Η Μυτιλήνη σε πρώτο πλάνο, χθες, στην πρεμιέρα της σειράς εποχής που βασίζεται στο αριστούργημα του μεγάλου Λέσβιου συγγραφέα πεζογράφου Στράτη Μυριβήλη. «Η ζωή εν τάφω» σε σενάριο-σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, χθες Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στις 10 το βράδυ και όπως ήταν αναμενόμενο καθήλωσε το κοινό του νησιού.
Το casting της αντιπολεμικής δραματικής σειράς, 16 επεισοδίων παραγωγής 2018-2019 συνθέτουν μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του εγχώριου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ήμελλος, Ερρίκος Λίτσης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Βαγγέλης Στρατηγάκος.
Παίζουν επίσης, οι ηθοποιοί: Νικόλας Πανταζής, Γιώργος Σουξές, Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ρεγγίνα Παντελίδη, Μαρία Κίτσου, Τάκης Βαμβακίδης, Άρης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Λιόλιος, Άρης Μπαλής, Στέλιος Καλαϊτζής, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Σαμόλης, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μάρθα Μπούρχα, Μαρία Σταυράκη, Λευτέρης Παπακώστας, Θάλεια Σταματέλου, Παναγιώτης Μποτίνης, Ράνια Οικονομίδου, Έκτορας Λιάτσος, Σωτήρης Τσακομίδης, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Κωνσταντίνος Γώγουλος. Να σημειώσουμε ότι τους ηθοποιούς πλαισιώνουν και πολλοί Μυτιληνιοί ερασιτέχνες ηθοποιοί που πήραν μέρος στα γυρίσματα που έγιναν στο νησί.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς. Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος. Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος.
Τι είδαμε στο χθεσινό πρώτο επεισόδιο
Η αφήγηση του κλασικού μυθιστορήματος του Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω», ξεκινά γύρω στο 1924, όταν ο Μυριβήλης αναζητώντας ένα έγγραφο της Στρατολογίας αναγκάζεται να ανοίξει ένα μικρό μπαούλο, όπου έχει φυλάξει διάφορα ενθυμήματα από τη ζωή του στα χαρακώματα του Νότιου Τομέα του Ανατολικού Μετώπου κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Όπως μας παραδίδεται από την αφήγηση, ο Μυριβήλης κατατάσσεται εθελοντής στη Μεραρχία του Αιγαίου Πελάγους και ακολουθεί όλα τα στρατιωτικά γεγονότα μέχρι τη μάχη του Σκρα, «τη φριχτή μάχη του υψομέτρου 908» κατά το μυθιστόρημα.
Ο συγγραφέας ωστόσο, ψάχνοντας στο μπαούλο βρίσκει έναν φάκελο με σημειώσεις από τη ζωή στα χαρακώματα του εθελοντή λοχία, διμοιρίτη του 7ου Λόχου του 4ου Συντάγματος, φοιτητή Αντώνη Κωστούλα. Σιγά-σιγά ο Κωστούλας εξελίσσεται σε μυθιστορηματική περσόνα του συγγραφέα που ζει και βιώνει αυτό που υποτίθεται έζησε ο Μυριβήλης.
Αφηγητής πλέον στο μυθιστόρημα και στο σενάριο είναι ο Αντώνης Κώστουλας, τελειόφοιτος φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που λόγω της έκρυθμης κατάστασης εξαιτίας του διχασμού, αναγκάζεται να επιστρέψει στη Λέσβο, όπως κάνουν και οι συμφοιτητές του Ίων και Λάμπης. Στο πλοίο της επιστροφής γνωρίζονται με τον Λεωνίδα Γεράκη, λίγο μεγαλύτερό τους, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αφήγησης.
Φτάνοντας στη Μυτιλήνη, τον Κωστούλα υποδέχεται η αγαπημένη του Μυρσίνη, δασκάλα του τοπικού Παρθεναγωγείου που μένει σε μια μικρή μονοκατοικία μαζί με τις ξαδέρφες της Τζέλικα και Λιλίτα. Η επιστροφή του Αντώνη αναπτερώνει τις ελπίδες της Μυρσίνης αλλά και του ίδιου πως σύντομα θα παντρευτούν. Μάλιστα, από την άλλη κιόλας μέρα ψάχνει να βρει μια προσωρινή δουλειά σε κάποια τοπική εφημερίδα μέχρι να πάρει το πτυχίο του.
Οι φήμες όμως, πως έρχεται ο πόλεμος στην Ελλάδα, δημιουργούν ανασφάλεια στους πιθανούς εργοδότες που αποφεύγουν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό. Αυτές οι φήμες δημιουργούν και μια σκιά στις σχέσεις του Αντώνη με τη Μυρσίνη, όχι χωρίς λόγο. Ήδη η Ευρώπη έχει εμπλακεί στη μέγγενη του Μεγάλου Πολέμου εδώ και δύο χρόνια. Λογικά δεν θα αργήσει να έρθει και η σειρά της Ελλάδας…