Μια πρωτότυπη έκθεση στο Τουρκικό Λουτρό

Spread the love

Μια πρωτότυπη έκθεση θα φιλοξενήσει το «Τσαρσί Χαμάμ» (το Τουρκικό Λουτρό στην αγορά της Μυτιλήνης) από τις 3 μέχρι 23 Αυγούστου. Μιλάμε για την έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινας με τίτλο  «Τις μπάμιες γιατί δεν τις τρως Μιχάλη;». Πρόκειται ουσιαστικά για τα σχόλια και τις εντυπώσεις των θεατών σε έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις προσωπογραφίες φτιαγμένες από κουβάρια κλωστής υποδέχονται τον επισκέπτη. Τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου τα ίδια αυτά έργα είχαν εκτεθεί στην Βιτρίνα του ΟΤΕ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργός προσκάλεσε τους θεατές να συνομιλήσουν με τα κλώστινα πορτρέτα. Εάν είχαν φωνή, τι θα έλεγαν; Και εάν μπορούσαν να ακούσουν, τι θα ήθελαν να τους πουν;

Όσοι συμμετείχαν έγραψαν πάνω σε ό,τι έβρισκαν. Τα ιδιόρρυθμα αυτά γραπτά, τυπωμένα πάνω σε ύφασμα και ραμμένα πανί με πανί, ήταν η πρώτη ύλη με την οποία κατασκευάστηκαν τα έργα που εκτίθενται στο Τσαρσί Χαμάμ. Τα πάνινα πορτρέτα που φιλοξενούνται στον θερμό χώρο, όπως ονομάζεται ο δεύτερος χώρος του συγκροτήματος, έχουν φτιαχτεί απ’ τα ρετάλια της Θεσσαλονίκης.

Λυπάμαι πολύ κυρία/ Πώς μπορώ να σας βοηθήσω/ Πείτε μου μόνο αν μπορώ/ Κάνε κουράγιο/ Ποιος πέθανε από το σόι σου/ Τι μέρα έχουμε/ Πώς καταντήσαμε έτσι/ Μια δεύτερη ευκαιρία/ Μακάρι η ζωή να μου έδινε/ Αποφάσισα να πουλήσω τα χωράφια στο χωριό/ Δυσκολεύομαι/Τις μπάμιες γιατί δεν τις τρως Μιχάλη;

Αυτά είναι μερικά από τα φραστικά στιγμιότυπα με τα οποία κατασκευάστηκαν και τα ηχοτοπία της έκθεσης. Εγκατεστημένα στους χώρους του συγκροτήματος υποδέχονται τον επισκέπτη με ένα παινδαιμόνιο φωνών και ήχων του πεζοδρομίου.

Κάθε χώρος στο Τσαρσί Χαμάμ αφηγείται ένα κεφάλαιο από την μικροϊστορία της ελληνικής κρίσης και διασώζει την ποιητικότητα της καθημερινής ζωής. Κάθε πορτρέτο προσδιορίζει έναν οριακό, μεταιχμιακό τόπο όπου διακρίνονται ενώ συναντώνται το λαϊκό με το λόγιο, το κοινότοπο με το εξαιρετικό και το καθημερινό με το ποιητικό.

Το έργο αποτελεί μια εικαστική δοκιμή και συγχρόνως μια μαρτυρία. Επιχειρεί να ανιχνεύσει τα ποιητικά στοιχεία που ξεφυτρώνουν στον καθημερινό λόγο, όπως η Σαξιφράγκα, το λουλούδι των βράχων, στο ποίημα του William Carlos Williams – «Σαξιφράγκα είναι το λουλούδι μου/ αυτό που βράχους σχίζει».

Τσαρσί Χαμάμ, Λορέντζου Μαβίλη 2 – Μυτιλήνη

Διάρκεια έκθεσης: 3 – 23 Αυγούστου 2018.

 


 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Σάββατο 28 Ιουλίου

-Αναπαράσταση ανατίναξης Τουρκικής Φρεγάτας από τον Παπανικολή στην Ερεσό. Ακολουθεί μουσικοχορευτική βραδιά με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

-Γιορτή εθελοντισμού από το Σωματείο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης «Η Άμπελος» στο Αθλητικό κέντρο Αμπελικού στις 9 το βράδυ.

-Γιορτή Τράτας στη Σκάλα Πολιχνίτου και μουσικοχορευτική εκδήλωση με το συγκρότημα του Βαγγέλη Σαραντίδη.

– Γιορτή Τραχανά  στο Ακράσι στο Πολιτιστικό κέντρο «Γιάννης Κοντέλλης» από τον τοπικό σύλλογο.

-Γιορτή παράδοσης και πολιτισμού στην πλατεία Αρίσβης Καλλονής. Θα παρουσιασθούν οι «Σοδιές» και η παρασκευή της πλατσέντας.

Κυριακή 29 Ιουλίου

-7ος Κολυμβητικός διάπλους Μικρασιατικής μνήμης. Στις 10 το πρωί στην Κουντουρουδιά.

-Γιορτή Τραχανά στον αύλειο χώρο του Αγίου Ραφαήλ στα Βασιλικά.

Γιορτή Παπαλίνας στα Πηγαδάκια με μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Δευτέρα 30 Ιουλίου

-Παράσταση θεάτρου σκιών από το θίασο Αθανασίου στο Κάστρο Μυτιλήνης στις 9 το βράδυ.

-Συναυλία με τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς από το συγκρότημα του παπά-Στρατή Γιουσμά, στα Βασιλικά, στον αύλειο χώρο του Αγίου Ραφαήλ.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση