Μπουρλότο, άναψε, χθες, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, Πανάγος Κουφέλος, ο οποίος το απόγευμα με γραπτή του καταγγελία κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα ότι έχει αφήσει χωρίς τεχνικό έλεγχο αυτοκίνητα και εν προκειμένω απορριμματοφόρα του Δήμου, ζητώντας εξηγήσεις και μιλώντας για ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση.
Καθώς η συγκεκριμένη καταγγελία είναι πολύ σοβαρή, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η απάντηση του Δήμου, καθώς μια τέτοια καταγγελία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, δεδομένου ότι δεν αφορά μόνο το Δήμο, αλλά συμπαρασύρει και υπηρεσίες ελέγχου, όπως εν προκειμένω την Τροχαία. Μοιάζει αδιανόητο για βαρέα οχήματα, όπως είναι τα απορριμματοφόρα, στα οποία επιβαίνουν εργάτες και οδηγοί, και κινούνται στους δρόμους της πόλης και των χωριών μας να έχουν μια τέτοια έλλειψη (και προφανώς αν υπάρχει τέτοια έλλειψη αυτό δεν έχει να κάνει με εξοικονόμηση του κόστους των παραβόλων του ΚΤΕΟ, αλλά με άλλες επισκευές που πρέπει να προηγηθούν για να γίνει ο έλεγχος), εφόσον η συντήρηση των οχημάτων και ο τεχνικός έλεγχος καλύπτονται οικονομικά από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος οικονομία σε αυτά όταν παίζεται το κεφάλι του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πρόσφατα είχαμε και ένα θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο δεν υπήρχε ευθύνη του οδηγού του Δήμου, υπήρχε όμως εμπλοκή του απορριμματοφόρου αυτοκινήτου.
Η καταγγελία Κουφέλου
Μιλώντας για κατάσταση που αποκαλύπτεται αλλά δεν εξηγεί πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουφέλος αναφέρει ότι «η κατάσταση που αποκαλύπτεται σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο των δημοτικών οχημάτων δεν είναι απλώς ανησυχητική αλλά επικίνδυνη!
Οι πολιτικά αρμόδιοι βρίσκονται εκτεθειμένοι καθότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν οχήματα που δεν πέρασαν ποτέ ΚΤΕΟ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οχήματα που όφειλαν να διαθέτουν ενεργό δελτίο τεχνικού ελέγχου κυκλοφορούσαν χωρίς αυτό.
Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι απορριμματοφόρα του Δήμου, φαίνεται να επιχειρούσαν χωρίς ισχύον ΚΤΕΟ, παρά το ότι είχαν εγκριθεί οι σχετικές δαπάνες και πιστώσεις από τα αρμόδια όργανα».
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης διερωτάται αν «ο κ. Χριστόφας ως πολιτικός προϊστάμενος γνωρίζει αν κυκλοφορούν οχήματα του Δήμου χωρίς ΚΤΕΟ. Γνωρίζει να μας πει γιατί ενώ υπάρχουν σχετικές αποφάσεις από την Δημοτική Επιτροπή, αυτές δεν εφαρμόζονται;
Γνωρίζει να μας πει τα παράβολα που εκδόθηκαν και πληρώθηκαν με χρήματα των Δημοτών τι απέγιναν;». Και συνεχίζει λέγοντας ότι πέρα από την κακοδιαχείριση που χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή Χριστόφα, αυτό που προέχει και δυστυχώς αγνοεί παντελώς, είναι η ασφάλεια των εργαζομένων.
«Όταν βαρέα οχήματα κυκλοφορούν χωρίς τεχνικό έλεγχο, δεν τίθεται μόνο ζήτημα νομιμότητας αλλά και ζήτημα ζωής και θανάτου για τους εργαζόμενους και τους πολίτες.
Αλήθεια υπάρχει Τεχνικός Ασφαλείας στον Δήμο; Έχει ενημερωθεί; Έχει τηρήσει τα προβλεπόμενα;», διερωτάται ο κ. Κουφέλος, τονίζοντας ότι «η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ο κ. Χριστόφας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακά τερτίπια και όμορφες φωτογραφίες χωρίς περιεχόμενο.
Η αδιαφορία, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση εκθέτουν τον Δήμο και το κυριότερο θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Ο κ. Κουφέλος ζητά στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κατατεθεί αναλυτική κατάσταση των οχημάτων που κινούνται με πλήρη στοιχεία, ώστε να έχουν γνώση οι δημότες και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.



