Άρης Γραικούσης: «Χαίρομαι που επιστρέφω στη Μυτιλήνη»

Spread the love

Τον πιανίστα Άρη Γραικούση στο ρεσιτάλ “Μουσικοί συσχετισμοί” θα έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει το κοινό της Μυτιλήνης σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου έχει εμφανισθεί. Τα “Νέα της Λέσβου” κουβέντιασαν με τον σπουδαίο Έλληνα μουσικό, ο οποίος διδάσκει πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Πρώτη φορά εμφανίζεστε στο κοινό της Μυτιλήνης;

«Είναι η δεύτερη φορά που θα εμφανιστώ στην Μυτιλήνη. Η πρώτη φορά ήταν το 2014 στα πλαίσια του φεστιβάλ των νησιών. Είχαμε παίξει στην μαρίνα Μυτιλήνης με την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου, την παράσταση που κάνουμε μαζί με τίτλο “Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία”. Το κοινό ήταν πολύ ένθερμο και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να εμφανιστώ ξανά εδώ!».

-Το πρόγραμμα Μουσικοί συσχετισμοί έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία όπου έχει παρουσιασθεί και έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια. Τι περιλαμβάνει, τι θα ακούσουμε στο ρεσιτάλ της Τετάρτης;

«Το πρόγραμμα “Μουσικοί συσχετισμοί” ξεκίνησε από μία ιδέα που είχα, να συνταιριάξω διαφορετικούς συνθέτες και στιλ, αλλά και να απευθυνθώ σε πιο ευρύ κοινό και όχι μόνο στους φίλους της κλασικής μουσικής. Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε 7 ενότητες και περιλαμβάνει διάσημα κλασικά κομμάτια, όπως το asturias του Αλμπένιθ, τον χορό των σπαθιών του Χατσατουριάν, αγαπημένα κινηματογραφικά θέματα από τις ταινίες “Άρωμα γυναίκας”, “Frida”, Amelie”, “ Cinema pardiso” από αγαπημένους συνθέτες, (Morricone, Tiersen, C. Chaplin και πολλούς ακόμα). Επίσης τραγουδάω μέσα στο πρόγραμμα και τραγούδια όπως το τραγούδι της λίμνης της Ε. Καραΐνδρου, το Smile του Chaplin κ.ά.».

Το ξεχωριστό σημείο στο πρόγραμμά σας είναι ότι ερμηνεύετε και κάποια από τα τραγούδια που παίζετε. Τι σημαίνει το τραγούδι για σας;

«Το τραγούδι είναι πάντα πιο άμεσο στην επικοινωνία με το κοινό, εκεί που η μουσική ρέει, μπαίνει και η φωνή για να δώσει μία ακόμη πινελιά και ένα ιδιαίτερο χρώμα μέσα στο πρόγραμμα. Επέλεξα τραγούδια που αγαπώ σε πέντε γλώσσες από την παγκόσμια ανθολογία και που ταιριάζουν με το υπόλοιπο πρόγραμμά μου».

Σαν καθηγητής πιάνου, πιστεύετε ότι όλοι μπορούν να μάθουν μουσική ή το ταλέντο το καθορίζει   αυτό;

«Η μουσική είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης αλλά και της παιδείας γενικότερα. Όλοι θα έπρεπε να έχουν γνώση από κάποιο όργανο, είτε στην κλασική, ή παραδοσιακή, ή σύγχρονη μουσική. Το ταλέντο είναι πάντα ένα παραπάνω προσόν για να προχωρήσει κανείς πιο εύκολα ή πιο γρήγορα και είναι έμφυτο. Χρειάζεται πάντα όμως προσωπική δουλειά και μελέτη για την εκμάθηση της μουσικής».

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση