Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν από σήμερα σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής καθώς και στο Πλωμάρι, καθώς 18 ημέρες μετά το σεισμό- παρά τις εξαγγελίες – δεν έχει εκδοθεί καμιά απολύτως υπουργική απόφαση ούτε για το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ περίπου, αλλά ούτε και για την καταβολή του ενοικίου. Πέρα απ’ αυτό καταγράφονται περιστατικά αισχροκέρδειας από ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση ζητώντας ενοίκια 400 -500 ευρώ καθώς και τρία ενοίκια μπροστά !
Με πρωτοβουλία του Δήμου από την πρώτη μέρα του σεισμού και με δαπάνες του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περίπου 250 άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Όμως από την αρχή είχε γίνει γνωστό ότι μέχρι 30 Ιουνίου θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί, αφού και το κόστος μαζί με τη σίτιση για το δήμο αυτές τις 18 ημέρες αγγίζει τα 300.000 ευρώ ,ενώ από την άλλη μεριά και τα ξενοδοχεία χρειάζονται τα δωμάτια για την τουριστική σεζόν.
Χθες όμως μια μέρα μετά την λήξη της προθεσμίας παραμονής στα ξενοδοχεία σεισμόπληκτοι της περιοχής αναζητούν ακόμη σπίτια, χωρίς να έχουν λάβει βοήθημα από την πολιτεία και χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια.
«Έχω δεχθεί πολλές καταγγελίες από σεισμοπαθείς ότι τους νοικιάζουν «κοτέτσια» ΓΙΑ 400 – 600 ευρώ . Για μένα είναι αδιανόητο να δεχόμαστε βοήθεια από όλη τη χώρα οι ίδιοι οι συγχωριανοί τους, οι άνθρωποι που είναι δίπλα τους προσπαθούν να κερδίσουν μέσα από αυτή την τραγωδία» δήλωσε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
«Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει άνθρωπος που θα μείνει στο δρόμο. Εμείς ήδη λειτουργούμε ως ξενώνα το γηροκομείο Πολιχνίτου περιμένουμε ότι είναι ζήτημα ημερών να δοθούν τα χρήματα στους σεισμοπαθείς από την πολιτεία και ελπίζω επίσης ότι οι καταγγελίες που έχουν φθάσει σε μένα θα είναι μεμονωμένα περιστατικά και οι ιδιοκτήτες θα αντιληφθούν ότι καλούνται να στηρίξουν στους ανθρώπους δίπλα τους και όχι να τους εκμεταλλευθούν» τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Γαληνός τόνισε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα διαθέτει περίπου 70 κοντεϊνερ τόσο για το Δημοτικό σχολείο της Βρίσας όσο και για την προσωρινή στέγαση σεισμοπαθών που δεν θα βρουν σπίτια για ενοικίαση ή δεν θα θελήσουν ν’ απομακρυνθούν από το χωριό τους.
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστασία Αντωνέλλη τόνισε για το θέμα αυτό «Δεκαοχτώ μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο Δήμος μπήκε από την πρώτη στιγμή μπροστά και ανέλαβε πρωτοβουλία χωρίς να είναι αρμοδιότητά του για την φιλοξενία των σεισμοπαθών που δεν θα μπορούσε να έμεναν σε σκηνές. Αυτό που μπορούσαμε το κάναμε αμέσως. Είναι τώρα ανάγκη η πολιτεία να βρει το μπούσουλα για ν’ αναλάβει τη σκυτάλη και να παρέχει αυτά που οφείλει στους ανθρώπους αυτούς που επλήγησαν από το σεισμό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλλονιάς η Κ.ΥΑ για την καταβολή των βοηθημάτων στους σεισμοπαθείς εκδόθηκε μέσα σε…. εννιά ημέρες .