Η ανάγκη προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας ήταν το μήνυμα της ημερίδας με θέμα “Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Πολύκεντρο και διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Πόλιον» σε συνεργασία με το ΤΕΕ Β. Αιγαίου, την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου η προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής στα έργα αποκατάστασης αποτελεί προτεραιότητα.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα. Χαιρέτισαν επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ευστράτιος Μανωλακέλλης, καθώς και ο Πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου Γιώργος Κακές.
Ο πρώτος ομιλητής, Στρατής Φραντζέσκος, Πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Λέσβου, στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία προσπαθειών προστασίας της αρχιτεκτονικής-πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, και στα αναπτυξιακά οφέλη που προέκυψαν από την προστασία της. Στη συνέχεια αφού ανέλυσε τις ιστορικές συνθήκες του 19ου αι. που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Πλωμαρίου και τις ομοιότητες και τα κοινά χαρακτηριστικά των πόλεων της Λέσβου και της Μικρασίας του 19ου αιώνα, μέχρι το 1922, έκανε εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσανατολίσουν την τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα την οικονομία του τόπου σε ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μπορούν τα προβλήματα από τον πρόσφατο σεισμό να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα με σωστές αποκαταστάσεις, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των κτισμάτων στο μέλλον. Τόνισε ότι είναι προαπαιτούμενη και αναγκαία μια επιστημονική μελέτη. «Απαιτούνται σχολαστικές αποτυπώσεις-τεκμηριωμένες μελέτες και επιβλέψεις με στόχο την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αρχιτέκτων, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, τόνισε ότι για την κατανόηση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας ενός οικισμού απαιτείται η συσχέτισή της με την ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική διαδρομή αυτού του οικισμού στο παρελθόν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις ομιλίες τους η Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, που αναφέρθηκε στη σύγχρονη έννοια της προστασίας των ιστορικών πόλεων και η Ελισάβετ Βιντζηλαίου, πολιτικός μηχανικός, καθηγήτρια ΕΜΠ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ομιλία του Mogens Staerk, αρχιτέκτονα, Ομότιμου καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής Aarhus της Δανίας. Στην εισήγησή του: “The Beauty of Plomari” παρουσίασε την αρχιτεκτονική ποιότητα του Πλωμαρίου με δικές του ακουαρέλες και λιγότερο φωτογραφίες, περιόδου 1984-2009. Ο ίδιος εγκαταστάθηκε στο Πλωμάρι πριν 35 χρόνια, περίπου, αγόρασε σπίτι στο Παλαιοχώρι και επισκέπτεται κάθε χρόνο το νησί, ενώ έχει φέρει και ομάδες φοιτητών του (οι οποίοι με τη σειρά τους αγόρασαν σπίτια στο Πλωμάρι) και έχει κάνει πολλές εκθέσεις των σχεδίων και αποτυπώσεών τους.