Αναλυτικός Χάρτης Ακτοπλοϊκών Δρομολογίων για τη χειμερινή σεζόν

Spread the love

Η Μυτιλήνη μπαίνει στο φθινόπωρο με ένα πλούσιο ακτοπλοϊκό πρόγραμμα που εξασφαλίζει τη σύνδεσή της με τον Πειραιά, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα. Για τους φοιτητές, που μετακινούνται κατά κύριο λόγο με πλοία αξιοποιώντας τα μειωμένα εισιτήρια, τα δρομολόγια αυτά δεν αποτελούν απλώς μια επιλογή, αλλά τη βασική δίοδο μετακίνησης από και προς τον τόπο σπουδών τους. 

Με τα πλοία «Νήσος Σάμος», «Διαγόρας» και «Blue Star Mykonos» να κρατούν τον κύριο κορμό των δρομολογίων, η ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνη – Πειραιάς παραμένει η πιο σημαντική, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η διασύνδεση με μικρότερα νησιά αλλά και με προορισμούς, όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Λήμνος. (Τα δρομολόγια των πλοίων αναλυτικά μπορείτε να τα βρίσκεστε και καθημερινά στην εφημερίδα μας). 

Οι συνδέσεις για Πειραιά

Η βασική γραμμή Μυτιλήνη – Πειραιάς παραμένει σταθερή, με καθημερινά σχεδόν δρομολόγια, εκτός Σαββάτου. Πιο συγκεκριμένα, την γραμμή θα εξυπηρετούν δυο πλοία, το «Διαγόρας» και το «Νήσος Σάμος». Αναλυτικά:

  • Το πλοίο «Διαγόρας» της Blue Star Ferries θα εκτελεί δρομολόγια κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, όπου τα πλοία φεύγουν από Μυτιλήνη στις 18:00, φτάνοντας νωρίς το πρωί στον Πειραιά.
  • Το πλοίο «Νήσος Σάμος» της Hellenic Seaways, θα εξυπηρετεί με δρομολόγια το λιμάνι της Μυτιλήνης, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, κι αυτό στις 18:00.  

Οι συνδέσεις από Πειραιά

Αντίστοιχη εικόνα δρομολογίων έχουμε και γι’ αυτά που ξεκινούν από Πειραιά με προορισμό την Μυτιλήνη. Πιο συγκεκριμένα τα δρομολόγια της Δευτέρας, Τετάρτης και της Παρασκευής θα εκτελούνται από το πλοίο «Νήσος Σάμος» της Hellenic Seaways, το οποίο θα αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά στις 20:00 και θα φτάνει στην Μυτιλήνη το πρωί της επόμενης ημέρας. Η Blue Star Ferries με τον «Διαγόρα», «δεσμεύει» τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, εξυπηρετώντας με δρομολόγια την ίδια ώρα, για τους ενδιαφερόμενους με προορισμό την Μυτιλήνη.   

Τα λοιπά δρομολόγια

 Η Μυτιλήνη διατηρεί σταθερή ακτοπλοϊκή «γέφυρα» με τη Χίο με καθημερινά δρομολόγια, ενώ για τις Οινούσσες και τα Ψαρά, πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο προσεγγίσεις, κάθε βδομάδα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη σύνδεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι γραμμές προς Λήμνο, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. 

Κάθε Τετάρτη το «Blue Star Mykonos» σαλπάρει για Λήμνο και Καβάλα με σταθερό δρομολόγιο από Μυτιλήνη στις 10:00 το πρωί, ενώ το Σάββατο το ίδιο πλοίο εξυπηρετεί την περιοχή της Θεσσαλονίκης (και μαζί και την Λήμνο), τις πρωινές ώρες. 

Αντίστοιχα από Καβάλα προς το λιμάνι της Μυτιλήνης, το δρομολόγιο ξεκινάει κάθε Τετάρτη στις 21:30, ενώ από Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη το πλοίο «Blue Star Mykonos» αναχωρεί στις 21:30, μέρα Σάββατο. Από Λήμνο προς Μυτιλήνη τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνδέσεις με Σάμο, Φούρνους, Ικαρία, Μύκονο και Σύρο κάθε Πέμπτη και Κυριακή από το λιμάνι της Μυτιλήνης, δίνοντας περισσότερες επιλογές στους επιβάτες. 

Το «αντίο» του Αριάδνη

Στις 15 Σεπτεμβρίου έριξε αυλαία η έκτακτη παρουσία του «Αριάδνη» στη γραμμή Μυτιλήνης. Το πλοίο είχε ενισχύσει σημαντικά το καλοκαιρινό πρόγραμμα, αποσυμφορώντας τη μεγάλη κίνηση των θερινών μηνών. Η αποχώρησή του αφήνει και μια μικρή «νοσταλγία» στους ταξιδιώτες που το προτίμησαν για τα καλοκαιρινά τους ταξίδια.

Με την ελπίδα στο μέλλον Αλεξανδρούπολη – Σίγρι – Μεστά – Πειραιάς

Ωστόσο εάν και δεν αφορά το επιβατικό κοινό (αλλά με την ελπίδα σύντομα να γίνει και ανοιχτή γραμμή για τους επιβάτες), να θυμίσουμε ότι ένα καλό «άνοιγμα» για τη ναυτιλιακή εξυπηρέτηση του Βορείου Αιγαίου (εάν κι έχει ακόμη πολύ μέλλον μέχρι να πραγματοποιηθεί) αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να χρηματοδοτήσει με 12,5 εκατομμύρια ευρώ τη δημιουργία νέας εμπορικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σίγρι – Μεστά – Πειραιάς. Η υπογραφή “έπεσε” στις 2 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, και ήδη χαρακτηρίζεται ως «ανάσα» για την τοπική οικονομία, φυσικά με το δεδομένο ότι όντως θα γίνει η εμπορική σύνδεση και δεν θα μείνει μόνο στα χαρτιά. 

Η γραμμή σχεδιάστηκε ως καθαρά εμπορική – χωρίς επιβατική μεταφορά – με στόχο να εξυπηρετήσει αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες και φορτία που μέχρι σήμερα ταξίδευαν με αυξημένο κόστος. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της νησιωτικότητας και τη στήριξη περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως ο Έβρος. Ωστόσο, τα ερωτήματα που ήδη διατυπώνονται από το κοινό (κι εύλογα θα πει κανείς) είναι αν θα μπορούσε να αποκτήσει και επιβατικό χαρακτήρα. 

Τα Μεστά της Χίου αποτελούν ένα παραδοσιακό χωριό με ζωντανό τουριστικό ενδιαφέρον από «πλούσιες» και δημοφιλείς περιοχές της Τουρκίας (κι όχι μόνο), ενώ το Σίγρι της Λέσβου με το λιμάνι του, είναι η «πύλη» προς τη Δυτική Λέσβο, με προορισμούς όπως η Ερεσός, ο Μεσότοπος και η Βατούσα με την γραφικότητα και την αρχοντιά τους, που πάντα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Μια επιβατική επέκταση της γραμμής θα έδινε στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να κινούνται γρηγορότερα ανάμεσα σε δύο όμορφες νησιωτικές περιοχές που σήμερα παραμένουν σχετικά απομονωμένες σε σχέση με τα «κέντρα» των νησιών. 

Επιπλέον, η απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά θα μπορούσε να προσφέρει στους κατοίκους της Δυτικής Λέσβου μια εναλλακτική λύση μετακίνησης, χωρίς την ανάγκη να μετακινούνται οδικώς μέχρι τη Μυτιλήνη. Εάν κι η νέα γραμμή γεννήθηκε (και ελπίζουμε να την δούμε και να υλοποιείται) με εμπορικό χαρακτήρα, ευελπιστούμε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μελλοντική διεύρυνση σε επιβατική, που θα εξυπηρετεί όχι μόνο την οικονομία, αλλά και τους ανθρώπους και τον τουρισμό.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση