Χαρτογραφώντας τα προβλήματα του εγκεφάλου

Spread the love

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στους πάσχοντες από εγκεφαλικούς όγκους και τις οικογένειές τους, καθώς κάθε χρόνο η 8η Ιουνίου τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων και αυτό θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2000, με πρωτοβουλία της Γερμανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Όγκων.

Ο εγκεφαλικός όγκος είναι οποιοσδήποτε ενδοκρανιακός όγκος, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαίρεση κυττάρων. Οι εγκεφαλικοί όγκοι διακρίνονται σε πρωτογενείς, που εμφανίζονται από μόνοι τους, χωρίς να έχει γίνει μετάσταση από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, και σε δευτερογενείς, που είναι μεταστάσεις καρκίνων από διαφορετικά όργανα του σώματος.

Είναι σημαντικό πως τα τελευταία χρόνια στο Βοστάνειο γίνονται επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης και αντιμετώπισης προβλημάτων από εγκεφαλικούς όγκους από τους νευροχειρουργούς, οι οποίοι πλέον μονιμοποιούνται και άρα η τοπική κοινωνία μπορεί να αισθάνεται θωρακισμένη για προβλήματα της αρμοδιότητας των νευροχειρουργών.

Για έναν ασθενή που θα πληροφορηθεί από τον γιατρό του ότι είχε εγκεφαλικό όγκο η γη χάνεται κάτω από τα πόδια του, καθώς οι εγκεφαλικοί όγκοι θεωρούνται ως μια σοβαρή και θανατηφόρα νόσος. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ακριβώς, δεδομένου πως δεν είναι όλοι οι όγκοι του εγκεφάλου κακοήθεις, αλλά και για τους κακοήθεις όγκους έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο σε επίπεδο νευροχειρουργικής όσο και σε επίπεδο θεραπειών που εφαρμόζονται.

Ας δούμε όμως τα προβλήματα του εγκεφάλου:

Αγγειακές Δυσπλασίες

 Οι Αγγειακές Δυσπλασίες θεωρούνται ανωμαλίες του αγγειακού συστήματος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και οφείλονται στην παθολογική ανάπτυξη των αγγείων τους.

Διαχωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το είδος των αγγείων.

Μηνιγγιώματα

 Τα Μηνιγγιώματα είναι όγκοι, συνήθως καλοήθεις, οι οποίοι αναπτύσσονται κατά βάση με αργό ρυθμό και γι’ αυτό συχνότερα είναι ασυμπτωματικά.

Αποτελούν τον συχνότερο καλοήθη όγκο του εγκεφάλου και εμφανίζονται συνήθως αργά στη ζωή (7η δεκαετία), με εξαίρεση τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία σε νεαρή ηλικία, αυτούς που φέρουν συγκεκριμένες γονιδιακές διαταραχές, όπως και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία.

Ακουστικά Νευρινώματα

 To ακουστικό νευρίνωμα αποτελεί καλοήθη όγκο που προέρχεται από νευρικά κύτταρα της όγδοης κρανιακής συζυγίας που σχετίζεται με την ακοή και τη διατήρηση της ισορροπίας. Εξελίσσεται βραδέως προκαλώντας συμπτώματα όταν αυξηθεί αρκετά σε μέγεθος όπως οι εμβοές, η απώλεια ακοής και οι διαταραχές στην ισορροπία.

Αδενώματα Υποφύσεως

 Τα αδενώματα υποφύσεως αποτελούν καλοήθη νεοπλάσματα επιθηλιακής προέλευσης που προέρχονται από τον πρόσθιο λοβό της υποφύσεως. Με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα αποτελούν το 10% των ενδοκρανιακών νεοπλασμάτων, ενώ σε αυτοψίες ανευρίσκονται σε ποσοστό έως και 15%.

Γλοιώματα

 Τα γλοιώματα αποτελούν τους συχνότερους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου στους ενήλικες. Συχνότερα είναι τα πολύμορφα γλοιοβλαστώματα (>60%) τα αναπλαστικά αστροκυττώματα (10-15%) και οι λοιποί ιστολογικοί τύποι.

Εγκεφαλικές Μεταστάσεις

 Οι εγκεφαλικές μεταστάσεις αναπτύσσονται περίπου στο 40%-50% των ασθενών με καρκίνο και στην πλειοψηφία τους είναι συμπτωματικές. Η βελτιωμένη συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία) έχει οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο και στην αύξηση της εμφάνισης εγκεφαλικής νόσου ως την μοναδική περιοχή υποτροπής. Έτσι η αποτελεσματικότητα αλλά και η τοξικότητα της θεραπείας των εγκεφαλικών μεταστάσεων καθίσταται πιο σημαντική στις μέρες μας.

Νευραλγία του Τριδύμου

 Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου, γνωστή στο ευρύ κοινό και ως “νευραλγία τριδύμου”, είναι μία πάθηση που συνοδεύεται από έντονο πόνο, επαναλαμβανόμενο αλλά μικρής διαρκείας, στην περιοχή κατανομής του νεύρου, δηλαδή, στην περιοχή του προσώπου (άνω/κάτω γνάθος, κρόταφος, μέτωπο και οφθαλμός).

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση