Γράφουν Πέλλη Γιακουμή – Στρατής Σαμιώτης
Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες το απόγευμα με έντονη βροχή και χαλαζόπτωση, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένοι, αλλά και πολίτες διάφορων πολιτικών αποχρώσεων, έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε για το Μακεδονικό στην πλατεία Σαπφούς Μυτιλήνης. Έντονη ήταν η παρουσία του κλήρου στη συγκέντρωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης.
Στη γεμάτη κόσμο πλατεία Σαπφούς, με ανοιχτές ομπρέλες ακούστηκαν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί των διοργανωτών, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Λέσβω Μακεδόνων, Παντελής Χαριζάνης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, μέλη της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Επίσπευσαν την υποστολή…
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, ενώ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την τελετή υποστολής σημαίας στο Παλαιό Λιμεναρχείο. Όμως για πρώτη φορά το στρατιωτικό πρωτόκολλο δεν τηρήθηκε και η σημαία κατέβηκε στις 4 το απόγευμα, χωρίς την παρουσία αγήματος. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συγκεντρωμένους, ενώ σχολιάσθηκε και στις ομιλίες στη διάρκεια της συγκέντρωσης, καθώς ερμηνεύθηκε σαν μια σκόπιμη ενέργεια για να μην έχει «σημείο αναφοράς» η συγκέντρωση, ενώ δεν αποφεύχθηκε η σύγκριση με τα όσα έγιναν στο Σύνταγμα στη μεγάλη συγκέντρωση για το Μακεδονικό. Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στις 5.30 περίπου (με τη δύση του ηλίου), όταν ήταν προγραμματισμένη κανονικά η υποστολή της σημαίας, οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς με καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι.
Να υπογραμμιστεί ότι οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει τη συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα με την υποστολή της σημαίας στο Παλαιό Λιμεναρχείο.
Παρέμειναν παρά το χαλάζι
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στην πλατεία παρά την καταρρακτώδη βροχή με χαλάζι, ενώ πολύς κόσμος στεκόταν και μπροστά από τις καφετέριες της πλατείας προκειμένου να προστατευθεί από την κακοκαιρία. Τα όσα έγιναν λίγη ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα ήταν το πρώτο που σχολίαζαν. «…διέλυσαν τον κόσμο με τα χημικά, δεν θα μας διαλύσει το χαλάζι», ανέφεραν χαρακτηριστικά αρκετοί συγκεντρωμένοι.
…Και η Χρυσή Αυγή
Εμφανής ήταν η παρουσία ακραίων στοιχείων της Χρυσής Αυγής στην συγκέντρωση, με εμφανή επίσης την προσπάθεια ν’ αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την αντίδραση του κόσμου για το Μακεδονικό. Σε καμιά περίπτωση όμως η συγκέντρωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από την παρουσία αυτών των μεμονωμένων ατόμων.
Είπαν στα «Νέα της Λέσβου»:
Ζαλλίδου Ιωάννα (εκπαιδευτικός)
«Είμαι Θεσσαλονικιά, είμαι Μακεδόνισσα και όφειλα να κατέβω στην πορεία. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω. Ζω εδώ στο νησί, είμαι δασκάλα Είμαι υπερήφανη που είμαι Μακεδόνισσα, η Μακεδονία είναι μία, είναι ελληνική και όλη η Ελλάδα σήμερα μίλησε γι’ αυτό. Και δεν μας φόβισε καθόλου βέβαια η βροχή».
Ιερέας Αγ. Μαρίνας, π. Σταύρος
«Δεν δεχόμαστε την παραχάραξη της ιστορίας μας. Εμείς δεν ενοχλούμε κανέναν, έτσι θέλουμε να σέβονται και τη δική μας πατρίδα. Αν είναι τίμιοι θα πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών. Να πει ο κόσμος τη γνώμη του».
Μανώλης Καριώτης, έμπορος
«Είμαστε έντονα ενοχλημένοι και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν την συγκέντρωση έσπευσαν να κατεβάσουν τη σημαία. Αυτά δεν γίνονται στις δημοκρατίες, η σημαία δεν κρύβεται».
Στρατής Δαγκλής, δημοτικός σύμβουλος
«Είμαστε εδώ οικογενειακώς από νωρίς. Είναι απίστευτος ο κόσμος παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και όπως βλέπετε η Μακεδονία για άλλη μια φορά μας ενώνει όλους».
π. Στρατής Γιουσμάς
Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι δηλώσεις του ιερέα π. Στρατή Γιουσμά. «Η συμμετοχή μας είναι απαραίτητη. Ήρθαμε να δηλώσουμε το αυτονόητο και ήρθα να καταγγείλω το απαράδεκτο των ΜΜΕ που δεν έδειξαν το πλήθος του κόσμου στο Σύνταγμα και τα στοχευμένα επεισόδια που είχαν σκοπό να διαλύσουν την συγκέντρωση. Επίσης έχω να καταγγείλω ότι κατέβασαν στη Μυτιλήνη την ελληνική σημαία χωρίς άγημα, που δεν προβλέπεται από την στρατιωτική νομοθεσία. Τι είχε να φοβηθεί ο Στρατηγός;
Μείναμε όλοι εδώ παρά τη βροχή. Να ήρθαν οι διάφοροι αναρχικοί, μήπως ξεπλυθούν από τη βροχή. Εμείς δεν φοράμε κράνη. Ας βγάλουν τα κράνη κι ας έρθουν να μιλήσουμε».