Στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο, την Κυριακή, το κοινό της Μυτιλήνης έζησε άλλη μια εμπειρία TEDxLEsvos. Ενδιαφέρουσες ομιλίες, άψογη διοργάνωση και εκπληκτικά δρώμενα που κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα. Με έντονες αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα κορυφαία στιγμή του 2ου TEDxlesvos ο χορός των προσφυγόπουλων που άνοιξαν το τρίτο μέρος της εκδήλωσης, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα, σε ένα νέο ξεκίνημα στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου.
Ψυχή της φετινής διοργάνωσης ο Μαρσέλος Ραλλίδης, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση με ένα θερμό καλωσόρισμα και αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε η λαμπερή Κατερίνα Γκαγκάκη που άρχισε να βάζει το κοινό στη λογική της αναζήτησης της δικής τους Οδύσσειας και Ιθάκης, όπως ήταν και ο γενικός τίτλος.
Η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Νένα Γαλανίδου άνοιξε τον κύκλο ομιλιών περιγράφοντας το πώς πέρασε από το Λισβόρι, από τον κόλπο της Καλλονής, μία παλαιολιθική κοινότητα. Ο Αλέξανδρος Λουπασάκης, Ιδρυτής του Θεραπευτικού Προγράμματος Κλινικής Γέλιου εξήγησε πώς στο ταξίδι προς την Ιθάκη μπορεί να παίξει ρόλο το εσωτερικό γέλιο.
Ο Βασίλης Γεροντάκος, φωτογράφος, μίλησε για τη δύναμη της εικόνας. Ακολούθησε δρώμενο από ομάδα τεσσάρων ηθοποιών των “Αστέγων” για την Πηνελόπη.
Πρώτος ομιλητής της δεύτερης περιόδου ήταν ο Γιάννης Μανδάλας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων των Mastiha shop. Ένα brandname που ακούγεται σε όλο τον κόσμο πως κατακτά το κοινό του. Η Οδύσσεια στο κόσμο των επιχειρήσεων είναι στόχος αυτής της ομιλίας και η ουσία της κρύβεται στο ότι δεν πρέπει να βρίσκει ποτέ Ιθάκη.
Ακολούθησε στη συνέχεια ο Γερμανός ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων Stefan Streich, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πατρίδα του τη Λέσβο και στο χωριό Στύψη βρίσκεται πλέον το σπίτι του. Τα σπαστά ελληνικά του “Στέφανου” (όπως του αρέσει να τον φωνάζουν), με προφορά Μυτιληνιού, κέρδισαν το κοινό.
Ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, αμέσως μετά μίλησε για την αγάπη του για το βιβλίο. Στη μαγεία που κρύβει κάθε βιβλίο, στην αθανασία που έρχεται με κάθε ανάγνωσμα, στη φαντασία που ανοίγει παράθυρα σε νέους κόσμους.
Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης άνοιξαν προσφυγόπουλα που χόρεψαν στη σκηνή ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, που συγκίνησαν, εισπράττοντας το ενθαρρυντικό χειροκρότημα από όλη την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης.
Άλλη μια ομιλία που ξεχώρισε ήταν εκείνη της Ιωάννας-Μαρίας Γκέρτσου, που συνόδευσε την “Μαίη”, για να κάνει την δική της ομιλία, ως σκύλος οδηγός τυφλού!
Η Ρεβέκκα Παιδή, μίλησε στη συνέχεια για Διεθνείς Σχέσεις. Μέσω skype ο εργοθεραπευτής Ευστράτιος Αλεξάνδρου (που λόγω ενός προσωπικού προβλήματος δεν κατάφερε να έρθει στη Λέσβο), μίλησε για την ανάγκη να λειτουργούν όλες οι αισθήσεις μας στο έπακρο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του σύγχρονου περιβάλλοντος.
Τελευταία περίοδος άνοιξε με τον “Σαρλό” και το περίφημο ξύρισμα του “Μεγάλου Δικτάτορα”. Ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης και ο Βαγγέλης Ντάβας εντυπωσίασαν σε μία πολύ υψηλού επιπέδου μίνι παράσταση που ξεσήκωσε όλο τον κόσμο.
Δέκατος ομιλητής στη σειρά ο Νίκος Τζαβίδης, καθηγητής Στατιστικής Μεθοδολογίας, που με τον λόγο του μας έβαλε στη θέση κάθε οικονομικού μετανάστη. Μία ομιλία που μέσα από την αλήθεια της, επέβαλλε να ψάξουμε στο λεξικό της συνείδησής μας για τη λέξη “ξένος”.
Ο τελευταίος ομιλητής, ο καθηγητής Οικολογίας Ανδρέας Τρούμπης, έκανε μια αναδρομή στην αέναη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, πέρασε μέσα από τα μαθηματικά, την ιστορία, ακόμη και την τέχνη για να σηματοδοτήσει τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας.
Το φετινό TEDxLesvos έκλεισε με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του χορευτικού group Stumfunkya, του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης ανανεώνοντας το ραντεβού μέχρι το επόμενο TEDx στη Λέσβο!