Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου να προχωρήσει την Κυριακή στην κοπή του άρρωστου πεύκου που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο, στο Kιόσκι.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, επί θητείας του τότε Γενικού Γραμματέα Μανώλη Κουτουλάκη, είχε επιχειρηθεί η κοπή του δέντρου. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, σπεύδοντας να το αγκαλιάσουν συμβολικά, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να διασωθεί.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, τεκμηριώθηκε πλήρως ότι το πεύκο είχε προσβληθεί από ασθένεια που προκαλεί απώλεια της ελαστικότητας των κλαδιών, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θραύσης τους ακόμη και με μέτριους ανέμους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμούς πεζών. Μάλιστα η προσπάθεια επί Κουτουλάκη να κοπεί το δέντρο έγινε όταν έσπασε ένα κλαδί το οποίο έπεσε και παραλίγο και να σκοτώσει άνθρωπο, καθώς «έσκασε» σχεδόν δίπλα σε πεζό που περνούσε από κάτω ανυποψίαστος.
Για δύο χρόνια, ο χώρος παρέμεινε αποκλεισμένος με κορδέλες σήμανσης, προκειμένου να αποτρέπεται η διέλευση πεζών που καθημερινά εξυπηρετούνται από τη Γενική Γραμματεία ή κατευθύνονται προς τα δικαστήρια, ώστε να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.
Την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, καθώς και της συναίνεσης των κατοίκων, ξεκίνησαν οι εργασίες κοπής του δέντρου. Η Τροχαία βρέθηκε επί ποδός στην περιοχή ρυθμίζοντας την εκ περιτροπής κυκλοφορία, καθώς υπήρξε ταλαιπωρία στους οδηγούς. Ωστόσο όταν ο εργολάβος έφυγε διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο τμήμα του δέντρου είχε μείνει στη θέση του, όπως βλέπετε, ο κορμός με τη διχάλα!
Και το ερώτημα είναι γιατί να μείνει αυτό το άψυχο κουφάρι του δέντρου όρθιο στο σημείο, χωρίς τα κλαδιά, και να μην καρατομηθεί από τη ρίζα; Ενώ ο χώρος που καταλαμβάνει να αξιοποιηθεί, ακόμα και με τη μεταφορά και την ανάδειξη της προτομής του Ναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη, από τη γωνιά αυτή πίσω από τις ταμπέλες και τα δέντρα που βρίσκεται αθέατος στην προκυμαία, σε ένα σημείο όπως το Κιόσκι, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, στην κορυφή της πόλης, μπροστά από το κάστρο. Τι θα προσφέρει ο άψυχος κορμός δεν το καταλαβαίνουμε.





