Ανοίγει τα “πτερύγιά της” η σαρδέλα Καλλονής

Spread the love

Σε μία περίοδο που συνεχίζονται οι προσπάθειες και αναμένονται οι αποφάσεις για την σαρδέλα Καλλονής ώστε να κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μετά και την περσινή αναβάθμιση της διοργάνωσης της γιορτής της σαρδέλας, όπου έγιναν αισθητά βήματα μπροστά, έρχεται φέτος να επιστεγάσει την όλη προσπάθεια που γίνεται κάτω από την έννοια του φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα γεμάτο τριήμερο που ξεκινά την προσεχή Παρασκευή και θα ρίξει αυλαία τη νύχτα της Κυριακής, μετατρέποντας τη Σκάλα Καλλονής σε πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες από όλη τη Λέσβο, με μυρωδιές από θάλασσα, μελωδίες από το Αιγαίο και γεύσεις που αναδεικνύουν την παράδοση και την γαστρονομική κουλτούρα του νησιού μας.

Η σαρδέλα Καλλονής αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα προϊόντα της Λέσβου, καθώς η μοναδική της γεύση, το μικρό της μέγεθος και η ιδιαίτερη υφή της που οφείλονται στις φυσικές συνθήκες του κόλπου της Καλλονής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αλιευτικούς τόπους της Ελλάδας, έρχονται να τη διαφοροποιήσουν από οποιαδήποτε άλλη σαρδέλα. Να γιατί στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα σαρδέλας με την επωνυμία «Καλλονή» χωρίς να προέρχονται από την Καλλονή, αλλά γίνεται μια προσπάθεια καπηλείας του ονομαστού προϊόντος και προς τούτο κινήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για την κατοχύρωση της ονομασίας «σαρδέλα Καλλονής», ώστε με το που «μπουν οι υπογραφές» από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορεί άλλος να χρησιμοποιεί τη λέξη Καλλονή αν οι σαρδέλες δεν προέρχονται από τον κόλπο.

Στην Καλλονή 

Η φετινή Γιορτή της Σαρδέλας στη Λέσβο ξεκινά με δύο ξεχωριστές δράσεις που αναδεικνύουν τον πλούτο της κουζίνας με έναν έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο! Την Παρασκευή 1η Αυγούστου, στις 8 το απόγευμα και πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, με καλεσμένη την Αννίτα Ζάχου, ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρει ένας ξεχωριστός διαγωνισμός γευσιγνωσίας, «Το Πιάτο της Νοικοκυράς».

Η Αννίτα Ζάχου, γεωπόνος και olive oil tasting expert, δημιουργός του podcast «Ελαίας Έλαιον» και ιδρύτρια του Mykonos Olive Oil Tasting, έρχεται στη Λέσβο για να αναδείξει τον γευστικό και πολιτισμικό πλούτο του μυτιληνιού ελαιολάδου.

Με εμπειρία σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας και βαθιά γνώση της μεσογειακής διατροφής, η Αννίτα θα παρουσιάσει στο κοινό τις ιδιαιτερότητες του τοπικού ελαιολάδου, καταρρίπτοντας μύθους και δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και χρήση του. 

Η παρουσίαση στοχεύει όχι μόνο στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου της Λέσβου, αλλά και στην εκπαίδευση του κοινού για την επιλογή, τη συντήρηση και την ορθή χρήση του στην καθημερινότητα.

Βιωματική δράση για το ελαιόλαδο

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασής της, η Αννίτα Ζάχου θα συνοδεύσει το κοινό της Γιορτής της Σαρδέλας σε μια διαδραστική περιήγηση, όπου θα πραγματοποιηθεί ζωντανή γευσιγνωσία ελαιολάδων της Λέσβου.

Μαζί με τους επισκέπτες, θα δοκιμάσει επιλεγμένα ελαιόλαδα παραγωγών της περιοχής, εξηγώντας πώς γίνεται σωστά η γευσιγνωσία, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ποιότητας και τι αποκαλύπτει η γεύση και το άρωμα κάθε δείγματος.

«Το Πιάτο της Νοικοκυράς»

Μετά την παρουσίαση της Αννίτας Ζάχου, τη σκυτάλη παίρνει η πιο γευστική και δημιουργική δράση του φεστιβάλ: «Το Πιάτο της Νοικοκυράς».

Όλοι όσοι αγαπούν τη λεσβιακή κουζίνα καλούνται να μαγειρέψουν στις κουζίνες τους, να φέρουν το δικό τους πιάτο, εμπνευσμένο από τον Κόλπο Καλλονής, με βασικό υλικό ψάρι, μαλάκιο ή όστρακο της περιοχής.

Τα πιάτα θα δοκιμαστούν από κριτική επιτροπή και τα 3 καλύτερα θα βραβευτούν. Οι νικητές θα παραλάβουν τη συλλεκτική ποδιά του φεστιβάλ και θα έχουν την ευκαιρία να μαγειρέψουν μαζί με τον καλεσμένο σεφ της διοργάνωσης, στο πλαίσιο των επόμενων εκδηλώσεων!

Η πρώτη βραδιά του φεστιβάλ θα συνεχιστεί με ένα υπέροχο πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου Δυτικής Λέσβου, το οποίο θα συνοδεύσει η Μαρία Σεϊτανίδου με την χαρακτηριστική φωνή της. Κεράσματα και περίπτερα με τοπικά προϊόντα θα γνωρίζουν τα προϊόντα τους στους παρευρισκόμενους, ενώ την πρώτη του εμφάνιση θα κάνει το επίσημο κατάστημα του φεστιβάλ της γιορτής σαρδέλας Καλλονής!

Τη βραδιά θα πλαισιώσει το χορευτικό του ΑΧΟΚ Body Lab.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση