Με τέσσερα λιμάνια της Τουρκίας είναι συνδεδεμένη ακτοπλοϊκά η Μυτιλήνη. Είναι γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι με την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τα νησιά από την Τουρκία και αντίθετα, πληθαίνουν τα δρομολόγια και οι επιλογές για τους ταξιδιώτες όσον αφορά τον τόπο προορισμού στα απέναντι παράλια.
Έτσι για φέτος εκτός από τα καθημερινά δρομολόγια Μυτιλήνη-Αϊβαλί και αντίστροφα, υπάρχει και το Μυτιλήνη- Αλίαγα, επίσης με καθημερινά δρομολόγια. Παράλληλα κάθε απόγευμα αναχωρεί από τη Μυτιλήνη πλοιάριο για το Δικελί, όπως και από το Δικελί κάθε πρωί έρχεται καραβάκι στη Μυτιλήνη (δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς αυθημερόν). Το δρομολόγιο αυτό ωστόσο έχει την ιδιαιτερότητα ότι φέρνει τον ταξιδιώτη πιο κοντά στη Σμύρνη, αφού με το καραβάκι θα κάνει τη διαδρομή σε 20 λεπτά μέχρι το Δικελί και από εκεί με ένα μίνι βαν θα φτάσει στη Σμύρνη σε 1 ώρα και 30 λεπτά! Πρόκειται για ένα ελκυστικό δρομολόγιο όσον αφορά αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν τη Σμύρνη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα άλλη μια εταιρεία αναμένεται να προσθέσει κι αυτή καθημερινά δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνη-Αϊβαλί, και κάθε Πέμπτη θα κάνει και προσφορές, ενώ θα ξεκινήσει και ακόμα μια γραμμή που θα συνδέει τη Μυτιλήνη με το Ακτσάι με δρομολόγια κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Όσον αφορά τη γραμμή Μυτιλήνη-Σμύρνη που τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεκινήσει δρομολόγια, αυτά πλέον δεν εκτελούνται γιατί, όπως δήλωσαν οι πλοιοκτήτες, η γραμμή ήταν ζημιογόνα μια και ήταν ακριβά τα καύσιμα και δεν είχε μεγάλη ζήτηση.
Αν και βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού διανύοντας τον Ιούλιο, η επιβατική κίνηση προς τη Λέσβο είναι μάλλον υποτονική όσον αφορά τις αφίξεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσαν ταξιδιωτικοί πράκτορες, στη Μυτιλήνη μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει οι Έλληνες επισκέπτες που είτε κατάγονται από τη Λέσβο και έρχονται για διακοπές στα χωριά τους, είτε είναι επισκέπτες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα που παραδοσιακά επιλέγουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα οικονομικά της μέσης ελληνικής οικογένειας δεν επιτρέπουν πλέον έστω και ολιγοήμερες διακοπές, αν και φέτος δεν έχουν αυξηθεί τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε σχέση με πέρσι.
Απεναντίας η κίνηση από την Τουρκία είναι πολύ αυξημένη ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι οι Τούρκοι επισκέπτες σώζουν την κατάσταση. Αν και επωμίζονται το επιπλέον κόστος της βίζας εκτός από το εισιτήριο για να έρθουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τουρισμό, εντούτοις επιλέγουν να ταξιδέψουν και να έρθουν στο νησί όχι μόνο για βόλτα αλλά για να ψωνίσουν, να φάνε και να διασκεδάσουν αφήνοντας χρήματα σε επιχειρήσεις και καταστήματα.
Αντίθετα οι Έλληνες δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα να κάνουν πλέον διακοπές, ειδικά σε μακρινές αποστάσεις λόγω του κόστους των εισιτηρίων, αλλά ούτε και να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε ξενοδοχεία και φαγητό γι’ αυτό και πολλοί επιλέγουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία μπορούν να μαγειρέψουν ώστε να μειώσουν τα έξοδα διαμονής. Οι τουριστικοί πράκτορες θεωρούν ότι το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν πλέον οι Μυτιληνιοί ως μια εναλλακτική σωτήρια λύση, να δουλέψουν με υπευθυνότητα και συνέπεια, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλοξενίας προς τους τουρίστες αυτής της χώρας, οι οποίοι επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, εκτιμούν τη φιλοξενία και την αγορά της Λέσβου, ψωνίζοντας πολλά προϊόντα και αφήνοντας χρήματα στις επιχειρήσεις και σώζοντας την κατάσταση από την μικρή προσέλευση Ελλήνων αλλά και ευρωπαίων, οι οποίοι δείχνουν διστακτικοί στο να επιλέξουν τα νησιά μας για τις διακοπές τους.
Θα.Β.



