Σε δεύτερο και ίσως μεγαλύτερο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μαύρο πρόβατο, τείνει να αναδειχθεί για την χώρα μας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ε.Ε. μας έδωσε 35,95 δις για να τα χρησιμοποιήσουμε για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Ένα σημαντικό ποσό, μία ιστορική ευκαιρία, για να διορθώσουμε πράγματα και για να πάρουμε ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΑΣΑ μετά τα μνημόνια. Στα παραπάνω 35,95 δις ευρώ εάν συνυπολογίσουμε και τα 35 δις ευρώ που παρέλαβε μαξιλάρι η κυβερνώσα παράταξη, από την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα χρήματα είναι πολλά και ΙΚΑΝΑ να επανεκκινήσουν, από μόνα τους την ελληνική Οικονομία. Σήμερα πέρα από το γεγονός ότι στην απορρόφηση των κονδυλίων υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ, η Ευρωπαία Εισαγγελέας κα Λάουρα Κοβέσι ήδη ξεκίνησε έρευνα για κακοδιαχείριση των κονδυλίων του ταμείου. Το πόρισμα της έρευνας θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Σε πρώτη φάση ερευνάται ένα ποσό 2 δις που αφορούν 600 ψηφιακά έργα, τα οποία φαίνεται να κατέληξαν, σε μόλις 10 ευνοημένες μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Αναπάντητο μέχρι στιγμής είναι και το ερώτημα πώς από τους 110 διαγωνισμούς που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά, στους 101 διαγωνισμούς εμφανίστηκε ένας μόνο ανάδοχος. Δηλαδή οι εταιρείες συμπράττουν, δεν εμφανίζονται στους διαγωνισμούς, για να μην ανταγωνίζεται η μία την άλλη, και οι διαγωνισμοί επικυρώνονται με έναν μόνο ανάδοχο.
Η κυβέρνηση αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα, με πρόγραμμα, για μια δίκαιη και ευρεία ανασυγκρότηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, φρόντισε τα χρήματα να καταλήξουν σε λίγες και ισχυρές επιχειρήσεις της οικονομικής ΕΛΙΤ. Σημαντικό επίσης είναι ότι το 80% περίπου των έργων κατευθύνεται σε ιδιώτες, χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει το ίδιο, με τους μηχανισμούς του, να διεκπεραιώσει έργα. Σε αντίθεση με χώρες, όπως π.χ. η Ρουμανία και η Κύπρος, που το μεγαλύτερο μέρος των έργων εκτελείται, από τον κρατικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, της 31.12.2024, τα στελέχη τους διεξάγουν 84 έρευνες, με εκτιμώμενη ζημιά 1,71 δις ευρώ. Η έκταση και το μέγεθος της έρευνας δεν είναι γνωστή, οι πληροφορίες έρχονται από αποκαλύψεις έγκυρων διεθνών και εγχώριων δημοσιογραφικών οργανισμών.
Παρακολουθούμε με προσοχή το θέμα, και στο σημείωμά μας αυτό, σημειώνουμε αυτά που είναι επιβεβαιωμένα. Οι σειρήνες μιλάνε για την απόλυτη σπατάλη, εμπλέκουν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, όλα όμως μένει να αποδειχθούν. Από ό,τι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμη ευρωπαϊκή εισαγγελική δικογραφία.
Εκείνο το οποίο δυστυχώς φαίνεται, και είναι θλιβερό, είναι ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου είναι βαθιά κλονισμένη. Η ίδια η Δημοκρατία και οι θεσμοί πλήττονται σοβαρά, και η επανάληψη τέτοιων φαινομένων οδηγεί την κοινωνία στην εντύπωση ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. Αυτά από μόνα τους διώχνουν τον κόσμο από την πολιτική, σε μία στιγμή που το διεθνές περιβάλλον ραγδαία μεταβάλλεται, και η φροντίδα μας θα έπρεπε να είναι να προστατεύσουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας.
Συμπέρασμα είναι ότι ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ να βάλαμε μυαλό από τα μνημόνια τα οποία όλοι πληρώσαμε, και τα οποία οδήγησαν σε υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, το γνωστό υπερταμείο, και στις γνωστές συνέπειες που προέκυψαν στην ελληνική κοινωνία.
*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας