊκός Θέρμης, Απόλλων Καλαμαριάς, ΑΕ Ευόσμου, Ακρίτες Συκεών, Ηρακλής Θερμαϊκού.

2ος ΟΜΙΛΟΣ (12)
ΕΠΣ Ημαθίας: ΑΕ Αλεξάνδρειας, Βέροια
ΕΠΣ Πιερίας: Πιερικός, Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, Ερμής Εξοχής
ΕΠΣ Κοζάνης: Κοζάνη, Εορδαϊκός
ΕΠΣ Κιλκίς: ΠΑΟΚ Κρηστώνης, Κιλκισιακός
ΕΠΣ Πέλλας: Απόλλων Κρύας Βρύσης, ΠΑΟΚ Δυτικού
ΕΠΣ Θεσσαλίας: Σαρακηνός Βόλου

3ος ΟΜΙΛΟΣ (12)
ΕΠΣ Λάρισας: Ανθούπολη, ΠΟ Ελασσόνας
ΕΠΣ Τρικάλων: ΑΟ Τρίκαλα
ΕΠΣ Καρδίτσας: Αστέρας Καρδίτσας
ΕΠΣ Φθιώτιδας: Αστέρας Σταυρού
ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας: Τηλυκράτης
ΕΠΣ Θεσπρωτίας: Θεσπρωτός, Άρης Φιλιατών, ΑΕΝ Σελεύκειας
ΕΠΣ Άρτας: Αναγέννηση Άρτας, Πρόοδος Ρωγών
ΕΠΣ Κέρκυρας: ΑΕ Λευκίμμης

4ος ΟΜΙΛΟΣ (12)
ΕΠΣ Αχαΐας: Παναιγιάλειος, Παναχαϊκή, Θύελλα Πατρών
ΕΠΣ Ηλείας: Θύελλα Πύργου
ΕΠΣ Μεσσηνίας: ΑΟ Μιλτιάδης, Πανθουριακός
ΕΠΣ Κορίνθου: ΠΑΣ Κόρινθος, ΑΟ Λουτρακίου, Πέλοπας Κιάτου
ΕΠΣ Αρκαδίας: Ερμής Μελιγούς
ΕΠΣ Ζακύνθου: ΑΠΣ Ζάκυνθος

Ομάδα που τερμάτισε στην τέταρτη θέση των μπαράζ

5ος ΟΜΙΛΟΣ (12)
ΕΠΣ Κυκλάδων: ΑΕ Μυκόνου
ΕΠΣ Δωδ/σου: Ρόδος, ΑΕΡ Αφάντου, Διαγόρας Ρόδου, Απόλλων Καλυθιών
ΕΠΣ Αθηνών: Άρης Πετρούπολης, Ηλυσιακός, ΑΟ Χαϊδαρίου, Νέα Ιωνία, Αστέρας Καισαριανής,
Κένταυρος Βριλησσίων, Δόξα Βύρωνα

6ος ΟΜΙΛΟΣ (12)
ΕΠΣ Ηρακλείου: ΠΟ Ατσαλένιο, Γιούχτας
ΕΠΣ Χανίων: Γρανίτης Αγίας Μαρίνας
ΕΠΣ Πειραιά: Εθνικός Πειραιώς, Ιωνικός, Αίας Σαλαμίνας
ΕΠΣ Αν. Αττικής: Θύελλα Ραφήνας, Αστέρας Βάρης, Σαρωνικός Αναβύσσου
ΕΠΣ Εύβοιας: ΑΟ Νέας Αρτάκης, Αμαρυνθιακός, ΑΟ Καρύστου

Υπάρχουν βέβαια, αρκετά σενάρια και παραλλαγές, τα οποία χρήζουν ανάλυσης. Ωστόσο, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι ο 1ος και ο 4ος όμιλος δύσκολα θα διαφοροποιηθούν. Μετακινήσεις θα υπάρξουν μεταξύ 2ου και 3ου, 5ου και 6ου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση