Κάθε χρόνο ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος σε όλο τον κόσμο ως μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Δυστυχώς για τη Λέσβο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος δεν γίνεται καμία ενέργεια ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού από τις δημόσιες δομές υγείας, όπως είναι το νοσοκομείο, αλλά και φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου. Όποια γυναίκα θέλει να κλείσει ραντεβού για ψηφιακή μαστογραφία σήμερα, θα της πουν από το Βοστάνειο όχι παραπέμποντάς την να καλέσει από 1ης Νοεμβρίου για να κλείσει ραντεβού από 1ης Ιανουαρίου!!!
Άρα λοιπόν, όχι μόνο σε προγράμματα πρόληψης δεν μπορεί να συμμετάσχει το νοσοκομείο μας αλλά ούτε καν να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των γυναικών και ευτυχώς που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση επενδύσεις από ιδιωτικά ακτινολογικά εργαστήρια ώστε να μπορεί να καλύπτεται ο πληθυσμός του νησιού μας. Όσο για το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, έχει πάρει εδώ και 1 τουλάχιστον χρόνο ένα μεταχειρισμένο μαστογράφο απ’ το νοσοκομείο των Αθηνών, όμως ο ψηφιοποιητής, βρίσκεται παροπλισμένος αντί να προσφέρει σωτήριες υπηρεσίες. Δυστυχώς παρότι έχουν προκηρυχθεί οι δύο κύκλοι μέσω της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (τώρα βρισκόμαστε στην τρίτη προκήρυξη) από το ΕΣΠΑ δεν έχει υποβάλει πρόταση η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου στην οποία υπάγονται τα Κέντρα Υγείας του νησιού μας και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, ώστε ο εξοπλισμός αυτός να αγοραστεί με ευρωπαϊκό ζεστό χρήμα! Πρόκειται για ανεπάρκεια της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, η διοικήτρια της οποίας, Όλγα Ιορδανίδου συνεχίζει ωστόσο να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς η ίδια είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ!
Με αυτά και με αυτά οι γυναίκες του τόπου μας δεν μπορούν να καλυφθούν στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού από τις δημόσιες δομές υγείας και θα πρέπει να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως για τη Λέσβο ο μόνος φορέας που έχει αυτό το μήνα προληπτικό πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών είναι το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου στο οποίο προΐσταται η Αναστασία Αντωνέλη και έχει ανακοινώσει δωρεάν μαστογραφίες για τις δικαιούχους του Κοινωνικού Ιατρείου.
Κι όμως η μαστογραφία σώζει ζωές. Η πρώτη μαστογραφία – μαστογραφία αναφοράς, θα πρέπει να γίνεται, από την ηλικία των 35 έως των 40 ετών. Αν στην οικογένεια όμως υπάρχει ιστορικό καρκίνου, και μάλιστα σε συγγενή πρώτου βαθμού, τότε η εξέταση θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα. Οι επιστήμονες το προσδιορίζουν 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου στο συγγενικό πρόσωπο.
Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία και, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες:
– Να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου.
– Να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Αυτός όμως δεν είναι λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του μαστού είναι καλοήθη (μη-καρκινικά) και μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς επιπτώσεις
– Να κάνουν μαστογραφία τακτικά.
Σε περίπτωση διάγνωσης, στόχος της θεραπείας είναι να εμποδίσει να εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί και πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, και να τα σκοτώσει. Οι κλασικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, πέραν της χειρουργικής επέμβασης (μαστεκτομής), είναι η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία (φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, συνήθως σε διάφορους συνδυασμούς). Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν τις βιολογικές θεραπείες, την ορμονοθεραπεία.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ιατρική έρευνα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους ογκολόγους με περισσότερο «στοχευμένες» θεραπείες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιλεκτικές και εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον υγιή ιστό.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Καρκίνου (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2013:
- 230.815 γυναίκες και 2.109 άνδρες στις ΗΠΑ είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
- 40.860 γυναίκες και 464 άνδρες, πέθαναν από καρκίνο του μαστού.
- Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις αμερικανίδες.
Τα περισσότερα περιστατικά ήταν γυναίκες 50 ετών ή μεγαλύτερες. Σύμφωνα όμως με τα νεότερα στοιχεία ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει πλέον και τις νεότερες.
Συγκεκριμένα, το 11% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού εντοπίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 45 ετών.
Παγκοσμίως, σύμφωνα με το World Cancer Research Fund International, ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, σε όλο τον κόσμο.
Μέσα σε ένα χρόνο (το 2012) διαγνώστηκαν περίπου 1,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και είναι για τις γυναίκες ο πιο συχνός τύπος και κατέχει την πρώτη θέση. Ο δεύτερος πιο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο τρίτος των πνευμόνων, στην τέταρτη θέση είναι η λευχαιμία και στην πέμπτη εκείνος στις ωοθήκες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2014:
- Από τις 11.500 γυναίκες που έχασαν την ζωή τους από καρκίνο, το 18,7% αφορούσε περιστατικά καρκίνου του μαστού.