Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ. δικηγόρος Μιχάλης Σκουρκέας σε μια συνέντευξη εφ‘ όλης της ύλης μιλάει για όλα. Για το «σπάσιμο» που δεν έχει έρθει «ούτε στο παρά πέντε» όπως λέει, αφού θεωρεί ότι είναι μεθόδευση η παραπομπή του θέματος στο Νομικό συμβούλιο του Κράτους. Μιλάει επίσης για τις τρεις υποψηφιότητες από το χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Δήμο και προβλέπει ότι δεν θα μείνουν όλοι οι υποψήφιοι μέχρι τέλους. Αναφέρεται με θερμά λόγια στην υποψηφιότητα Χριστόφα και συγκινείται όταν μιλάει για τους νέους και την ανάγκη να τους δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν και να προσφέρουν. Αποκαλύπτει, τέλος, τη στιγμή που ο ίδιος αρνήθηκε πρόταση να είναι υποψήφιος βουλευτής επιλέγοντας την οικογένειά του, καθώς και την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα της Ν.Ε.
–Αναλάβατε Γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Λέσβου πάνω στο ξεκίνημα ουσιαστικά του νέου κόμματος και με όλες τις οργανωτικές δυσκολίες και αμέσως μετά μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται. Αισθάνεστε ότι πέσατε στα βαθιά;
«Δεν θα έλεγα ότι έπεσα στα βαθιά γιατί είμαι από αυτούς που το 1978 πρωτοστάτησα για να στηθεί κομματικά και συνδικαλιστικά ο χώρος των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών στην Αθήνα. Τότε το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περίπτωση στο οποίο και ανήκα δεν είχε πολιτικές οργανώσεις στους χώρους δουλειάς. Βεβαίως από το 1978 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 40 χρόνια, άρα στα κουράγια μου ήμουν κατά 40 χρόνια νεότερος. Πιστεύω ότι με την εμπειρία που απέκτησα τότε, θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα και τώρα».
-Πάντως ο συνασπισμός κομμάτων που δημιούργησαν το ΚΙΝ.ΑΛ. γίνεται πλέον ενιαίο κόμμα, δηλαδή ξανά ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτό τελικά η διέξοδος μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η πολυφωνία;
«Το πρόβλημα δεν είναι, αν θα ονομάζεται ο συγκεκριμένος χώρος ΚΙΝ.ΑΛ. ή ΠΑΣΟΚ γιατί και το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν αναφορές στον κεντροαριστερό χώρο είχε. Και ιδεολογικά και το Κίνημα Αλλαγής στον ίδιο χώρο ανήκει. Κάτω από αυτό το πρίσμα για μένα είναι αδιάφορο αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής. Αν θέλεις τη δική μου άποψη δεν θα ήμουν αντίθετος στο να λέγεται ΠΑΣΟΚ γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει σε αυτό τον τόπο. Αν θυμηθούμε τα δεδομένα του 1981 με τα σημερινά δεδομένα».
«Δεν νομίζω να συνεχίσουν τρεις υποψήφιοί μας στο Δήμο»
-Να πάμε στα εκλογικά μας τώρα. Όταν μίλησα πριν για τα «βαθιά» ήταν γιατί μέσα σε όλα, στις δημοτικές εκλογές καλείστε να διαχειριστείτε και μια κατάσταση με τρεις υποψηφίους από τον ίδιο χώρο…
«Δεν ξέρω αν θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τρεις υποψήφιοι, δοθέντος ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες κάλυψης όλου του νησιού από πλευράς υποψηφίων. Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι θ’ αποσυρθούν. Δηλαδή νομίζω ότι επαληθεύτηκα και σε παραπέμπω σε δήλωση που είχα κάνει πάλι στην εφημερίδα σας ότι δεν είμαι αισιόδοξος για τη διάσπαση του Δήμου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνο που θα κοιτάξει θα είναι εάν τον συμφέρει να το κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση δεν τον συνέφερε».
-Δεν τον συνέφερε γιατί; Για να μην ανοίξει μέτωπα και σε άλλες περιοχές ή γιατί δεν γινόταν πρακτικά;
«Δεν τον συνέφερε γιατί δεν ενδιαφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση. Έχω απόλυτη και ξεκάθαρη θέση πάνω σε αυτό. Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε και γι’ αυτό δεν έχει αυτοδιοικητικά στελέχη. Τόσο καιρό, υπάρχει η αγωνία για το σπάσιμο στο νησί την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε ν’ αγνοήσει, απλά είπε για άλλη μια φορά ψέματα».
Για το «σπάσιμο» του Δήμου
-Θεωρείτε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει περίπτωση στο παρά πέντε να γίνει το «σπάσιμο;»
«Όχι δεν θα γίνει, γιατί έκλεισε και την πόρτα του «παρά πέντε» αφού με δική του μεθόδευση πήγε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο έβγαλε αντισυνταγματικό το σπάσιμο του Δήμου, εάν γίνει τώρα πριν τις εκλογές. Εάν το πήγαινε με μια τροπολογία ή μέσα σε ένα άρθρο στη Βουλή και ψηφιζόταν ποιος θα προσέφευγε εναντίον του; Εγώ λέω κανένας δεν θα προσέφευγε. Το μεθόδευσε για να έχει ένα άλλοθι να μην το κάνει. Γιατί δεν το έχουν κάνει τόσα χρόνια που σέρνεται τώρα αυτή η υπόθεση;».
-Αν τώρα, όπως είπατε, κάποιοι από τους τρεις υποψηφίους στο Δήμο από το χώρο σας, αποσυρθούν, θα τους δεχθείτε στο ψηφοδέλτιο ή θα τους αντιμετωπίσετε ως «αντάρτες»;
«Βεβαίως. Εμείς ποτέ δεν είχαμε μια ελιτίστικη λογική. Δεν απορρίπτουμε, εμείς πιστεύουμε και εκφράζω και την άποψη της νομαρχιακής του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Το ποιος θα είναι υποψήφιος εμάς πολιτικά δεν μας ενδιαφέρει…».
–Ναι αλλά θέλετε ένα όνομα ισχυρό. Μετράτε την πορεία του καθενός.
«Θέλουμε ένα όνομα που να έχει επιδείξει ικανότητες αυτοδιοικητικές στο πρόσφατο παρελθόν και το οποίο να μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο, όχι τους δικούς μας τους ψηφοφόρους. Γι’ αυτό στείλαμε όλες τις υποψηφιότητες στην Επιτροπή εκλογικού αγώνα και εκείνοι αποφάσισαν τη στήριξη».
–Ακούσθηκε πάντως πάνω σε αυτό, ότι θα έπρεπε η Νομαρχιακή πέρα από τη λίστα των ονομάτων να κάνει και κάποια εισήγηση και να στείλει στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Ακολουθήσαμε τις οδηγίες της εγκυκλίου. Αλλά αξιολογήσαμε τα ονόματα και την αξιολόγησή μας τη στείλαμε κάτω. Και να μην μας το έλεγαν θα το κάναμε, όμως δεν ασκήσαμε κάποιο βέτο να πούμε ή αυτός ή κανένας».
-Η αξιολόγηση αυτή, ταίριαξε με την επιλογή που έκανε το κόμμα;
«Ταίριαξε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Θα προτιμούσα το κόμμα να είχε κάνει μια μέτρηση για την δυναμικότητα του κάθε υποψηφίου και αυτό να ήταν το μέτρο για την απόφαση. Εμείς γι’ αυτό δεν βγάλαμε προς τα έξω την αξιολόγησή μας».
-Να πάμε και στην υποψηφιότητα Χριστόφα στην Περιφέρεια. Πώς βλέπετε το ξεκίνημα του συνδυασμού από ένα νέο άνθρωπο και με νέα στελέχη;
«Εγώ πιστεύω στη νέα γενιά. Έχω δηλώσει ιδιωτικά κατ’ επανάληψη όσον αφορά τον εαυτό μου, ότι σε ένα με δυο χρόνια θα θεωρούμαι μουσειακό έκθεμα. Έχει σημασία το να βλέπεις τα πράγματα με ένα σύγχρονο τρόπο, που μόνο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να τα δουν. Πιστεύω λοιπόν στη νέα γενιά και δεν ήταν τυχαίο το ότι πρότεινα και στήριξα την υποψηφιότητα μαζί με τη Νομαρχιακή, του Παναγιώτη Χριστόφα με όλες μου τις δυνάμεις. Τα πάει καλά ο Παναγιώτης. Να σου πω και γιατί: Η κεντροαριστερά είχε πάντα ένα όραμα για αυτό τον τόπο και το όραμα αυτό εξακολουθεί να είναι ζωντανό και με βάση αυτό το όραμα κινείται».
-Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, έχετε ανακοινώσει μέχρι τώρα τρία ονόματα. Πότε θα ολοκληρώσετε με νέες προσθήκες;
«Θα ολοκληρώσουμε σύντομα, γιατί θέλουμε στο ψηφοδέλτιό μας τα υπόλοιπα δυο ονόματα που θα το πλαισιώσουν να είναι γυναίκες. Η μια από Λήμνο. Το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει. Μπορεί πάλι να υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις, θα δούμε…».
-Είναι μπροστά σας και ένα ακόμη συνέδριο. Προχωρούν οι διαδικασίες;
«Μέχρι και τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) είναι ανοιχτή η πλατφόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής για εγγραφή μελών και για κατάθεση υποψηφιοτήτων. Στις 3 Μαρτίου θα γίνουν οι εκλογές».
–Θα βλέπατε τον εαυτό σας υποψήφιο στην αυτοδιοίκηση ή στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο;
«Η αλήθεια είναι ότι μου προτάθηκε, υπήρχαν προτάσεις για όλα και το αρνήθηκα και θα σου πω γιατί. Γιατί κάποιος πρέπει να μείνει εκτός υποψηφιότητας για να μπορεί να συντονίζει τα πράγματα. Αν έτρεχα και εγώ για την ψήφο και τον προεκλογικό αγώνα δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο. Ίσως σε μια άλλη στιγμή, που δεν θα είμαι γραμματέας της Νομαρχιακής να το κάνω. Γιατί οφείλω να σου ομολογήσω ότι μόλις γίνουν εκλογές για Νομαρχιακές, εγώ δεν θα βάλω υποψηφιότητα. Διότι θεωρώ ότι η αποστολή μου τέλειωσε. Η αποστολή μου ήταν να στήσω την κομματική οργάνωση στα πόδια της, να περάσω όλες αυτές τις εκλογικές διαδικασίες, από εκεί και μετά η αποστολή μου τελειώνει. Έχει ημερομηνία λήξης. Είμαι υπέρ του να προωθούνται νέοι και να βγαίνουν μπροστά».
-Πώς και δεν ασχοληθήκατε αλήθεια τόσα χρόνια με την ενεργό πολιτική;
«Μου είχε γίνει πρόταση το 1994, όταν ήμουν Διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού εσωτερικών του Γιώργου Δασκαλάκη. Κλήθηκα τότε ν’ αποφασίσω αν θ’ ασχοληθώ με την πολιτική, αν θα κατεβώ υποψήφιος βουλευτής ή θα επιλέξω την οικογένειά μου. Είχα παιδιά τότε σε μικρή ηλικία. Αποφάσισα τότε να ασχοληθώ στο να δημιουργήσω μια υγιή οικογένεια και αυτό έκανα. Και δεν το μετάνιωσα».
-Έχω την αίσθηση όμως ότι το κουβαλούσατε το μικρόβιο αυτό της πολιτικής και εκτός από τους νέους σε ηλικία μπορούν και τα νέα πρόσωπα ανεξαρτήτως ηλικίας να προσφέρουν, δεν συμφωνείτε;
«Σαφώς ήθελα ν‘ ασχοληθώ. Έκανα πίσω γιατί δεν ήταν για μένα η κατάλληλη στιγμή. Έκανα αυτή την επιλογή που θεώρησα σωστή βάζοντας πάνω απ’ όλα την οικογένεια».
-Με την ιδιότητα του δικηγόρου, αν και συνταξιούχος πλέον, δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για το πώς είδατε τις εκλογές στο Δικηγορικό σύλλογο και όσα έγιναν.
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω. Καλύτερα να μην πω τίποτα».