“Έρχονται” 1.021 θέσεις στην Πυροσβεστική

Spread the love

Με την είσοδο του 2026 σήμανε και η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα προκήρυξη για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης προχωρά σε εκτεταμένη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της, με μόνιμες προσλήψεις που καλύπτουν σχεδόν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Οι προσλήψεις θα γίνουν με δύο τρόπους και μέσω Πανελληνίων όπως προβλέπεται αλλά και μέσω ΑΣΕΠ για άλλες ειδικότητες και θα εξηγήσουμε παρακάτω. Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό το ΑΣΕΠ εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να έχει βγει στον αέρα στο πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά συνολικά 1.021 μόνιμες θέσεις και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των 19.598 μόνιμων προσλήψεων που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για το Δημόσιο το 2026. Η Πυροσβεστική συγκαταλέγεται στους βασικούς φορείς που θα ενισχυθούν και αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα τελευταία χρόνια, οι αυξημένες ανάγκες για πυροπροστασία, η ένταση των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι συνεχείς επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν αναδείξει σοβαρά κενά σε προσωπικό και εξειδίκευση σε όλη τη χώρα.

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης φαίνεται να δίνει πλέον προτεραιότητα στη στελέχωση της Πυροσβεστικής, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καμία στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Σε πολλές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές, οι ελλείψεις είναι χρόνιες, ενώ μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει επιβαρυνθεί από υπερωρίες και συνεχόμενες επιχειρήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαδικασίες προσλήψεων επιταχύνονται, με στόχο την ουσιαστική ανανέωση και ενίσχυση του Σώματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η νέα προκήρυξη δεν αφορά μόνο νέους υποψηφίους, αλλά δίνει και μια ουσιαστική ευκαιρία μονιμοποίησης σε στελέχη που ήδη υπηρετούν ως συμβασιούχοι πυροσβέστες. Οι εποχικοί και συμβασιούχοι πυροσβέστες αποτελούν εδώ και χρόνια βασικό πυλώνα της επιχειρησιακής λειτουργίας, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο. Η προοπτική μόνιμης εργασίας αναμένεται να ενισχύσει το ηθικό τους, αλλά και να διασφαλίσει τη διατήρηση πολύτιμης εμπειρίας εντός του Σώματος.

Όπως αναφέραμε, οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με διαφορετικές διαδικασίες, ανάλογα με την κατηγορία και την ειδικότητα. Για τις επιχειρησιακές θέσεις πυροσβεστών και αξιωματικών, η επιλογή θα γίνει μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ για τις θέσεις εξειδίκευσης, όπως μηχανικοί, τεχνικοί, πληροφορικοί, χειριστές εναέριων μέσων και διοικητικό προσωπικό η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται για τις μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Η κατανομή των 1.021 θέσεων καλύπτει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) προβλέπονται 70 θέσεις Δόκιμων Ανθυποπυραγών, 260 θέσεις Δόκιμων Πυροσβεστών και 600 θέσεις Πυροσβεστών γενικών καθηκόντων, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της επιχειρησιακής δύναμης. Στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ) περιλαμβάνονται θέσεις διοικητικών, νομικών και οικονομικών στελεχών, μηχανικών τεχνικών εναέριων μέσων, ειδικών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και πλοηγών και χειριστών εναέριων μέσων. Αντίστοιχα, στην Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕ) προβλέπονται θέσεις πληροφορικής, πλοηγών μηχανικών και τεχνικών οχημάτων.

Η κατανομή των 1.021 θέσεων

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

  • Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί: 70
  • Δόκιμοι Πυροσβέστες: 260
  • Πυροσβέστες γενικών καθηκόντων: 600

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

  • Διοικητικών, Νομικών και Οικονομικών: 10
  • Μηχανικοί Τεχνικών Εναέριων Μέσων: 15
  • Πληροφορικής & Επικοινωνιών: 10
  • Πλοηγοί, Τεχνικοί Οχημάτων, Χειριστές Εναέριων Μέσων: 27

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

  • Πληροφορικής & Επικοινωνιών: 9
  • Πλοηγοί Μηχανικοί: 10
  • Τεχνικοί Οχημάτων: 10

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση