Άλλη μια επιτυχημένη ξενάγηση σε εντυπωσιακές κατοικίες στην περιοχή της Σουράδας, διοργάνωσε η ομάδα του Open Lesvos πριν λίγες ημέρες. Οι δράσεις του Open Lesvos αγκαλιάζονται από το κοινό που θέλει να γνωρίσει τον αρχιτεκτονικό πλούτο του νησιού μας. Οι πέντε επαγγελματίες ξεναγοί, Έλσα Εγγλεζοπούλου, Ειρήνη Νεράτζη, Ελένη Κρητικού, Εύα Γιαννίκου και Όλγα Χατζηευστρατίου, ανέλαβαν την ενημέρωση των συμμετεχόντων και μίλησαν στα «Νέα της Λέσβου».
–Από ποιους και πώς υλοποιούνται οι ξεναγήσεις του Open Lesvos;
«…Η πραγματοποίηση των αρχιτεκτονικών διαδρομών στη Λέσβο είναι αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας στην οποία συνέβαλλαν εθελοντικά καταρτισμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες του τόπου μας (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, διακοσμητές, καλλιτέχνες, αρχαιολόγοι, ξεναγοί κλπ.) αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι είχαν ενεργή εμπλοκή σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας.
Από την επιλογή της περιοχής και των αρχοντικών, την επαφή και τις συνεντεύξεις με τους ιδιοκτήτες, την εύρεση υλικού και συμπληρωματικών πληροφοριών, την αναζήτηση χορηγιών, την ενημέρωση του κοινού και την διαφήμιση μέχρι την υποδοχή, την συνοδεία, την ξενάγηση, την φωτογράφιση και την βιντεοσκόπηση της όλης δράσης, όλα δουλεύτηκαν μεθοδικά και με μεράκι για το αρτιότερο δυνατόν αποτέλεσμα, τελικός αποδέκτης του οποίου ήταν κατ’ εξοχήν το κοινό της Λέσβου».
-Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος στη φετινή ξενάγηση; Τι κτίρια επισκεφθήκατε;
«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Εντός τριών ωρών συμπληρώθηκε ο προσδοκώμενος αριθμός των 140 συμμετεχόντων για τις δωρεάν ξεναγήσεις στα τέσσερα αρχοντικά που επιλέχθηκαν φέτος στην περιοχή της Σουράδας στη Μυτιλήνη.
Αυτό από μόνο του σαν γεγονός καταγράφει την έντονη επιθυμία του κόσμου να γνωρίσει τον ανεκτίμητο αρχιτεκτονικό πλούτο που μας περιβάλλει, άρρηκτα δεμένο με τις ιστορικές συγκυρίες του 19ου αιώνα που συνέβαλλαν ώστε να βγει η Λέσβος από την απομόνωση αιώνων και να μετατραπεί σε σημαντικό εμπορικό σταθμό, να ανθίσει οικονομικά και να εκσυγχρονιστεί συγκεράζοντας δυτικότροπες και ανατολίτικες επιρροές, όπως αυτές εγγράφονται κι αποτυπώνονται στα εντυπωσιακά αρχοντικά που εξακολουθούν να φέρουν το γόητρο της εποχής κατά την οποία χτίστηκαν.
Στην εποχή αυτή λοιπόν, μας μετέφεραν ανοίγοντας τις πόρτες τους: η οικία Χαρίλαου Αγγελέτου (σημερινός 2ος Παιδικός Σταθμός), ο “ζαχαρένιος Πύργος” Κων/νου Χατζηχριστόφα (σημερινό ξενοδοχείο πολυτελείας “Πύργος Μυτιλήνης”) και η οικία Σπυρίδωνα Τζωρτζίδη (σήμερα οικία του γιατρού Δημ. Γεωργαντέλλη).
Ωστόσο, η έμπνευση και η καινοτομία δεν υπολείπονται και από πιο σύγχρονα κτίρια όπως η τέταρτη στη σειρά της διαδρομής οικία Χαλκιάδη, δείγμα πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής έμπνευσης του διακεκριμένου, παγκοσμίου φήμης Έλληνα αρχιτέκτονα κ. Ηλία Ζέγγελη.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπερτονίσουμε την ευτυχή συγκυρία να αποδεχτούν και να ανοίξουν φέτος τις πόρτες τους και ιδιώτες, που με μεγάλη γενναιοδωρία και δοτικότητα φιλοξένησαν στους χώρους κατοικίας ή εργασίας τους τόσο τα μέλη της διοργάνωσης όσο και τους επισκέπτες της φετινής ξενάγησης».
-Πώς οργανώνετε εσείς ως ξεναγοί την κάθε επίσκεψη;
«Η κάθε ξεναγός συνόδευε την κάθε μια από τις 14 συνολικά ομάδες επισκεπτών, σε μια δίωρη διαδρομή διανθίζοντας την παρουσίαση με ιστορικά και πολιτικο-κοινωνικά στοιχεία της εποχής ζωντανεύοντας εικόνες που ξεπηδούσαν από την κάθε γωνιά των κτιρίων. Αποτιμώντας το αποτέλεσμα και την εμπειρία θα λέγαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δημιουργούνταν κατ’ ουσίαν στην πορεία μικρές παρέες που δεν παρακολουθούσαν μια στείρα αρχιτεκτονική ανάλυση των κτιρίων, αλλά γίνονταν μέτοχοι όμορφων συζητήσεων συμπληρώνοντας συχνά με ωραίες σκέψεις και περαιτέρω στοιχεία την ξενάγηση. Πόσο ζωογόνα είναι πραγματικά η διαπίστωση ότι τέτοιες δράσεις συμβάλλουν και στην κοινωνική συνοχή!
Και πόσο σημαντικό είναι αλήθεια για μας τις ξεναγούς το γεγονός ότι μέσα από τις δράσεις της ομάδας του OPEN LESVOS μας δόθηκε η ευκαιρία να κοινωνήσουμε τη δουλειά μας στην τοπική κοινωνία… ».
-Η πτώση που σημείωσε ο τουρισμός στο νησί μας σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει επηρεάσει τον κλάδο σας. Κι όμως υποστηρίζετε δωρεάν το Open Lesvos…
«Είναι γνωστό, λίγο-πολύ, ότι οι περισσότεροι ξεναγοί έχουμε βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας σε έναν τομέα που θα έπρεπε να επενδύει κατ’ εξοχήν σε επαγγελματίες για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας. Ωστόσο, παρ’ όλη την αδήριτη ανάγκη μας να επιβιώσουμε οικονομικά, οι ξεναγοί έχουμε πολλάκις προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στο πνεύμα της ανάδειξης και διαφήμισης της Λέσβου. Είναι μια ηθική ικανοποίηση για μας η διαπίστωση ότι μας έχουν μείνει έστω και λίγοι σύμμαχοι για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο: Να ζούμε και να εργαζόμαστε στον τόπο που αγαπάμε».
-Πού στοχεύει το Open Lesvos και τι σημαίνουν για την τοπική κοινωνία δράσεις σαν κι αυτές;
«Ευσεβής πόθος όλων μας είναι το OPEN LESVOS να αποτελέσει θεσμό που θα προσελκύει, την ίδια περίπου περίοδο και σε ετήσια βάση, επισκέπτες στο νησί μας σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίως.
Η εθελοντική δράση του OPEN LESVOS είναι μια απόδειξη ότι μέσα από το χτίσιμο ουσιαστικών κοινωνικών σχέσεων των ανθρώπινων ομάδων δημιουργείται μια πολύ ισχυρή αλυσίδα των μελών της τοπικής κοινότητας, ότι οι συλλογικές προσπάθειες εγγράφουν ελπίδες για το μέλλον που μπολιάζονται, γονιμοποιούνται και πραγματώνονται μέσα από μια διαρκώς ανατροφοδοτούμενη συνεργασία και ότι χωρίς ευαισθητοποίηση και αλληλοϋποστήριξη ο πολιτισμός μας θα είναι ένα κενό γράμμα».