Σκηνές που παραπέμπουν σε σοβαρά υγειονομικά ζητήματα εκτυλίσσονται στην Αγιάσο, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι το πολυσυζητημένο έργο του βιολογικού καθαρισμού όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα, αλλά άνοιξε έναν νέο κύκλο ταλαιπωρίας, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές ενοχλητικά έντομα.
Μετά τα περιστατικά επιστροφής βοθρολυμάτων σε κατοικίες, που είχαν ήδη προκαλέσει οργή και πανελλαδική δημοσιότητα όταν αναδείχτηκε το πρόβλημα από τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ, ένα νέο φαινόμενο προκαλεί αναστάτωση. Πρόκειται για τη μαζική εισβολή κατσαρίδων μέσα σε σπίτια, μέσω αποχετεύσεων και σιφονιών. Οι εικόνες που καταγράφουν οι κάτοικοι, μάλιστα εν μέσω Απριλίου, είναι σοκαριστικές και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη δημόσια υγεία.

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί;»
Η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Κάτοικοι κάνουν λόγο για καθημερινό αγώνα επιβίωσης μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
«Μαζεύουμε κατσαρίδες με τις σακούλες. Βγαίνουν από παντού. Ζούμε με εντομοκτόνα στο χέρι», καταγγέλλει κάτοικος από την περιοχή Αγριάς. «Έχω μια μητέρα 87 χρονών. Είναι δυνατόν να ζει έτσι; Τι περιμένουν; Να θρηνήσουμε ανθρώπους για να καταλάβουν;».
Οι μαρτυρίες σκιαγραφούν μια κατάσταση εκτός ελέγχου, όπου η καθημερινότητα έχει γίνει δύσκολη. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για πλήρη αδυναμία προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους.
Το έργο του βιολογικού καθαρισμού, που παρουσιάστηκε ως λύση σε χρόνιες παθογένειες, φαίνεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, να έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε συγκεκριμένες γειτονιές. Αυτό που λένε οι κάτοικοι είναι ότι από τότε που σκάφτηκε το χωριό τους και μπήκαν οι αγωγοί για το βιολογικό, έχουν αρχίσει τα προβλήματα και μάλιστα προβλήματα που παρατηρούνται και σε περιοχές που δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί στο νέο δίκτυο!
Αρχικά, τα προβλήματα με τα βοθρολύματα που επέστρεφαν μέσα σε κατοικίες είχαν σημάνει συναγερμό. Παρά τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν και τη μερική εκτόνωση της κατάστασης, η νέα κρίση με τις κατσαρίδες επαναφέρει το ζήτημα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Οργή για τη ΔΕΥΑΛ
Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται η ΔΕΥΑΛ, την οποία οι κάτοικοι κατηγορούν για αδράνεια και καθυστερημένα αντανακλαστικά. Παράλληλα, η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα δέχεται ισχυρό πολιτικό πλήγμα, καθώς τής αποδίδονται ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης.
«Ο δήμαρχος δεν βλέπει τι συμβαίνει;» διερωτώνται κάτοικοι, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις αντί για επικοινωνιακές διαβεβαιώσεις.
Από την πλευρά του, ο Κοινοτάρχης, Μιχάλης Κουταλέλης, εμφανίζεται να στηρίζει ενεργά τους κατοίκους, ωστόσο ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η ΔΕΥΑΛ έδειξε αντανακλαστικά και προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται άμεσα παρέμβαση απολυμαντικής εταιρείας, ακόμη και εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.
Ωστόσο, για πολλούς κατοίκους, αυτά τα μέτρα θεωρούνται «ασπιρίνες» μπροστά σε ένα βαθύτερο πρόβλημα που απαιτεί ριζική τεχνική αντιμετώπιση.
Η Μαρία Σηφάκη
Την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ κρύβεται από το χωριό, η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μαρία Σηφάκη, υπογράμμισε ότι από πλευράς της υπηρεσίας της έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν έφραξε ένα τμήμα του αποχετευτικού, το οποίο η ΔΕΥΑΛ φρόντισε να ξεμπλοκάρει άμεσα. Ωστόσο προέκυψε το ζήτημα με τις κατσαρίδες, το οποίο και αυτό θα αντιμετωπιστεί σήμερα Μεγάλη Πέμπτη από συνεργείο που θα κάνει απολύμανση.
Η έκταση του φαινομένου εγείρει πλέον ευθέως θέμα δημόσιας υγείας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η υπόθεση να πάρει και νομικές διαστάσεις, καθώς κάτοικοι εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.
Το βασικό ερώτημα είναι πώς ένα έργο, όπως ο βιολογικός, που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων, κατέληξε να απειλεί την καθημερινότητά τους. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί, κάνοντας λόγο για αυξημένη παρουσία κατσαρίδων ακόμη και μέσα στις κατοικίες τους. Όπως σημειώνουν, αν το πρόβλημα είναι ήδη τόσο έντονο από τον Απρίλιο, η κατάσταση το καλοκαίρι ενδέχεται να γίνει αφόρητη, οδηγώντας ακόμη και σε εγκατάλειψη σπιτιών.
[/timed-content-server]



