Την αδιαμεσολάβητη ματιά των πολιτών πέντε χωρών, που αποτελούν αφετηρίες και ενδιάμεσους σταθμούς στη διαδρομή των προσφύγων προς ένα καλύτερο μέλλον, επιχειρεί να διερευνήσει και να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το πρότζεκτ με τίτλο “Home – New Home”.
Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το εκπαιδευτικό κινηματογραφικό ινστιτούτο “StoryDoc” που συνεργάζεται με τη ΜΚΟ από την Ιορδανία “Arab Women Media Center”, την παλαιστινιακή οργάνωση “Young Palestinian Filmmakers Society”, το τουρκικό πανεπιστήμιο “Yasar University” και την Ένωση “Istanbouli Theatre Tyro Association for Artists” στον Λίβανο. Το εγχείρημα υλοποιείται διεθνώς με την υποστήριξη του “Anna Lindh Foundation” και του Ινστιτούτου Γκαίτε.
Στόχος του προγράμματος είναι οι κάτοικοι έξι πόλεων, της Αθήνας και της Μυτιλήνης στην Ελλάδα, της Σμύρνης στην Τουρκία, της Τύρου στον Λίβανο, του Αμμάν στην Ιορδανία και της Ραμάλα στην Παλαιστίνη, να γνωρίσουν τους πρόσφυγες, να τους κατανοήσουν και να αποτυπώσουν τη ματιά τους σε ντοκιμαντέρ.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν σειρά κινηματογραφικών σεμιναρίων, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα κορυφωθεί με την παραγωγή ντοκιμαντέρ τα οποία θα προβληθούν από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 2017 και στις έξι πόλεις.
Επιδίωξη είναι να παραχθούν 10 ταινίες μικρού μήκους στην Αθήνα και άλλες 10 στις υπόλοιπες πέντε πόλεις. «Στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθεί ότι το πρόβλημα έχει παγκόσμια διάσταση καθώς και να υπογραμμισθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες», επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Οι θεματικές ενότητες τις οποίες θα καλύψουν τα ντοκιμαντέρ αφορούν στην καθημερινότητα των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας, στην εκπαίδευση, στα θύματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, στην αναζήτηση εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης, στην περιπέτεια των ασυνόδευτων παιδιών, στις οικογένειες που χωρίζονται λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς και κάνουν προσπάθειες επανένωσης, και στον εθελοντισμό.